Kultūros revizija baigsis festivaliu

Klaipėda užsimojo organizuoti daugiau miestą reprezentuojančių renginių – ne tik garsiuosius Jūros šventę ir Pilies džiazo festivalį. Naujų renginių, puoselėjančių jūrinę kultūrą, žadama jau kitais metais.

Klaipėda užsimojo organizuoti daugiau miestą reprezentuojančių renginių – ne tik garsiuosius Jūros šventę ir Pilies džiazo festivalį. Naujų renginių, puoselėjančių jūrinę kultūrą, žadama jau kitais metais.

Derasi su prodiuseriais

„Ir mano, ir kitų kultūros srities darbuotojų vizijose tokių festivalių yra. Dėl jų jau esame pradėję ir derybas su televizijomis, prodiuserių kompanijomis. Kalbame net ne apie vieną, o apie kelis naujus festivalius, nes jų Klaipėdoje tikrai trūksta. Pavyzdžiui, rugpjūtį mieste nevyksta nė vienas didesnis viešas renginys“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Naujų Klaipėdos reprezentacinių renginių vizija yra vienas specialiai savivaldybėje sudarytos darbo grupės, kuri turi parengti pertvarkos miesto kultūros srityje gaires, uždavinių.
Ji tokias gaires turi parengti iki rugsėjo pabaigos. „Aišku, vasarą labai sunku dirbti, nes daug kas atostogauja. Tačiau turime užduotį ir privalome dirbti. Tokia darbo grupė sudaryta, nes ir man, kai tik pradėjau dirbti, buvo išreikšta savivaldybės vadovų valia, kad reikia kiek rimčiau pasižiūrėti į kuruojamą sritį, kultūros sistemą, numatyti galimas pertvarkas. Juo labiau kad ir 2014–2020 metų Klaipėdos strateginiame plane nemažai dėmesio skiriama kultūrai“, – tvirtino N.Lendraitis.

Pageidavo verslininkai

Jo teigimu, esmines pertvarkos kultūros srityje gaires apimtų kultūros centro Žvejų rūmų, Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos likimą. Žvejų rūmus būtina reorganizuoti ir modernizuoti, o bibliotekų tinklą optimizituoti, nes pietinėje miesto dalyje numatoma statyti naują.

„Būtini ir „minkštieji“ sprendimai. Kalbu apie tai, jog tikrai reikia peržiūrėti įvairias tvarkas ir įvertinti, ar efektyviai, racionaliai kultūrai naudojamos miesto biudžeto lėšos“, – pabrėžė Kultūros skyriaus vedėjas.

Jis neneigė, ne kartą girdėjęs privačių renginių organizatorių pageidavimus, kad ir jie galėtų pretenduoti į paramą iš savivaldybės biudžeto. Dabar tokia parama skiriama tik tiems kultūros projektams, kurių iniciatoriai yra nevyriausybinės organizacijos ar savivaldybės biudžetinės įstaigos.
Pritrauks papildomų lėšų

„Manau, jog būtų tikslinga atlaisvinti paramos skyrimo varžtus privačiam verslui. Tai būtų vienas būdų į kultūros sritį pritraukti ir papildomų pinigų, nes, kai skiriama parama iš biudžeto, renginių organizatoriai įsipareigoja tam tikrą dalį projekto sąmatos padengti savo ar rėmėjų lėšomis“, – aiškino N.Lendraitis.

Darbo grupė Klaipėdos miesto kultūros pertvarkos gaires turi parengti iki rugsėjo 27 dienos. „Pertvarka skamba labai skambiai. Jokių tokių didelių ir esminių reformų tikrai neplanuojame, tiesiog punktais turime išdėstyti, ką daryti, kad kultūros srityje situacija pasikeistų į gerą pusę“, – teigė Kultūros skyriaus vedėjas.

Klaipėdos reprezentaciniai festivaliai

Folkloro festivalis „Parbėg laivelis“
„Klaipėdos muzikos pavasaris“
Teatrų festivalis „Šermukšnis“
Klaipėdos pilies džiazo festivalis
Stasio Šimkaus chorų konkursas
Jūros šventė
Šiuolaikinio meno festivalis „Plartforma“
Operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių