Pianistės O. Gražinytės rečitalis nuskambės uostamiestyje

  • Teksto dydis:

„Tai bus įžanga į pavasarį, spalvas, džiaugsmą, šviežumą, jausmų versmes“, – taip savo rečitalį „Pavasario preliudas“ pristatė pianistė Onutė Gražinytė, kovo 29 d. 18.30 val. koncertuosianti Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė.

Talentinga ir perspektyvi

Pastaruoju metu vis ryškiau koncertų scenose žibanti, vis daugiau įtakingų kritikų įvertinimų sulaukianti pianistė O. Gražinytė nuolatos kviečiama koncertuoti reikšminguose šalies ir užsienio festivaliuose. Talentinga ir perspektyvi atlikėja yra dešimties tarptautinių konkursų laureatė.

Nuo pat gimimo muzikos pripildyta aplinka neabejotinai turėjo įtakos O. Gražinytės profesijos pasirinkimui. Gražinių pavardėje užkoduotas ir įgimtas talentas: tėtis – choro dirigentas, mama – pianistė, sesuo – orkestro dirigentė. Skambinti fortepijonu O. Gražinytė pradėjo būdama penkerių. Pirmiausia namuose jai padėjo mama, vėliau atlikėja mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje. Studijų pasirinkimas atvedė į Vokietiją – Hanoverio muzikos, teatro ir medijos bei Berlyno Hannso Eislerio muzikos akademijas.

Jaunoji pianistė dažnai muzikuoja Lietuvoje, koncertuoti neretai keliauja ir į užsienio šalis. Yra aplankiusi Lenkiją, Šveicariją, Vokietiją, Prancūziją, Estiją, Italiją, Olandiją, Austriją, Daniją, Švediją ir kitas valstybes. Jos koncertines patirtis lydėjo žymūs Lietuvos ir užsienio orkestrai. Atlikėja aktyviai koncertuoja ir kaip solistė, ir kaip kamerinių ansamblių narė.

Sulaukė aukščiausių įvertinimų

Karjeroje pasiekimais išsiskyrė 2018 metai. Koncertavo dviejose prestižinėse salėse – Varšuvos filharmonijoje ir „Konzerthaus“ Berlyne. Tais pačiais metais „International Music Festival IMF Buxtehude, Altes Land and Harburg“ pianistei skyrė jaunosios atlikėjos prizą, kuris O. Gražinytės rečitaliams atvėrė duris į Vokietijos, Italijos ir net Kinijos koncertų sales.

Kitas reikšmingas įvykis – bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaline filharmonija ir leidykla „Accentus Music“ 2020 m. išleista kompaktinė plokštelė „Lamentate“. Joje įrašyta Arvo Pärto kūryba, minint kompozitoriaus 85-metį. Plokštelė sulaukė didelio užsienio kritikų dėmesio, pelnė aukščiausius įvertinimus įtakinguose muzikos žurnaluose.

Į Klaipėdos koncertų salę O. Gražinytė grįš su rečitalio programa „Pavasario preliudas“. Joje skambės instrumentų karaliui fortepijonui skirti kūriniai, kuriuos parašė Josephas Haydnas, Fryderykas Chopinas, Aleksandras Skriabinas, Olivier Messiaenas ir Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

Vienija spalvų tema

Idėją rečitalio programoje sugretinti M. K. Čiurlionį, A. Skriabiną ir O. Messiaeną pianistei mestelėjo tėvelis – garsus choro dirigentas Romualdas Gražinis. „Ji manyje surezonavo ir aš ją pabrandinau kelis mėnesius. Šiuos preliudus dėliojau ne pagal kompozitorius (t. y. Čiurlionis, tada Skriabinas ir pabaigoje Messiaenas), o pagal tonacijas, sugretinimus ar priešpastatymus, kurie sukūrė tam tikrą dramaturgiją. Šiuo nedideliu cikliuku labai džiaugiuosi ir tikiu“, – sakė O. Gražinytė.

Pianistė atrado, kad pavasarišką programą vienija spalvų tema: „Čiurlionis buvo dailininkas, Skriabinas, girdėdamas garsus ir harmonijas, matė tam tikras spalvas, o Messiaenas prie visų ankstyvųjų preliudų pavadinimų yra parašęs ir konkrečius spalvinius komentarus. Šalia preliudų programoje priderinau jausmiškai spalvingą Chopino muziką ir Haydno Sonatą As-dur, kuri yra tikras pavasarinis spindulėlis, tobula savo netobulumais ir man kažkuo labai barokiška.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių