Apsunkina virškinimą
Kai kurie tėvai suskubo rūpintis, kaip apsaugoti vaikus – sudarė duoną kepančiųjų grafiką, kad darželinukai kasdien gautų "priešnuodžių" gripui.
Kiti tėvai stebėjosi, kodėl ugdymo įstaigų valgiaraščius perorientuojant sveikesnės mitybos link, vaikams brukama riebaluose kepta duona.
Ar kepta duona su česnaku apsaugo nuo gripo? Šį klausimą uždavėme šeimos gydytojai ir gydytojai dietologei.
Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė neslėpė nuostabos dėl sprendimo būtent tokiu būdu saugotis nuo gripo.
"Skamba labai keistai ir netikėtai. Aliejuje kepta duona – virškinimo sistemą apsunkinantis maistas, tikrai netinkantis kasdieniam vartojimui, ypač vaikams", – paaiškino gydytoja.
Dietologė keptą duoną linkusi priskirti "pramoginiam" maistui – tokiam, kurį vartojame tik retkarčiais.
Priskiria "pramoginiam" maistui
Pasak dietologės, duoną skrudinant susidaro akrilamido, kurio dažnas vartojimas galimai siejamas su didesne vėžio ir kitų ligų rizika. Česnakas taip pat gali dirginti jautresnius vaikų skrandžius.
Be to, nėra aiškių įrodymų ir rekomendacijų, kad česnakas padėtų apsisaugoti nuo gripo ar kitų peršalimo ligų.
"Jei tėvai pageidautų česnaką įtraukti į vaikų racioną, galima būtų rasti sveikatai palankesnių būdų. Pamenu, kad mano sūnaus darželyje kartais tiekdavo sumuštinių su česnaku. Spėju, jog tai buvo duona, sviestas ir kelios česnako riekelės", – pasakojo specialistė.
Dietologė keptą duoną linkusi priskirti "pramoginiam" maistui – tokiam, kurį vartojame tik retkarčiais.
Kepta duona – ne pats tinkamiausias maistas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Pastariesiems nereikėtų jos valgyti dažniau kaip 1–2 kartus per mėnesį.
"Beje, liūdna situacija, jei darželio sesutė gripo profilaktikai iš tiesų rekomendavo keptą duoną, o ne sezoninę gripo vakciną", – reziumavo gydytoja dietologė.
Įžvelgė ir naudos
Išgirdusi klausimą, šeimos gydytoja Dalia Šalkauskienė nusišypsojo. Pasak gydytojos, mamų pastangos bei kolektyvo subūrimas geresnės vaikų sveikatos labui teikia geras emocijas, kurios prisideda prie imuniteto stiprinimo.
Gydytoja paaiškino, kad česnako, svogūno vartojimas siaučiant virusams yra naudingas dėl išskiriamų tam tikrų virusą naikinančių medžiagų, tačiau 100 procentų neapsaugo nuo peršalimo ligų. Tai gali būti tik kaip alternatyvi priemonė, saugantis nuo virusų.
Kai kurie žmonės pjaustytą svogūną deda ant palangės profilaktikos tikslais. D.Šalkauskienė patvirtino, kad taip galima daryti, tik kyla klausimas dėl higienos ir skleidžiamo blogo kvapo.
Gydytoja suabejojo, ar tai tinkama profilaktikos priemonė patalpose, kur esama daugiau žmonių.
Naujausi komentarai