AB „Klaipėdos energija“ šildymo sezonui pasiruošusi: pasirūpinta ir energijos taupymu

  • Teksto dydis:

Liko kiek daugiau nei mėnuo iki šildymo sezono pradžios. Mieste keliose vietose dar vyksta trasų rekonstrukcijos, katilinėse atliekami profilaktiniai darbai. Bet, pasak uostamiesčio energetikų, iš esmės šildymo sezoną būtų galima pradėti nors ir rytoj – visos sistemos jau ir dabar veikia tiekdamos klientams šilumą karšto vandens ruošimui. Skirtumas tik tas, kad šildymo sezono metu dirba daugiau įrenginių, sunaudojama daugiau kuro.

Prioritetas – biokurui

Būtent kuras energetikams kelia daugiausia rūpesčių. Jo yra, tačiau jis daug brangesnis nei pernai. Bendrovė turi sudariusi biokuro tiekimo sutartis pusei šildymo sezono ir stebi kainų situaciją. Šiuo metu biokuras Vakarų Lietuvoje kainuoja brangiausiai šalyje. Atsivežti jo iš vidurio Lietuvos ar kaimyninių valstybių, kur jis pigesnis, kol kas ekonomiškai nenaudinga. Tačiau Vyriausybė jau įpareigojo valstybines miškų urėdijas 20 proc. medienos paversti biokuru ir jį parduoti vietiniams šilumos gamintojams, tad tikėtina, kad ir Vakarų Lietuvoje netrukus atsiras pigesnio biokuro.

Jei bus šalta žiema, „Klaipėdos energijai“ gali prireikti gamtinių dujų. Jų tiekimą bendrovė yra užsitikrinusi sutartimis. Šilutės pl. katilinėje vykdoma dujas galinčio deginti katilo rekonstrukcija – instaliuojami naujausios kartos prancūzų gamintojo „Five Pillard“ dujiniai degikliai, galintys deginti ir ateities kurą – vandenilio ir gamtinių dujų mišinį.

„Jei norime mažiau mokėti už šildymo paslaugas, energijos taupymas turi rūpėti visiems. Dar vasaros pradžioje kreipėmės į daugiabučių namų administratorius ir nekart raginome pasinaudoti valstybės parama, mūsų paslaugomis, kad būtų renovuoti seni elevatoriniai šilumos mazgai, subalansuotos šildymo sistemos, kur tai dar nepadaryta. Šie patobulinimai leidžia sutaupyti iki 15 proc. išlaidų šilumai, ir dar nevėlu priimti sprendimus, leisiančius sumažinti mūsų klientų sąskaitas“, – priminė Antanas Katinas, AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius.

Technologinės naujovės

Neįtikėtinai pabrangusi elektra energetikams padiktavo naujų investicinių sprendimų, kurie leis sumažinti suvartojimą, kartu ir elektros energijos sąskaitas.

Šiluminėse trasose sumontuoti efektyvesni siurblių dažnio keitikliai. Nepabloginant įrenginių techninių savybių šis patobulinimas leis bendrovei sutaupyti iki 30 proc. elektros energijos.

„Vasarą bendrovės reikmėms visą būtiną elektros energiją pasigaminame trimis saulės elektrinėmis, kurias esame įsirengę ant administracinių pastatų stogų ir Lypkių katilinės teritorijoje. Jau pradėjome paruošiamuosius darbus dar 0,5 MW galios saulės jėgainių statybai“, – pasakojo Marius Prelgauskis, AB „Klaipėdos energija“ technikos direktorius.

Bendrovės Lypkių padalinyje planuojama diegti organinio Renkino ciklo (ORC) pagrindu veikiantį įrenginį, naudojantį biokuro garo katile pagamintą garą. 0,5 MW elektrinės galios generatoriumi ORC pagaminta elektra bus sunaudojama savoms reikmėms, padidinant šilumos gamybos efektyvumą ir mažinant gaminamos šilumos energijos savikainą.

Kiek anksčiau atlikti šilumos energijos gamybos ir tiekimo projektai taip pat padės bendrovei taupyti energijos išteklius.

„Mūsų naudojami biokuro katilai turi ekonomaizerius, padedančius atgauti šilumą ir sutaupyti kuro ir energijos išteklius. Pernai paleistas absorbcinis šilumos siurblys – dar viena naujovė, padedanti pagrindiniame bendrovės padalinyje gaminti daugiau šilumos sunaudojant mažiau kuro“, – aiškino M.Prelgauskis. 

Efektyvus būdas mažinti išlaidas – šilumos tinklų optimizacija. Į naujai statomus gyvenamuosius namus Bachmano kvartale nutiesta šilumos trasa leido atsisakyti Paupių katilinės, kuri buvo kūrenama gamtinėmis dujomis. Taip sumažintos personalo išlaikymo, pastatų elektros ir šilumos energijos sąnaudos.

„Permąstome visas taupymo priemones, kur tik įmanoma. Ir iš smulkmenų ilgainiui gaunami apčiuopiami rezultatai. Pavyzdžiui, šiemet bendrovė rekonstravo apie 5 kilometrus šilumos vamzdynų. Metai iš metų investuodami į trasas pasiekėme, kad uostamiestyje šilumos perdavimo nuostoliai vieni mažiausių šalyje, siekiantys apie 11 proc. O tai kasmet virsta sutaupytais šimtais tūkstančių eurų kurui, mažesne oro tarša ir mažesne šilumos kaina mūsų klientams“, – argumentavo A.Katinas.

Taupyti padės ir darbuotojai

Pasitinkant, kaip prognozuojama, brangiausią šildymo sezoną, AB „Klaipėdos energija“ administracijos ir gamybos padaliniuose atliko energetinį auditą ir ėmėsi priemonių, leisiančių dar labiau taupyti energiją.

Senos kartos lempos, elektros prietaisai pakeisti naujais. Dabar bendrovėje naudojami elektros prietaisai atitinka A++ energijos taupumo kategoriją. Bendrovės padalinių lauko ir vidaus apšvietimui jau atnaujinta virš 70 proc. šviestuvų, o artimiausiu metu taupiomis LED lempomis bus pakeistos visos bendrovės apšvietimo sistemos.

Koronaviruso pandemija daugelį bendrovių išmokė dirbti nuotoliniu būdu. AB „Klaipėdos energija“ darbuotojai, kuriems leidžia sąlygos ir jie to pageidauja, ir toliau galės dirbti nuotoliniu būdu. Taip bendrovėje mažiau naudojama elektros ir šilumos energijos, o darbuotojams tai naudinga taupant transporto išlaidas bei išvengiant galimos COVID-19 užsikrėtimų rizikos.

„Administracinėse patalpose ant radiatorių esame įrengę reguliuojamus termostatus. Todėl nenaudojamose patalpose galime maksimaliai sumažinti šilumos vartojimą, jei darbuotojai pasirinks dirbti nuotoliniu būdu“, – teigė M.Prelgauskis.

Ekspertų prognozės nedžiugina: artėjantis šildymo sezonas Lietuvoje bus brangesnis už praėjusį. Brangus visiems: ir tiems, kurie šildosi malkomis, dujomis, elektra ar naudojasi centralizuota šildymo paslauga.

„Šilumos netrūks, tam esame pasiruošę. Kiek priklauso nuo mūsų, energetikų, stengsimės taupyti visur, kur įmanoma, prašome ir savo klientų – pasirūpinkite patalpų sandarumu, šildymo sistemomis ir jų tinkama rekonstrukcija bei priežiūra“, – ragino žiemai ruoštis A.Katinas.

Paskutinį mėnesį iki naujo šildymo sezono klaipėdiečiai ypač nerimauti neturėtų – šilumos kaina rugsėjį AB „Klaipėdos energija“ klientams išlieka antra pagal  pigumą tarp šalies didmiesčių. Panaši tendencija vyravo ir praėjusį šildymo sezoną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>labai gerai

>labai gerai portretas
Niekur užsienyje iš viso tokio čiūdo kaip tas gyvatukas nėra. Šitas apsurdas pas mus jau daugiametis ir nepajudinamas [][] Klaipėdos aptarnaujančios įmonės net pagautos sukčiaujant ar padarius nuostolį miestui, yra nebaudžiamos. .Kaip kažkada vienam komiteto posėdy pasakė toks Taraškevičius ,,negi bausim patys save?":D Kodėl pavyzdžiui žurnaliūgos tyli kaip vandens į zabtus prisisėmę ir nerašo kad Klaipėdos vandens įmonė VISŲ KLAIPĖDIEČIŲ SĄSKAITA įvedinėjo (o gal tebeįvedinėja) vandentiekį Klaipėdos rajonui? Kodėl klaipėdiečiai tuos įvedimus turi apmokėti? Ir dabar už vandenį arba šildymą yra įrašomi pinigai velniai žino už ką neišskiriant paskirties - kainuoja tiek kilowatas ar kubas ir viskas.Vartotojui niekas net nemano aiškint ir net rodyt kas ir kodėl. Kontroliuotojų nėr:Savivaldybės administracija ,,kontroliuoja" per Kontrolės skyrių pati save:D:D o stt fntt su prokurūrių viešo intereso gynimo skyrium sėdi tam tikrose rankose nejudėdami..Žodžiu nieko gero ir bus didelis Ragas

Kai tokios kainos

Kai tokios kainos portretas
kurios kyla kas savaitę ir nežada krist, tai mūsų Klaipėdos energija ir nuo liepos mėnesio būt pasiruošus ir šildymui ir taupymui. Taigi jų niekas niekad nesukontroliuos...stebėtojų taryba irgi jų..:D) Tik leiskit įjunkt:D)

labai gerai

labai  gerai portretas
buvo taupoma per karscius ,galima kiausinius kepti ant gyvatuko ,kaip ir sacharoje ant smelio,tokios beprotybes nebuvo.Ir kodel neizoliuoti gyventoju karsto vandens vamzdziai ,tokius taupytojus reikia sodinti ant naru ,o ta renovacija tai galima prisiminti dar nuo tu laiku kai kubilius nuskuto pensininkus kartu su tulpiu darzelio vedeja ir uz tai gavo sidabrinius zenkliukus uz krizes suvaldyma.Bet tas veikejas uz renovacijai skirtus pinigus norejo pirkti malunsparnius pasienieciams.Pastebeta,kad vel su ta savo renovacija aktyviai reiskiasi liberalai ,o kur ju planas renovuoti Klaipeda kvartalais ir kt.Ar nelaikas tuos liberalus paleisti pasroviui ,nes jie dar per tiek laiko gali priskaldyti tiek malku ,bet kas is to ,vis tiek sildymas neatpigs.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai
    Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai

    Šiandien išaušo klaipėdiečių ilgai laukta diena – duris lankytojams po rekonstrukcijos atvers Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Penkerius metus be savo namų dirbę teatralai kvies ne tik mėgautis pastatymais, bet ir įve...

    24
  • Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai
    Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai

    Klaipėdoje pabaigti Baltijos prospekto, Šilutės plento ir Vilniaus plento žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai, pranešė miesto savivaldybė. ...

    4
  • Žada vėjus ir darganą
    Žada vėjus ir darganą

    Sinoptikai nieko gero artimiausioms dienoms nežada – bus šalta, vėjuota, o kai kuriomis dienomis galime sulaukti ir šlapdribos. Malonesnių orų galima tikėtis tik ateinančios savaitės pabaigoje. ...

    3
  • „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą
    „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą

    Naftos importo ir perdirbimo bendrovė „Orlen Lietuva“ teigia atlyginusi aplinkosaugininkų nustatytą 146,4 tūkst. eurų žalą, kai vasario pradžioje Baltijos jūroje ties Būtingės naftos terminalu išsiliejo beveik 2 tonų naftos. ...

    7
  • Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos
    Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos

    Už kelių kilometrų nuo uostamiesčio esanti sodų bendrija „Tolupis“ turėjo įveikti sudėtingą iššūkį dėl asfalto tiesimo. Sodininkus ne tik teko įkalbinėti prisidėti prie projekto. Atsirado ir sunkiai suvokiamų reakcij...

    6
  • Dėl Vingio perėjos – diskusijos
    Dėl Vingio perėjos – diskusijos

    Dėl Vingio pasažo požeminės perėjos vis dar nepriimti sprendimai. Tokią padėtį veikiausiai lėmė darbų atlikimo kaina, kuri gerokai didesnė, nei tikėtasi. Tad klausimą, palikti požeminę perėją ar įrengti antžeminę, ketinama pakartotinai kel...

    9
  • Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena
    Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena

    Lietuvos jūrų muziejus 45-ąjį sezoną pradeda įspūdingu projektu „Su jūra mes didesni“, kuris iki rudens jūrinės Lietuvos idėjas skleis labiausiai nuo Baltijos nutolusiame regione – Aukštaitijoje. ...

  • Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?
    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?

    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų uostamiesčio gyventojams – vis dar aktualios. Tačiau daugelyje kiemų jos pamažu naikinamos, kadangi prioritetas teikiamas mašinų vietų, vaikų žaidimų aikštelių, suoliukų, žaliųjų plot...

    24
  • Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai
    Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai

    Uostamiesčio gyventojams įgriso naktimis triukšmingais automobiliais važinėjantys ir ramybės neduodantys jaunuoliai. Pareigūnai tikina, kad triukšmą keliančios modifikuotos automobilių išmetimo sistemos ne visais atvejais neatitin...

    26
  • Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas
    Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas

    Artimųjų amžinojo poilsio vietas lankantys klaipėdiečiai jau gali naudotis vandens čiaupais. Prižiūrėtojai įjungė vandens tiekimą Lėbartų ir Joniškės kapinėse. ...

    5
Daugiau straipsnių