Pirmą kartą Lietuvoje į sceną žengia miuziklas „Čikaga“

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skaičiuoja paskutinius likusius bilietus į ryškiausią sezono premjerą. Jau gruodžio 7-ąją Klaipėdos „Švyturio“ arenoje prasidės vieno garsiausių Brodvėjaus miuziklų – Johno Kanderio „Čikagos“ – turas po Lietuvą. Per mažiau nei dvi savaites miuziklas apkeliaus didžiausių Lietuvos miestų arenas.

Teisingumo satyra

Antrasis ilgiausiai Brodvėjaus istorijoje rodomas miuziklas „Čikaga“ – muzikinė baudžiamojo teisingumo satyra, pasakojanti apie dvi dėmesio ir pripažinimo siekiančias žudikes.

Miuziklas persmelktas seksualumo ir ironijos. Būti žinomu – siekiamybė. Nesvarbu, kur bebūtum ir ką darytum, tavo gyvenimo prasmė – šviesti spindinčia žvaigžde. Tavo pasirodymas sukamas kaip šou, videoklipas ar dar vienas sensacingas nusižiovavimas. Tai gyvenimas dėl žinutės pirmajame puslapyje, dėl antraštės, blizgučių, šlovės alėjos. Todėl nieko nėra šventa ir visos priemonės geros. Būtis savaime subalansuota ieškoti naujos intrigos. Įdomiausia, kad tokius „garsius“ veikėjus žmonės linkę garbinti, teisinti, lipdyti iš jų idealus. Miuziklas satyriškai žvelgia į teisingumo sąvoką, kuria apsiginklavę šio „teatro žaidėjai“ tampa šou egzistencijos įkaitais.

Miuzikle „Čikaga“ XIX a. trečiojo dešimtmečio Čikagos miesto kriminalinės teisybės paieškos susipina su stilingu nuteistųjų seksualumu ir paverčia kalėjimo sienas žvaigždžių kalve – teisingumo šou, kur egzistuoja savos taisyklės.

Brodvėjuje pastatyta „Čikaga“ įvertinta šešiais „Tony“, dviem „Olivier“ bei „Grammy“ apdovanojimais.

Kriminalinis šou

Miuziklo režisierė Rūta Bunikytė teigė, jog pirmą kartą Lietuvoje statoma „Čikaga” bus ekspresyvus ir ryškus šou, kuriame dalyvaus didžiausios šalies miuziklo žvaigždės.

„Tai tikrai bus interpretacija, tačiau ne šiuolaikinė. Stengiamės stilizuoti originalų laikmetį bei atskleisti J.Kanderio muzikoje slypinčias Čikagos miesto kriminalinio pasaulio subtilybes. Tai bus stilingas, seksualus, ekspresyvus kriminalinis šou“, – žadėjo miuziklo režisierė R.Bunikytė.

„Šis pasakojimas – apie tai, ką su žmogumi padaro šlovė, – jam nebelieka nieko šventa, nebesvarbu, per kieno galvą lipti. Svarbu tik būti pirmuosiuose laikraščių puslapiuose“, – taip miuziklą apibūdino pagrindinį Roxie Hart vaidmenį kurianti Kauno muzikinio teatro artistė Gabrielė Bielskytė.

Jos teigimu, šis vaidmuo reikalauja savyje atrasti naujų spalvų, o miuziklas – jos ypač mėgstamas žanras.

„Iki šiol miuzikluose kūriau tik tragiško likimo dramatinius personažus, todėl Roxie Hart vaidmuo man yra visiškai naujas amplua. Tai mano pirmas charakterinis vaidmuo ir tai man – didžiulis iššūkis“, – sakė G.Bielskytė.

Naujos spalvos

Kito ryškaus vaidmens – Velmos Kelly – atlikėja Oneia Kunsunga-Vildžiūnienė tvirtino, kad darbas miuzikle jai ypač artimas – tai galimybė sujungti net kelias mėgstamas sritis – teatrą, muziką ir šokį.

„Man labai patinka, kad čia susipina ir vaidyba, ir šokis, ir dainavimas. Žinoma, sujungti visa tai nėra lengva, bet labai įdomu, o kai įdomu – viską gali padaryti! Iki „Čikagos“ premjeros dar yra šiek tiek laiko, bandome organiškai sujungti šias sritis, – štai kalbu ir staiga imu dainuoti, bet ne šiaip gražiai sudainuoju dainą, o tęsiu mintį, tik ne kalbėdama, o dainuodama. Tai vis dėlto yra aktorinis meistriškumas, tik veikiantis truputį kitokiu principu. Vis tiek tekstu turi pasakoti istoriją – jį sakyti ar išdainuoti“, – kalbėjo O.Kunsunga.

Velmos Kelly vaidmuo – ikoniškas, jį yra sukūrusi ir garsi Holivudo aktorė Catherine Zeta-Jones. Lietuviškoji Velma Kelly O.Kunsungai atveria platų interpretacijos lauką, ją kurti, aktorės teigimu, labai smagu: „Mano Velma Kelly nebijo rizikuoti, ji smarki, alkana, ryški. Galima iš jos kai ko ir išmokti, kažką savyje atrasti ir leisti toms savybėms keroti. Pavyzdžiui, egoizmui, kurį gyvenime gesiname, bandome su juo kovoti, nes tai nėra graži savybė, o čia galima leisti jam būti – tai yra smagu, tačiau reikalauja drąsos, bet aš ir nebijau į personažą įvesti tamsesnių spalvų.“

Šoks stepą

Pagrindiniu vyrišku advokato Billy’o Flynno vaidmeniu dalysis du žymūs atlikėjai – Vaidas Baumila ir Rokas Spalinskas. Klaipėdos muzikinio teatro artistas R.Spalinskas sakė, kad toks vaidmuo jam labai įdomus.

„Jeigu lyginčiau save su Billy’u Flynnu, panašių savybių nerasčiau, bet tai nieko nekeičia, juk įsigilinęs į personažą scenoje turi tapti juo. Billy’s Flynnas – yra savosios srities profesionalas, teisininkas, nepralaimėjęs nė vienos bylos, ginantis klientus teisme bet kokiais būdais. Vienintelis jo tikslas – apginti kaltinamąjį. Jis suvokia savo galią, žino, kad yra geriausias ir kad gali užsidirbti daug pinigų – tai yra viskas, ko jam reikia“, – pasakojo artistas.

R.Spalinsko teigimu, sunkiausia dirbant „Čikagoje“ – specifinės technikos reikalaujantys legendiniai Brodvėjaus numeriai, stepas. Nors tai nelengva, tik keldamas kartelę sau, artistas gali tobulėti.

„Sudėtinga, nes kaskart susiduri su tuo, ko niekada nedarei. Tarkime, šiuo atveju – Billy’o Flynno stepo žingsneliai. Tai yra specifinis šokio stilius, kuriam įvaldyti reikia laiko. Taigi susidūriau su situacija, kai reikia šokti stepą, kuris man yra visiškai naujas dalykas, ir kartu dainuoti. Tai yra kartelės pakėlimas sau. Procesas sunkus, bet kitaip atlikėjas netobulėja“, – mano R.Spalinskas.

Smagus kūrinys

Miuziklo muzikos vadovas ir pagrindinis dirigentas – garsus vokalo specialistas, profesorius iš Didžiosios Britanijos Derekas Barnesas. Jam miuziklas „Čikaga“ įdomus tuo, kad yra žinomas visame pasaulyje ir labai malonu jį atlikti.

„Jis ikoniškas ir populiarus. Siužete susipina komedija ir tamsa. Tai linksmas, energingas kūrinys, jį labai smagu diriguoti“, – teigė D.Barnesas.

Pirmą kartą Lietuvoje pristatomame miuzikle „Čikaga“ taip pat dainuos Dominykas Vaitiekūnas, Kristina Jatautaitė, Edita Bodrovaitė, Beata Ignatavičiūtė, Tadas Jakas, Judita Butkytė-Komovienė ir kiti.

„Čikagos“ scenografė – Renata Valčik, choreografė – Inga Briazkalovaitė, šviesų dailininkas – Eugenijus Sabaliauskas, spektakliui kostiumus kuria įvaizdžio namai HOUSE OF KIKIMARA.

Miuziklas „Čikaga“ gruodžio 7 d. – Klaipėdos „Švyturio“ arenoje, gruodžio 20 d. – Šiaulių arenoje, gruodžio 22 d. – „Žalgirio“ arenoje Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Miuzikle „Čikaga“ XIX a. trečiojo dešimtmečio
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Klaipėdoje liepsnos tango aistros
    Klaipėdoje liepsnos tango aistros

    Po savaitės Klaipėdoje galėsime išvysti vieną garsiausių šių dienų Argentinos tango šokėjų ir jo suburtą grupę. Pasaulio tango čempionu pripažintas šokėjas Marcos Ayala kitą penktadienį kaitins žiūrovų kraują ant...

  • Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas
    Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas

    Gegužės 3 d. 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdos žiūrovų lauks režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis „Atžalynas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pastatytas prieš daugiau nei dešimt metų. ...

    1
  • Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai
    Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai

    Kultūros dienos išvakarėse Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. ...

  • „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei
    „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei

    Šeštadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre prieš prasidedant Dmitry Krymov spektakliui „Fragmentas“, aštuntąjį kartą vyko tradicija tapusi „Mūzos“ apdovanojimo įteikimo ceremonija. Apdovanojimą &scaro...

    3
  • Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje
    Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje

    Klaipėdai šiemet minint Švyturių metus, uostamiestyje šiandien vyksta įvairūs renginiai. Vienas jų – ekskursija po Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus erdves, kuriose jau dešimtys klaipėdiečių turėjo galimybę susi...

  • Kare – laikantis Dievo įsakymo?
    Kare – laikantis Dievo įsakymo?

    Bėgant tretiems karo Ukrainoje metams, Lenkijos menininkai susivienijo ir sukūrė parodą „Penktasis Dievo įsakymas“. Joje dėmesys skiriamas ne tik karo žiaurumams išryškinti, bet ir priminti, ką reiškia Dekalogo įsakyma...

  • Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe
    Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe

    Viena populiariausių šių dienų tradicinės lietuviškos pop muzikos grupių „Žemaitukai“ kviečia į savo geriausių ir naujausių dainų koncertą Klaipėdoje. ...

  • Sakurų parke – koncerto repeticija
    Sakurų parke – koncerto repeticija

    Antradienio vakarą daugybė klaipėdiečių skubėjo į Sakurų parką. Šioje erdvėje pirmą kartą nuo jos atvėrimo žmonėms suskambo giesmės – čia vyko Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ koncerto repeticija. ...

    2
  • Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus
    Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus

    Rytoj Baroti galerijoje bus atidaryta kelių knygų autoriaus, humanitarinių mokslų daktaro Vido Poškaus tapybos ir piešinių paroda. Dailininko darbus inspiravo įvairiausi tekstai. Kartais prasilenkiantys su tikrove, neretai paremti realiais ...

  • Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato  „Džiazo miestą“
    Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato „Džiazo miestą“

    Balandžio 17 d., Klaipėdos koncertų salėje, festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ metu, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas pristatys intriguojančią muzikinę programą, kurioje susipins d...

    1
Daugiau straipsnių