Vakaro harmonijos: jaunosios kartos pianisto J. Šopos rečitalis

  • Teksto dydis:

Vakaras – puikus metas pasiklausyti fortepijoninės muzikos, kurią parašė muzikos genijai iš įvairių pasaulio kraštų. Jaunosios kartos pianistas Jonas Šopa kitą savaitę klaipėdiečiams pristatys solinę programą „Vakaro harmonijos“.

Atlikėjas yra 2018 m. vasarą pajūryje vykusios vasaros akademijos „Klaipėda Piano Masters”, skirtos jaunųjų pianistų profesiniam tobulėjimui, laureatas. Kaip prizas jam buvo pažadėtas šis pasirodymas, kuris įvyks kovo 26 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė.

J. Šopa muzikos pradėjo mokytis gimtuosiuose Mažeikiuose, tačiau ne iš karto apsisprendė eiti muziko keliu. Vis dėlto supratęs, jog jo viduje dega didžiulė aistra muzikai ir fortepijonui, tęsė mokslus Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje pas dėstytoją Virginiją Ruzgienę. Pernai baigęs mokslus Klaipėdoje, šiuo metu atlikėjas studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), profesoriaus Jurgio Karnavičiaus fortepijono klasėje. Fortepijono atlikimo meno subtilybių Jonas mokėsi ir įvairių pedagogų vedamuose meistriškumo kursuose.

Jaunasis pianistas jau pelnė laureato vardą ir įvairių apdovanojimų daugiau nei dešimtyje konkursų Lietuvoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Austrijoje ir Prancūzijoje. Naujausi jo pasiekimai – pirmoji vieta tarptautiniame atlikėjų konkurse „Kaunas Sonorum 2017”, laureato diplomas XX nacionaliniame Balio Dvariono konkurse, Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo raštas bei pirmoji vieta IV LMTA pianistų konkurse Nijolės ir Jono Dėdinų fondo prizams laimėti. Talentingas atlikėjas yra laimėjęs ir kelias stipendijas.

Vakaras – paros laikotarpis tarp popietės ir vidurnakčio, kai nurimsta vėjas, oras tampa gaivus, saulė leidžiasi ir nudažo dangų auksiniais atspalviais. Tai paros metas, kai, anot poeto Justino Marcinkevičiaus, širdy – „ir toksai net neišreiškiamas pilnumas, / ir lengvumas, mėlynas kaip dūmas, / ir toli, labai toli girdėtis“... Septynių kompozitorių opusais J. Šopa Klaipėdoje kurs stebuklingą pavasario vakaro atmosferą, kupiną įvairiausių emocijų ir nuotaikų. Jo interpretuojami nuskambės Vytauto Bacevičiaus, Frédérico Chopino, Muzio Clementi, Claude’o Debussy, Ferenco Liszto, Sergejaus Rachmaninovo, Roberto Schumanno kūriniai. Įdomu, kad dauguma šių opusų yra labai sudėtingi ir sutinkami brandžių pianistų repertuare, o pradedančiam atlikėjui jie – tikras iššūkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių