Pamario galerijoje vasarai įsikurs dvi naujos parodos

  • Teksto dydis:

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) Pamario galerijoje Juodkrantėje (L. Rėzos g. 3) šį ketvirtadienį 17 val. bus atidarytos dvi naujos parodos: „Šviesų ir spalvų vizijos. Lino Julijono Jankaus peizažai iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių“ ir grafikės Jūratės Stauskaitės „Paukščiai. Piešiniai, 1990–2022“. Vernisaže dalyvaus autorė J. Stauskaitė ir abiejų parodų kuratorės Nijolė Nevčesauskienė ir Regina Urbonienė.

L.J.Jankaus peizažai

Tapytojo L.J.Jankaus (1946–2014) paveikslų parodoje (kuratorė – N. Nevčesauskienė) eksponuojami Pamario krašto 8‒9 dešimtmečių peizažai, koncentruotai ir įtaigiai atveriantys glaudžias sąsajas su dailininkui artimomis vietomis. Melsvai pilkšvų tonų, įtaigūs Drevernos, Rusnės, Rasytės, Pjaulių, Mingės, Nemunyno, Gilijos ir kitų vietovių motyvai atsiveria skirtingų rakursų konstruktyviomis kompozicijomis. L.J.Jankaus tapybos motyvais tapo Pamario vanduo, laivai, valtelės, namai, kanalai. Dailininkas paniro į šio krašto aplinką ir gamtą, prisišliejo prie ten gyvenusių žmonių. Tapyboje jis atrado kitų dailininkų daug kartų eksploatuotą priemonę ‒ šviesą. Saulė ir jos šviesa, raibuliuojantis vanduo medžių ir pievų apsuptyje tapo jo pagrindiniais tapybos motyvais. Dailininko tapybos kalbai įtakos turėjo ir tai, kad, būdamas vilnietis, 1999 m. jis persikėlė gyventi į Pjaulius, kur sėmėsi gilaus ir prasmingo kūrybos įkvėpimo gamtos apsuptyje, vaikštinėdamas po apylinkes, plaukiodamas Kuršių mariose paties pasigamintu kurėnu.

L.J.Jankus gimė 1946 m. Priekulėje, mirė 2014 m. ten pat. 1964‒1969 m. Lietuvos dailės institute studijavo tapybą. Nuo 1970 m. dalyvavo parodose Lietuvoje ir užsienyje, surengė kone 20 individualių parodų. Parašė prisiminimų, parodų recenzijų. Dėstė dailės disciplinas įvairiose aukštosiose Lietuvos mokyklose.

J.Stauskaitės „Paukščiai“

J.Stauskaitė – viena ryškiausių Lietuvos grafikos kūrėjų, debiutavusi XX a. 8 dešimtmetyje kartu su stipria menininkių karta, atnešusia į lietuvių grafiką stiprų emocionalumo užtaisą, simbolių kupiną plastinę kalbą.

Paukščiai J.Stauskaitės kūryboje ėmė rastis ankstyvuosiuose grafikos cikluose maždaug 1980-aisiais. Moters-paukščio vaizdinys anksti nužymėjo grafikės kūrybinio braižo pokyčius ir tapo daugiausiai varijuotu jos kūrybos motyvu. Paukščiai ar moterys-paukštės, kūriniuose sutinkami įvairiausiais pavidalais, įkūnija asmenybės siekių veržlumą, kūrybos ir laisvės poreikį, negandų pranašystę, sielos skrydį ir vilties troškulį. Piešiniuose tušu, anglimi ar sangvinu J.Stauskaitė išlieja visas emocijas – nežabotas svajas ir drovumą, pergalingą triumfą ir nusižeminimą, pyktį, nepasitenkinimą ir švelnumą, nuolankumą, susitaikymą. Parodoje „Paukščiai“ (kuratorė – R.Urbonienė) pristatomi kelių paskutiniųjų dešimtmečių menininkės piešiniai ir šiandienos aktualijas atliepianti piešinių instaliacija. Ji, kurta besiruošiant asmeninei parodai ką tik prasidėjus karui Ukrainoje, talpina skausmą, nerimą ir didžiulę gėrio pergalės viltį.

Abi parodos LNDM Pamario galerijoje veiks iki rugsėjo 25 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių