Vasaros koncertų ciklas: nuo kino iki aranžuotų lietuvių liaudies dainų

  • Teksto dydis:

Vasariškos muzikos garsai vilioja apsilankyti šalia Klaipėdos koncertų salės esančiame parke. Jo estradoje vyksta Vasaros koncertų ciklo renginiai, skirti įvairiai auditorijai, todėl aprėpiantys plačią stilistinę amplitudę – nuo klasikos iki džiazo, nuo kino iki populiariosios muzikos.

Ch. Chaplino muzika ir filmas

Kinematografo istorijoje Charlie'is Chaplinas yra vienintelis kūrėjas, kuris buvo savo filmų scenaristas, režisierius, kompozitorius ir pagrindinis aktorius. Jis yra visuotinai pripažintas didžiausias XX a. kino genijus. Net nebyliems savo filmams didysis kūrėjas taip pat rašė ir dainas, kurios atspindėdavo pagrindinę filmo idėją. Garsioji Ch.Chaplino daina „Šypsokis“ („Smile“) palydėdavo filmą „Naujieji laikai“ („Modern times“), poetiškoji „Gražiosios akys“ buvo parašyta „Didmiesčio žiburiams“ („City Lights“), o „Supkis, mažoji mergele“ („Swing little Girl“) apibendrino filmo „Cirkas“ idėją.

Šiemet minimos 130-osios Ch. Chaplino gimimo metinės. Ta proga ansamblis „Nepaklusnieji“ pristato nebyliojo kino ir gyvai atliekamos muzikos programą „Charlie Chaplin: dainos, muzika ir „Cirkas“, kuri šalia Klaipėdos koncertų salės esančio parko estradoje skambės šį šeštadienį. Joje klausytojai išgirs įvairiuose filmuose skambėjusias Ch. Chaplino dainas ir pamatys jo muzika gyvai įgarsinamą nebylųjį filmą „Cirkas“ (1928 m.). Šis filmas laikomas kūrėjo šedevru, pelniusiu jam pirmąjį „Oskarą“.

Pianisto, nenuilstančio kūrybinių idėjų generatoriaus Roko Zubovo inicijuotas „Nepaklusniųjų“ judėjimas apima ne tik bendraminčių ansamblį, bet ir vasarą Neringoje vykstantį tarptautinį kamerinės muzikos ir ekologijos festivalį „Nepaklusniųjų žemė“. Būdami ištikimi savo idėjoms – nepaklusnumas rutinai, stereotipams, sustabarėjusioms tradicijoms ir formoms – atlikėjai muzikos ir kitų menų lydiniais skelbia nepaklusnumą kaip kūrybos impulsą.

Programą atliks baritonas Steinas Skjervoldas (Norvegija, Lietuva) ir ansamblis „Nepaklusnieji“: Vytautas Sriubikis (fleita), Žilvinas Brazauskas (klarnetas), Rasa Vosyliūtė (smuikas), Monika Kiknadzė (altas), Mindaugas Bačkus (violončelė), Sonata Zubovienė, R. Zubovas (fortepijonas).

Džiazuos po liepomis

Kiekvieną vasarą Klaipėdoje skamba daug džiazo muzikos. Šalia Koncertų salės esančio parko estrada taip pat yra ta vieta, kuri vakarais alsuoja liberaliu džiazo ritmu. Jau tapo įprasta vasaros viduryje čia klausytis „Džiazo po liepomis“ ir mėgautis visiems puikiai pažįstamų klaipėdiečių atlikėjų muzikavimu.

Šiemet Vasaros koncertų ciklas jau trečiąjį kartą pamalonins klausytojus šio stiliaus muzikos programa „Džiazas po liepomis III“. Ją liepos 17-ąją atliks Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas ir diriguojamas Alfonso Vildžiūno, bei žinomi džiazo meistrai, gyvenantys ir kuriantys Klaipėdoje, – Saulius  Šiaučiulis (klavišiniai), Laimonas Urbikas (saksofonas), Paulius Stonkus (bosinė gitara) ir Edmundas Federavičius (mušamieji). Ši ketveriukė dažnai pasirodo kartu. Prieš porą metų Vasaros koncertų cikle jie jau pristatė džiazo programą, parengtą su „Aukuru“. Tikimasi, kad ir šiemet jų meistriškos improvizacijos puikiai susijungs su choro dainuojamais kūriniais ir užlies parko estrados erdvę svaigiais skambesiais.

Folkloras džiaze

„Folk in Jazz“, lietuvių liaudies dainos džiaze ir klasikoje – tai projektas, sujungiantis tris svarbiausias Lietuvos muzikinės kultūros tradicijas: liaudies dainas, klasikinę muziką ir džiazą. Jo programa, sudaryta iš 12-os dainų, nauju aspektu pristatys penkių Lietuvos etnografinių regionų – Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos – liaudies muziką. Dainos ir improvizacijos jų temomis bus atliekamos derinant klasikinės ir džiazo muzikos stilius bei formas.

Specialiai šiam projektui, uostamiestyje skambėsiančiam liepos 18-osios vakarą, džiazo pianistas Leonidas Mieldažis sukūrė šiuolaikiškas dainų aranžuotes, kuriose paliekama vietos improvizacijoms, išsaugant originalią dainų harmoniją.

Programoje skleisis spontaniška ir subtili muzikos interpretacija. Ją kurs ryškūs naujosios kartos Lietuvos muzikai, programos iniciatoriai – smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir violončelininkas Glebas Pyšniakas. Šiedu menininkai pažįstami ir kaip buvę Klaipėdos kamerinio orkestro koncertmeisteriai, uostamiesčio Koncertų salėje jau pristatę kelias originalias ir meistriškai atliktas programas. Šįkart Dalia ir  Glebas kartu su akordeonininku Tadu Motiečiumi kurs instrumentinį pritarimą savo unikaliu tembru, subtilumu ir profesionalumu Lietuvos džiazo scenoje išsiskiriančiai vokalistei Ugnei Bakanauskaitei.

Visų Vasaros koncertų ciklo renginių pradžia – 20 val. Esant lietingam orui jie vyks Klaipėdos koncertų salėje. Bilietai – po 10 Eur, taikomos nuolaidos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių