Koncertas „Aš – senas jūrininkas“: tiems, kuriuos tebešaukia jūra

  • Teksto dydis:

Tarptautinis festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ kviečia pasimėgauti žaisminga koncertine programa, šiltai sutikta Klaipėdoje ir Vilniuje, primenančia jaunimui tėvų bei senelių mėgtas dainas.

„Aš – senas jūrininkas... Pamojuokit manęs išsiilgusiems uostams. Mane tebešaukia jūra“, – šiais žodžiais baigiasi 1964 m. parašyta Eduardo Balsio daina „Senas jūrininkas“, kurią puikiai pamena vyresnė lietuvių karta. Šeštame ir septintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje dainų apie Klaipėdą, jūrą ir jūrininkus šis kompozitorius, kurio gimimo šimtąsias metines minėjome pernai, sukūrė tikrai nemažai. Dauguma jų sugulė koncertinėn programon „Aš – senas jūrininkas“, kurią klausytojams paruošė jaunoji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistų karta. Ši programa rugpjūčio 7 d. 19.30 val. skambės Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje, o rugpjūčio 12 d. 18.30 val. – Palangos Birutės parko rotondoje. 

Jaunieji koncerto solistai turės progą pajusti savo tėvų ir senelių jaunystės dvasią. Rosana Štemanetian (sopranas), Ernesta Stankutė (mecosopranas), Oksana Auškalnytė-Mockuvienė (sopranas), Vitalija Trinkė (sopranas) vilkės dailiomis „deficitinėmis“ ano laikmečio suknelėmis, o ne mažiau žavūs jūrininkai Tadas Jakas (tenoras), Modestas Narmontas (bosas), Vilius Trakys (bosas) ir Aurimas Raulinavičius (tenoras)  leisis į jūros, meilės ir ilgesingų susitikimų sūkurį. Smagiam nuotykiui jaunuosius atlikėjus įkvėps dirigentas Egidijus Miknius ir režisierė Rūta Bunikytė, gros Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestro grupė. 

E. Balsio dainų partitūras koncertui, pritaikydamas jas šiuolaikinio jaunimo skoniui, aranžavo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestro fleitininkas Rimantas Giedraitis. Skambės garsieji „Elektrėnų žiburiai“, „Habanera“, Jūreivių daina“, „Lopšinė“, „Paskutinis skambutis“, „Daina apie Klaipėdą“, „Daina apie tiltą“, „Žuvėdra, žuvėdra“, „Lakštingala negali nečiulbėti“, „Jūreivių užstalės daina“, „Senas jūrininkas“. 

„Aš senas jūrininkas, – savo dainos žodžiais viename interviu apie save kalbėjo E. Balsys. – Iš tiesų, visą gyvenimą esu susietas su jūra ir turbūt jaučiu tą amžiną stichiją, kuri, kaip sakoma, raudona gija eina per visą mano kūrybą. Jūra man – neišsenkamas kūrybos šaltinis“. 

Esame tikri, kad šio kompozitoriaus dainos ir šiandien ras vietos kiekvieno klaipėdiečio širdyje, o kažkada jų klausę gerbėjai koncerte pasirodys lydimi savo vaikų, anūkų ar proanūkių. O Palangoje, grakščioje parko rotondoje netoliese ligi šiol kurorte stovinčių E. Balsio šeimos namų, dainos apie jūrą iš visos Lietuvos suvažiavusiems poilsiautojams taps puikia vasaros atostogų dovana.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
CIRKAS

bliamba

bliamba portretas
bet tas fainas vidio-- 1:50 / 3:50 Andrius Mamontovas - "Jūreivio Daina"

Bocmanas

Bocmanas portretas
In memoriam LT laivynui
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių