Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras pasakos „Vestsaido istoriją“

Klaipėdos koncertų salėje tęsiasi festivalis „Salve Musica“.

Gruodžio 8 dieną, ketvirtadienį, 18.30 valandą kviečiama paklausyti Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro parengtos programos  „Vestsaido istorija“.  Kartu su Modesto Pitrėno vadovaujamu kolektyvu ją pasakos dirigentas Modestas Barkauskas ir solistė pianistė Onutė Gražinytė (Lietuva–Vokietija).

Kompozitorius Leonardas Bernsteinas kūrė ne tik vadinamąją rimtąją muziką, bet ir miuziklus, estradines dainas. Savo populiariajame miuzikle „Vestsaido istorija“ jis praplėtė žanro ribas, priartindamas jį prie muzikinės dramos. Pirmą kartą šis miuziklas buvo atliktas 1957 m. „Winter Gardens“ Brodvėjuje. Ši urbanistiška Romeo ir Džuljetos istorija atvertė naują puslapį muzikinio teatro istorijoje. Dažnai koncertų salėse miuziklo muzika atliekama „Simfoninių šokių“ pavidalu – tai į siuitą sujungti atskiri miuziklo „Vestsaido istorija“ numeriai. Jie suskambės antroje LNSO koncerto dalyje.

XIX ir XX amžių sandūroje kurta Aleksandro Skriabino muzika atspindi kompozitorių kankinusius klausimus, į kuriuos atsakymo jis ieškojo filosofijoje. Ypač daug dėmesio kūrėjas skyrė fortepijonui. Būdamas 24 metų jis parašė Koncertą fortepijonui ir orkestrui. Skriabinas šį opusą ypač mėgo ir dažnai pats grodavo solinę partiją. Koncerte skambės pianistės O. Gražinytės interpretacijos.

Koncerte skambės šiemet 80-ojo gimtadienio sukaktį pažyminčio garsaus lietuvių kūrėjo Jurgio Juozapaičio Simfonija Nr. 1 „Rex“. Už ją autoriui buvo paskirta Lietuvos valstybinė premija. Šiame kūrinyje kompozitorius daug dėmesio skyrė garso spalvai, čia ryški ir jo kūrybiniam braižui būdinga intuityvistinė komponavimo maniera.

Vakaro programą užbaigs Meksikos kompozitoriaus Arturo Márquezo šokis „Conga del Fuego Nuevo“. Tai kubietiškasis karnavalo, linksmybių šokis, kuriam būdingas greitas tempas, aktyvus ritmas, šventiška nuotaika, charakteringi mušamųjų motyvai.

Muzikų šeimoje gimusi, daugiau kaip 10 nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatė O. Gražinytė koncertuoja Lietuvoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Estijoje, Italijoje, Olandijoje, Austrijoje, Danijoje, Švedijoje ir kitur. Ji muzikavo su tokiais orkestrais kaip Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos, Kauno, Lietuvos valstybinis, Alikantės filharmonijos jaunimo, Zalcburgo Mozarteumo, Liono nacionalinis simfoniniai, Klaipėdos ir Sankt Peterburgo kameriniai orkestrai.

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas dažnai rengia programas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Kaip dirigentas jis pasirodo su Lietuvos kameriniu, Kauno miesto simfoniniu, Klaipėdos muzikinio teatro, Klaipėdos kameriniu, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoniniu ir kitais orkestrais. Taip pat koncertavo su užsienio kolektyvais – tai Hamburgo „Camerata“, Talino, Slovakijos, Belgijos kameriniai, Prancūzijos „Orchestra de Picardie“, Slovėnijos RTV, Bulgarijos, Katovicų ir Balstogės filharmonijų, Lenkijos jaunimo „Juventus“, BAO ir kiti orkestrai. IX tarptautiniame atlikėjų konkurse Sankt Peterburge M. Barkauskas tapo laureatu dirigentų kategorijoje. Netrukus Katovicuose (Lenkija), prestižiniame X tarptautiniame G. Fitelbergo dirigentų konkurse M. Barkauskas laimėjo 3-iąją premiją, bronzinę batutą, piniginį prizą ir buvo pripažintas geriausiu konkurso Europos dirigentu.

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras kasmet surengia apie 50 koncertų Filharmonijos Didžiojoje salėje ir kitose Lietuvos scenose, dažnai gastroliuoja užsienyje. Lankytasi daugelyje Europos šalių, Japonijoje, Pietų Amerikoje, Pietų Korėjoje, grota garsiose salėse. Orkestrui dirigavo istorinės asmenybės ir pasaulinio garso batutos meistrai, jis koncertavo su daug nuostabių instrumentininkų bei vokalistų. LNSO sukauptame repertuare – praėjusių epochų oratorinio, simfoninio žanro kūriniai ir moderni šiuolaikinė muzika, kurios kontekste išsiskiria solidžios lietuvių kompozitorių partitūros.


Šiame straipsnyje: Vestsaido istorijaSalve muzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių