Klaipėdos lėlių teatro žingsniai 2019-aisiais

  • Teksto dydis:

Klaipėdos lėlių teatras šiemet ėmėsi itin aktyvios kūrybinės veiklos: rengia 10-ąjį tarptautinį lėlių teatro festivalį „Materia Magica“, parodys tris premjeras, ypatingą dėmesį skirs edukacijai.

Festivalis – ne tik vaikams

Pagrindinis metų renginys – gegužės 15–19 d. vyksiantis tarptautinis, jau 10-asis, lėlių teatro festivalis „Materia Magica“. Jame Klaipėdos miesto gyventojams ir svečiams ketinama parodyti 14 lėlių teatrų spektaklių iš Lietuvos ir užsienio šalių – Olandijos, Vokietijos, Slovėnijos, Suomijos, Prancūzijos, Bulgarijos, Belgijos, Izraelio ir kitur. Festivalio programa labai įvairi: bus spektaklių ir kūdikiams, ir vaikams, ir suaugusiesiems. Tiesa, festivalis tik spektakliais neapsiribos: numatoma atidaryti parodą ir surengti kūrybines dirbtuves vėlgi – ir vaikams, ir suaugusiesiems. Taip pat planuojama lėlinės animacijos kino programa.

Klaipėdos lėlių teatro vadovė ir festivalio organizatorė Aušra Juknevičienė akcentavo: „Didžioji programos dalis skirta suaugusiesiems, nes norime parodyti, koks lėlių teatras įvairus, patrauklus ir priimtinas. Tai teatras ne tik vaikams – stengiamės nuolatos apie tai kalbėti ir viliamės, kad šio festivalio pavyzdžiai padės tuo patikėti. Rūpinamės žiūrovais, nes mums aktualu, kad lėlių teatras kaip meno rūšis išliktų ir pasaulyje, ir Lietuvoje. Tai mums labai svarbu.“

Su kitų sričių menininkais

Iš karto po festivalio teatre vyks net dviejų spektaklių premjeros – gegužės pabaigoje Renata Kutaitė-Raudonienė pristatys monospektaklį suaugusiesiems „Valerija“, o birželio pradžioje bus parodytas Aušros Bakanaitės režisuotas spektaklis jaunimui „Iš nuomšiko gyvenimo“ pagal G. Morkūno apysaką. Pastarasis unikalus tuo, kad bus pritaikytas mokyklų erdvėms. „Žiūrovams atvykimas į teatrą neretai yra stebuklingas, tačiau šiuo spektakliu norėsime tą stebuklą atvežti į erdves, kur žmonės gyvena savo gyvenimus“, – sakė teatro vadovė A. Juknevičienė.

Trečioji premjera numatoma lapkritį – bus pristatytas lėlių ir judesio spektaklis suaugusiesiems pagal M. Bulgakovo romaną „Meistras ir Margarita“ (idėjos autorius – šokėjas ir choreografas Taurūnas Baužas).

Statant spektaklius daug dėmesio skiriama bendradarbiavimui su kitų sričių specialistais: kuriant spektaklį „Valerija“ bendradarbiaujama su kūrėjais iš Klaipėdos koncertų salės, A. Bakanaitės spektakliui talkina Klaipėdos universiteto studentai, spektakliui pagal „Meistrą ir Margaritą“ – choreografijos profesionalai. Taip pat šiais ir kitais metais Klaipėdos lėlių teatro kūrybinė komanda dirbs su Izraelio menininku Zvy Sacharu: bus įgyvendintas bendras projektas ir šiemet vyks pirmoji jo dalis – paruošiamieji darbai.

Socialiai aktyvus ir atsakingas

Be premjerų, bus rodomi ir publikos pamėgti repertuariniai spektakliai. Teatras ir toliau sieks būti socialiai aktyvus bei atsakingas. „Kiekvieną mėnesį rodysime nemokamus spektaklius socialiai jautrioms grupėms – neįgaliems vaikams, daugiavaikėms šeimoms, senjorams ir visiems kitiems geriems žmonėms“, – teigė teatro vadovė A. Juknevičienė.

Klaipėdos lėlių teatras visada didelį dėmesį skyrė edukacinei veiklai, šie metai – ne išimtis. Kaip ir pernai, mokyklinio amžiaus vaikai kviečiami į interaktyvią edukacinę programą „Lėlių teatro magija“. Mažuosius teatro gerbėjus vėl kvies „Karakumų Asilėlio mokyklėlė“, kuriai parengta unikali edukacinė programa, pritaikyta vaikams pagal jų raidos ypatumus nuo kūdikystės iki mokyklinio amžiaus. „Karakumų Asilėlio mokyklėlė“ veikia jau 10 metų – ši edukacinė programa turi savo sistemą, metodus. Apie „Karakumo Asilėlio mokyklėlės“ ir kitas teatro edukacines veiklas teatrologė Jurga Petronytė ruošia knygą „Lėlės fenomenas“. Ją skaitant bus galima išsamiau susipažinti su lėlių teatro edukacinės veiklos metodais ir juos pritaikyti savo veikloje.

Programa švietimo įstaigoms

Bus tęsiamas tarptautinis edukacinis projektas „Off-book“. Klaipėdos lėlių teatras kartu su projekto rengėjais iš Klaipėdos universiteto, projekto partneriais Klaipėdos miesto mokyklomis bei teatralais iš Italijos ir Rumunijos šiuo tarptautiniu teatro edukacijos projektu siekia parengti šiuolaikišką edukacinę programą su vaizdo medžiaga, kurią vaikų ugdymui galėtų naudoti visos švietimo įstaigos. Šiuo metu lėlininkai aktyviai lankosi Klaipėdos mokyklose, bendradarbiauja su mokytojais, praktiniuose užsiėmimuose įgyvendina ankstesniais projekto etapais atrinktus teatrinio ugdymo metodus. Visi užsiėmimai filmuojami, bendras vaizdo įrašas pasirodys jau birželio mėnesį – tai bus mokomoji medžiaga, padėsianti sukurtas ir aprašytas projekto veiklas praktiškai įgyvendinti mokyklose.

Džiugi žinia tiems, kurie pasiilgo jaukaus fachverkinio namelio Vežėjų g. 4 – numatyta, kad rudenį bus pabaigta senojo lėlių teatro namelio rekonstrukcija. Į jį Klaipėdos lėlių teatras planuoja grįžti su edukacine veikla, taip pat namelyje vyks parodos, bus įrengtas muziejus. Šiais metais vyks paruošiamieji šių veiklų darbai, tačiau tikimasi, kad 2020-aisiais namelis galės atverti duris ir lankytojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių