Klaipėdos koncertų salėje – unikalus vario ir medžio skambesys

  • Teksto dydis:

„Tai vienas iš įdomiausių ir unikaliausių koncertų, kuriuos tenka groti pastaruoju metu“, – sakė obojininkas Robertas Beinaris, kurį kartu muzikuoti pakvietė Klaipėdos brass kvintetas. Koncertas – jau šį penktadienį.

Brass + obojus

Programa „Brass + obojus“ tęsia muzikinių eksperimentų tradiciją, į kurios netikėtus atradimus įtraukiami koncerto klausytojai. R. Beinaris ir Klaipėdos brass kvintetas Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė atliks iš klasicizmo į šiandienos laikus keliaujančią muzikos programą.

Kuo ypatingas šios programos skambesys? Pasak R. Beinario, „mediniai ir variniai pučiamieji instrumentai kartu sukuria skirtingų tembrų harmoniją, ši dermė – tarsi akvarelė, užpildyta visa spalvų gama, kuriai netrūksta žaismingumo, lyriškumo, paslaptingumo, svajingumo, dainingumo...“

R. Beinaris yra tikras obojaus virtuozas ir žinovas. „Obojus yra įtrauktas į „Guinnesso rekordų knygą“ kaip sudėtingiausias muzikos instrumentas“, – teig‘ R. Beinaris. Pasak jo, jau baroko epochoje šis instrumentas užėmė svarbią vietą orkestre, o šių dienų obojus nuo barokinio instrumento skiriasi tiek vizualiai, tiek garsu ir galimybėmis. Pavyzdžiui, anksčiau juo buvo atliekamas tik natūralus eilėgarsis, o dabar vienu metu galima išgauti dvi, tris, keturias, penkias ar net dešimt natų.

Muzikuoja, vadovauja

Grojant obojumi, kaip ir bet kuriuo kitu pučiamuoju instrumentu, labai svarbu taisyklingai kvėpuoti. R. Beinaris pasakojo, kad vieną natą be papildomo įkvėpimo kadaise jam pavyko ištęsti 1 minutę ir 15 sekundžių. Tačiau obojininkai, atlikdami kūrinius, naudoja specialias kvėpavimo technikas, kurios leidžia nesustojus groti kur kas ilgiau.

R. Beinaris išsiskiria savo itin aktyvia koncertine, pedagogine ir organizacine veikla. Kaip solistas yra laimėjęs daug konkursų, koncertavęs su geriausiais Lietuvos ir užsienio orkestrais, kamerinės muzikos atlikėjais beveik visoje Europoje ir JAV. R. Beinaris dažnai groja lietuvių kompozitorių muziką ir inicijuoja naujų kūrinių sukūrimą. Obojininko atliekami kūriniai skamba daugiau nei dešimtyje kompaktinių plokštelių.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje jam suteiktas profesoriaus vardas, jis vadovauja šios aukštosios mokyklos Pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų katedrai. R. Beinaris prie jaunųjų atlikėjų tobulėjimo prisideda organizuodamas įvairius obojininkų čempionatus ir konkursus. Jo veikloje svarbūs ir kamerinės muzikos ansambliai, kuriuose R. Beinaris ne tik muzikuoja, bet ir jiems vadovauja. Tai Lietuvos obojų kvintetas ir kamerinis ansamblis „Musica Humana“. Su pastaruoju jis dažnai pasirodo ir kaip dirigentas.

Keliaus per epochas

„Aktyvusis obojus, romantiškasis meilės obojus, paslaptingasis anglų ragas“, – taip R. Beinaris pristatė tris obojų šeimos instrumentus, kurie programoje „Brass + obojus“ derės su penkiais variniais pučiamaisiais. Koncerto publika keliaus per epochas, klausydamasi obojaus ir varinių kvinteto interpretuojamų klasicizmo, romantizmo ir nūdienos autorių opusų. Tarp jų bus Wolfgango Amadeuso Mozarto, Frédérico Bonzono, Kennetho Lowmano, Ennio Morricone’s ir Vaidos Striaupaitės-Beinarienės kūriniai.

Eksperimentų nebijantis Klaipėdos brass kvintetas – pirmasis tokio žanro ansamblis uostamiestyje, jam vadovauja trimitininkas Sigitas Petrulis. Su juo kvintete groja Jonas Katauskas (trimitas), Monika Miliauskienė (valtorna), Arvydas Stakvilevičius (trombonas) ir Vidmantas Liasis (tūba).

Kvinteto veikla – įdomi ir įvairi. Pastaruoju metu labai prasiplėtė jo repertuaras, kvintetas parengė įdomių koncertinių programų su Lietuvos ir užsienio solistais, įvairių edukacinių ir visai šeimai skirtų projektų, išaugo jų populiarumas. Kiekvieno pasirodymo metu atlikėjai geba sukurti gerą atmosferą, programos kartais „pagardinamos“ žaismingais režisūriniais sprendimais.

S. Petrulio pasiūlyta koncerto idėja labai suintrigavo obojininką R. Beinarį, kuris ragino klausytojus: „Ateikite, nes tai išvysti pavyksta tikrai ne kasdien.“

Koncertas vyks vasario 3 d. 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oho

Oho portretas
tai dar tokių yra išlikę?! Jaučiu pagarbą ir linkiu sėkmės..Reiktų paklausyt nueit
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių