Klaipėdos metų knygos rinkimai: esė rinkinys, monografija ir parko istorija

  • Teksto dydis:

Dėl populiariausio ir gražiausio leidinio titulų konkurse „Klaipėdos knyga 2021“ varžosi net 35 knygos. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka 16-ąjį kartą organizuojanti Metų knygos rinkimus, buria į konkurso dalyvių pristatymus, susitikimus su knygų autoriais, sudarytojais ir leidėjais.

Svečiuosis rašytojas D. Sobeckis

Kovo 29 d. 15 val. I.Kanto bibliotekos Jaunimo padalinyje (Tilžės g. 9) vyks „karštas“ jaunimo pokalbis su humanitarinių mokslų daktaru, poetu, eseistu Dainiumi Sobeckiu. Kartu bus pristatytos dvi jo knygos: monografija „Leonardo Andriekaus gyvenimas ir kūryba. Asmenybės universalėjimas“ ir esė rinkinys „Tikiu vadinasi bijau“, pretenduojančios į konkurso „Klaipėdos knyga 2021“ laurus. Renginyje kartu su autoriumi dalyvaus ir šių knygų redaktorius, poetas, filologas Danielius Milašauskas.

Svečio kėdę kaitins jaunuolių užduodami rimti, provokuojantys, žaismingi klausimai ir atviros diskusijos ne tik apie autoriaus gyvenimą, bet ir apie naujausias jo knygas.

Viena iš jų – esė rinkinys, kuriame sudėti straipsniai, parašyti nuo 2011 m. iki 2021 m., dalis jų publikuota Lietuvos kultūrinėje spaudoje. Knygoje nagrinėjamos esaties, fantastikos, mitologijos, pasakų, teologijos, religijos ir kitos temos, kurios susipina su filosofijos ir krikščioniškosios dogmatikos idėjomis. Įdomu, kad autorius pateikė savo įžvalgas ir teiginius, neigdamas pasenusias, sustabarėjusias dogmas.

Antroji knyga – monografija apie iškilų lietuvių išeivijos poetą, vienuolį ir kunigą pranciškoną, laikraščio „Šv. Pranciškaus varpelis“ redaktorių, Šv. Antano gimnazijos Kenebunkporte rektorių, Lietuvių rašytojų draugijos pirmininką, kultūros žurnalo „Aidai“ vyriausiąjį redaktorių, Bruklino Adomo Galdiko dailės galerijos direktorių, žymų visuomenės veikėją ir meno puoselėtoją Leonardą Andriekų (1914–2003).

Skaitytojai rinks populiariausią knygą, o gražiausią leidinį išrinks ekspertų komisija.

Pasodintas prieš 200 metų

Kovo 31 d. 17 val. I.Kanto bibliotekos Pempininkų padalinyje (Taikos pr. 81 A) visuomenei bus pristatyta knyga „Klaipėdos parko istorija“ (sudarytoja Jolanta Norkienė-Kokkalis), taip pat dalyvaujanti Klaipėdos metų knygos konkurse. Parko istorijos takeliais vedžios ir dialogą su besidominčiais klaipėdiečiais megs šią knygą išleidusios leidyklos „Libra Memelensis“ vadovas, kraštotyrininkas Kęstutis Demereckas.

Nebe pirmąsyk pristatomas leidinys kaskart sulaukia didelio klaipėdiečių dėmesio, nes jame atskleidžiamos įdomios detalės, istoriniai faktai, pagrįsti net įsisenėję mitai. Daugeliui klaipėdiečių šis parkas susijęs su pačiais gražiausiais vaikystės prisiminimais.

Istorija mena, kad 1872 m. čia pastatytas didžiulis gynybinis Plantacijos fortas, 1892 m. nutiesta geležinkelio linija „Klaipėda–Bajorai“, o 1897 m. pastatyta raupsuotųjų ligoninė. Plantacija buvo mėgstamiausia klaipėdiečių poilsio vieta. 1907 m. prie Plantacijos pastačius kareivinių kompleksą, joje mėgo laiką leisti kariai. 1925 m. Plantacijos forto vietoje pastatytas miesto stadionas. Nedaugelis žino, kad parkas buvo pasodintas prieš 200 metų vietinių gyventojų rankomis, tačiau laikui bėgant jis buvo apleistas. Gaivinti parką ėmėsi visuomeninis judėjimas „Klaipėdieti! Atgaivinki savo miesto parką“ – visuomenininkės J. Norkienės-Kokkalis suburti miestiečiai.

Kur balsuoti

Su konkurse „Klaipėdos knyga 2021“ dalyvaujančiomis knygomis galima susipažinti ir balsuoti už populiariausią I.Kanto bibliotekos tinklalapyje www.biblioteka.lt ir šešiuose bibliotekos padaliniuose: Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8), Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9), „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49), Kalnupės padalinyje (Kalnupės g. 13) ir Pempininkų padalinyje (Taikos pr. 81 A).

Iki balandžio 24-osios skaitytojai rinks populiariausią knygą, o gražiausią leidinį išrinks ekspertų komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių