Tiek briedžių P. Domšaičio galerijoje dar nebuvo

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį 17 val. Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje (Liepų g. 33) atidaroma tarptautinė paroda „Briedis kopose“ iš Rytprūsių krašto muziejaus Liuneburge (Vokietija) rinkinių.

Muziejaus Liuneburge ir P.Domšaičio galerijos Klaipėdoje bendradarbiavimas prasidėjo 2006 m. Jo rezultatas – aštuonių parodų ciklas, aktualizuojantis Mažosios Lietuvos (Prūsų Lietuvos) ir Klaipėdos krašto dailės paveldą. Klaipėdiečiai parodose pamatė Nidos dailininkų kolonijos, Horsto Skodlerrako, Alexanderio Kolde’ės, seserų Annos ir Margareth Sinnhuber, Karlo Eulensteino, Carlo Knaufo ir Ernsto Mollenhauerio kūrybą.

„Aštuntoji ciklo paroda skiriama briedžio motyvui, kuris buvo populiarus Rytų Prūsijos dailėje, dažnas Nidos dailininkų kolonijos dalyvių kūriniuose. Net 35 briedžiai išdidžiai žvelgs į parodos lankytojus iš aliejinių paveikslų, akvarelių, medžio raižinių, skulptūros ir keramikos darbų“, – intrigavo parodų ciklo organizatorė, P.Domšaičio galerijos vedėja, dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė.

Pasak parodos kuratoriaus dr. Jorno Barfodo, Rytų Prūsijoje briedis nuo seno buvo laikomas ypatingu. Šis archajiškai atrodantis gyvūnas, ne kartą apdainuotas poezijoje ir dainose, tapo Rytprūsių ir Kuršių nerijos simboliu. Parodoje bus eksponuojami Eduardo Bischoffo, Johanneso Endruschato, Richardo Friese’ės, Hanso Kallmeyerio, A.Kolde’ės, Karlo Kunzo, Dimitrijaus Prokofieffo ir kitų dailininkų kūriniai, sukurti XX a. pirmoje pusėje. Parodos simboliu tapo efektinga briedžio galva, kurią 1904 m. nutapė Nidos dailininkų kolonijos pradininkas Ernstas Bischoffas-Culmas.

Paroda veiks iki gruodžio 8 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gražus didingas gyvulys

Gražus didingas gyvulys portretas
Gaila kad apie jį kaip ir apie Lietuvos Gamtą mažai kalbama ir rodomo.Puiku kad galėsime į šį gražuolį pažiūrėti tikrų menininkų akimis.Ačiū, būtinai ateisiu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių