Algoms nėra pinigų: neatmeta galimybės, kad darbuotojai paduos teismą į teismą

Klaipėdos apygardos teismo pirmininkas Marius Dobrovolskis neatmeta galimybės, kad pats bus priverstas teisintis teisme. Teismo iždas – tuščias, sumokėti darbuotojams už gruodį nėra pinigų.

Algoms nėra pinigų

Teismo pirmininkas neslėpė, kad prieš didžiąsias metų šventes nenorėjo darbuotojams gadinti nuotaikų nelinksma žinia, kad gruodžio mėnesio atlyginimams pinigų nėra.

Dar labiau pirmininkas sielojasi galvodamas, ar valstybės tarnautojams nebus didinami darbo atlygio koeficientai.

Šiame teisme dirba 112 darbuotojų, 26 jų – teisėjai, 25 – teisėjų padėjėjai, dar yra būrys sekretorių bei administracijos darbuotojų.

"Teisėjai negali streikuoti, bet valstybės tarnautojai gali. Neatmetu galimybės, kad darbuotojai paduos teismą į teismą. Už gerą darbą galima tikėtis atlyginimų koeficientų pakėlimo. Jie skaito naujienas, kad kai kam išmokėtos premijos. Bylose matome, kokie priedai mokami kitose valstybės įstaigose", – atviravo M.Dobrovolskis.

Teisėjai negali streikuoti, bet valstybės tarnautojai gali.

Pasirodo, teismui toks pinigų stygius – jokia naujiena. Jau daug metų teismui skiriama tik 80 proc. darbo užmokesčio fondo.

Teismo pirmininkas nelinksmai juokavo, kad tokia padėtis tarsi verčia džiūgauti, kai kuris darbuotojas suserga. Tai padeda suktis iš padėties. Bet ir tokios situacijos negelbsti. Yra buvę, kad teisėjai gruodį negavo atlyginimo, jiems buvo sumokėta sausį.

Klaipėdos apygardos teismo baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė Daiva Jazbutienė atviravo, jog kartais teisėjai sutinka negauti gruodį algų, kad būtų sumokėta kitiems darbuotojams.

"Tokia realybė – vieniems nėra pinigų atlyginimams, kiti valstybės tarnautojai gauna ir tryliktas algas", – konstatavo M.Dobrovolskis.

Marius Dobrovolskis. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Salėje – ir šalta, ir karšta

Pandemija atnešė naujų vėjų į teismų darbą jau vien todėl, kad privertė posėdžius rengti  nuotoliniu būdu, o atvykusiesiems į gyvai vykstančius posėdžius užtikrinti saugų atstumą.

Klaipėdos apygardos teismas įsikūręs sovietmečiu pastatytame prekybos valdybos pastate, kur daugelis patalpų nepritaikytos teismo darbui.

Aktų salėje galėtų vykti teismo procesai, kuriuose dalyvauja daugiau žmonių, tačiau ši erdvė yra itin prastai įrengta. Žiemą ją reikia pradėti šildyti elektriniais šildytuvais prieš parą iki posėdžio, vasarą ji įkaista iki 40 ir daugiau laipsnių.

Teismas priverstas nuomotis patalpas Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultete Bijūnų gatvėje. Tokį sandorį reikia derinti su Švietimo ir mokslo ministerija. Bylos nagrinėjimo laikui pasirašoma patalpų panaudos sutartis 30-iai dienų. Taip tenka vargti ruošiantis kiekvienam procesui.

Tokios blogos būklės teismo pastato, kaip Klaipėdos apygardos teismas, Vakarų Lietuvoje nėra.

Tokios blogos būklės teismo pastato, kaip Klaipėdos apygardos teismas, Vakarų Lietuvoje nėra.

Perspektyva – miglota

"Gerai, kad universitetas sutiko mums suteikti tas patalpas, neturėtume kur posėdžiauti. Privalome išlaikyti reikalaujamus atstumus. Dėl būsimo teismo pastato kol kas visiškai niekas neaišku. Dar prieš porą metų buvo įspūdis, kad kažkas daroma, bet dabar visiškai niekas nežinoma", – kalbėjo Klaipėdos apygardos teismo pirmininkas.

Gruodį į Klaipėdą buvo atvykę nacionalinės teismų administracijos atstovai, kuruojantys šio klausimo įgyvendinimą.

Į klaipėdiečių klausimus apie būsimą teismo pastatą jie atsakė, kad ir patys nieko nežino.

Turto bankui vykdomoji valdžia liepė galvoti apie du projektus, naujo pastato statybą Kauno gatvėje ir buvusio policijos pastato Jūros gatvėje pritaikymą.

"Jei būtų pasakyta, kad pinigų nė vienam projektui nėra, gal būtų galima galvoti apie dabartinio pastato remontą", – nelinksmomis naujienomis dalijosi M.Dobrovolskis.

Teisingumą vykdančios institucijos finansinė padėtis apgailėtina.

Kosmetinį koridorių bei raštinių remontą pavyko atlikti sutaupius lėšų. Už telekomunikacijų antenoms išnuomotą plotą ant stogo gauti pinigai panaudoti elektros instaliacijai sutvarkyti. Šiokie tokie pinigai sutaupyti ir nebevažiuojant į komandiruotes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

abejingas

  abejingas  portretas
Šis teismo atstovas pats nesąžiningiausias, labai norėjo patekti į šias pareigas, o dabar verkia. Du kartus teko su juo susidurti ir du kartus jis viską apvertė aukštyn kojomis – padarė kaltuosius nekaltus, o pareiškėjus iš dalies kaltus. Kodėl šiems iškrypėliams iš viso turi būti mokami atlyginimai ir net su koeficientais?

Simas

Simas portretas
Gėda. To ir reikėjo iš pastatytos teisingumo ministrės

Dieduks

Dieduks portretas
Na tuomet skelbti bankrotą jei lėšų nėra. Pats teismas kuriam atstovauja teisėjai visada taip konstatuoja, kad nesant lėšų reikia skelbti bankrotą, o jei neskelbs tai bus tyčinis bankrotas.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių