Apdovanojimai sužibės naujai

Per keliasdešimt metų susisiekimo ministerijos sistemoje susikaupė įvairių apdovanojimų, kurių kiekvienas turėjo atskirą skyrimo tvarką. Neseniai patvirtintas bendras apdovanojimų skyrimo aprašas.

Apdovanojimų nuolat daugėjo

Po to, kai 2003 metais Susisiekimo ministerijoje buvo įsteigtas jūrų transporto darbuotojo garbės ženklas, panašių apdovanojimų pasipylė kaip iš gausybės rago.

Daugybę atskirų transporto sričių jungianti Susisiekimo ministerija palaipsniui įsteigė „garbės geležinkelininko ženklo“, „garbės upeivio ženklo“, „garbės paštininko ženklo“, „garbės kelininko ženklo“, „saugaus eismo eksperto garbės ženklo“, garbės ženklo „Už nuopelnus susisiekimo sistemai“ apdovanojimus.

2013 metais įsteigtas „Jūrų kapitono Liudviko Stulpino medalis“. Iki šiol šiuo medaliu apdovanoti jūrų kapitonas Sigitas Šileris, buvęs Uosto direkcijos kūrėjas ir vadovas Valentinas Greičiūnas, buvęs ilgametis Susisiekimo ministerijos Vandens transporto departamento vadovas Juozas Darulis, Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas ir Klaipėdos konteinerių terminalo vadovas Vaidotas Šileika. 2016 metais L.Stulpino medaliu apdovanoti pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos susisiekimo ministras Jonas Biržiškis ir buvęs ilgametis Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas, Klaipėdos laivų krovos kompanijos „Bega“ vadovas Aloyzas Kuzmarskis.

Vieninga komisija

Kiekvienas Susisiekimo ministerijos apdovanojimus turėjo atskirus nuostatus ir atskiras jų skyrimo komisijas.

Dabar patvirtintas vieningas apdovanojimų skyrimo tvarkos aprašas. Nurodyta, kad be jau minėtų ženklų ir „Jūrų kapitono Liudviko Stulpino medalio“, tarp Susisiekimo ministerijos apdovanojimų dar yra Dariaus ir Girėno medalis, garbės ženklas „Už informacinės visuomenės plėtrą“.

Numatyti atvejai kas ir kada teikia vienokio ar kitokio apdovanojimo kandidatus. Teikimus apdovanoti svarsto ir pasiūlymus dėl apdovanojimų susisiekimo ministrui teikia Komisija, kurią sudaro 9 atskirų ministerijos skyrių ir tarnybų atstovai. Komisija laikoma pakankamai svarbia. Jai vadovauja ministerijos kancleris.

Apdovanojimų teikimus gali teikti tiek ministerijos tarnautojai, tiek jai pavaldžių įmonių atstovai. Pavyzdžiui, teikimus dėl „Jūrų kapitono Liudviko Stulpino medalio“, „Lietuvos jūrų transporto darbuotojo garbės ženklo“ gali teikti ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Lietuvos saugios laivybos administracija. O taip pat ir socialiniai partneriai, susiję su susisiekimo sistema, kaip uosto kompanijos.

Susiformavo tradicijos

Nauja apdovanojimų skyrimo tvarka įsigaliojo nuo gruodžio 1 dienos.

Numatytos daugumos Susisiekimo ministerijos ženklų teikimo datos. Nurodyta, kad Jūrų kapitono Liudviko Stulpino medaliu ir Lietuvos jūrų transporto darbuotojo garbės ženklu apdovanojama Jūros šventės proga.

Jau susiformavusi tradicija šiuos apdovanojimus teikti kasmet per Jūros šventę rengiamame Jūrininkų vakare. Tai galėtų reikšti, kad nepaisant valdžios pasikeitimų tradicija per Jūros šventę rengti Jūrininkų vakarus išliks.

Lietuvos upeivio garbės ženklu apdovanojama vidaus vandenų kelių navigacijos sezono uždarymo proga.

Kiti atskiroms žinyboms skirti Susisiekimo ministerijos ženklai teikiami per minimas su jų veikla susietas pasaulines ar europines dienas.

Įdomu tai, kad apdovanojimai gali būti ir atimti, jei apdovanotasis yra nuteisiamas už tyčinį nusikaltimą, nesilaiko visuomenės pripažintų etikos normų arba atsisako apdovanojimo.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar tie diedukai jūrų kapitonai :)- nesityčiokim iš tradicijų

Algis

Algis portretas
Pirmas Lietuvos jūrų Kapitonas Stulpinas prieš šimtą metų įsteigė Lietuvos laivininkystę. Šiais metais nei vieno iš 1991 metais turėtų 50-ties jos laivų neliko nei vieno. Neilgai trukus neliks ir jūrų kapitonų. Gerbiamo žmogaus vardo medalis teikiamas jo idėją sužlugdžiusiems valdininkams.

Anonimas

Anonimas portretas
Tokie padovanojimai visiškai beverčiai. Prisimenu, kaip būdavo per Zitelės Tallat Kelpšaitės Anatolijaus apdovanojimus. Būsimieji laimėtojai- verslininkai, politikai- remdavo konkursą pinigais, o paskui tuos rėmėjus nominuodavo. Apdovanojimą yra gavusi ir Kazimiera Prunskienė( už jūrinius nuopelnus ?)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių