Ar kepta duona su česnaku apsaugo nuo gripo?

Apsaugai nuo gripo – kepta duona su česnaku. Tokį pasiūlymą vienoje uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigoje vaikų tėvams pateikė darželio slaugytoja.

Apsunkina virškinimą

Kai kurie tėvai suskubo rūpintis, kaip apsaugoti vaikus – sudarė duoną kepančiųjų grafiką, kad darželinukai kasdien gautų "priešnuodžių" gripui.

Kiti tėvai stebėjosi, kodėl ugdymo įstaigų valgiaraščius perorientuojant sveikesnės mitybos link, vaikams brukama riebaluose kepta duona.

Ar kepta duona su česnaku apsaugo nuo gripo? Šį klausimą uždavėme šeimos gydytojai ir gydytojai dietologei.

Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė neslėpė nuostabos dėl sprendimo būtent tokiu būdu saugotis nuo gripo.

"Skamba labai keistai ir netikėtai. Aliejuje kepta duona – virškinimo sistemą apsunkinantis maistas, tikrai netinkantis kasdieniam vartojimui, ypač vaikams", – paaiškino gydytoja.

Dietologė keptą duoną linkusi priskirti "pramoginiam" maistui – tokiam, kurį vartojame tik retkarčiais.

Priskiria "pramoginiam" maistui

Pasak dietologės, duoną skrudinant susidaro akrilamido, kurio dažnas vartojimas galimai siejamas su didesne vėžio ir kitų ligų rizika. Česnakas taip pat gali dirginti jautresnius vaikų skrandžius.

Be to, nėra aiškių įrodymų ir rekomendacijų, kad česnakas padėtų apsisaugoti nuo gripo ar kitų peršalimo ligų.

"Jei tėvai pageidautų česnaką įtraukti į vaikų racioną, galima būtų rasti sveikatai palankesnių būdų. Pamenu, kad mano sūnaus darželyje kartais tiekdavo sumuštinių su česnaku. Spėju, jog tai buvo duona, sviestas ir kelios česnako riekelės", – pasakojo specialistė.

Dietologė keptą duoną linkusi priskirti "pramoginiam" maistui – tokiam, kurį vartojame tik retkarčiais.

Kepta duona – ne pats tinkamiausias maistas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Pastariesiems nereikėtų jos valgyti dažniau kaip 1–2 kartus per mėnesį.

"Beje, liūdna situacija, jei darželio sesutė gripo profilaktikai iš tiesų rekomendavo keptą duoną, o ne sezoninę gripo vakciną", – reziumavo gydytoja dietologė.

Įžvelgė ir naudos

Išgirdusi klausimą, šeimos gydytoja Dalia Šalkauskienė nusišypsojo. Pasak gydytojos, mamų pastangos bei kolektyvo subūrimas  geresnės vaikų sveikatos labui teikia geras emocijas, kurios prisideda prie imuniteto stiprinimo.

Gydytoja paaiškino, kad česnako, svogūno vartojimas siaučiant virusams yra naudingas dėl išskiriamų tam tikrų virusą naikinančių medžiagų, tačiau 100 procentų neapsaugo nuo peršalimo ligų. Tai gali būti tik kaip alternatyvi priemonė, saugantis nuo virusų.

Kai kurie žmonės pjaustytą svogūną deda ant palangės profilaktikos tikslais. D.Šalkauskienė patvirtino, kad taip galima daryti, tik kyla klausimas dėl higienos ir skleidžiamo blogo kvapo.

Gydytoja suabejojo, ar tai tinkama profilaktikos priemonė patalpose, kur esama daugiau žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

G.

G. portretas
Kaip suprantu, kepė ir nešėsi patys tėvai, ne darželis?Tai gal galėjo aiškintis tarpusavyje, o ne per laikraštį?Prie ko darželis?

Valdas

Valdas portretas
Kiek žinau, darželiuose nebėra slaugytojų. Iš kokių metų šis straipsnis.

Kazkada

Kazkada portretas
Per TV rodė viena darželį, kur auklėtoja suorganizavo tėvus vaikam iš kiaušinio--siurprizų ismtame plastikiniams į delfyje kur būna žaisliukas, įdėti skiltele česnako ir, pritaisius kokia nors grandinėlę, pakabinti po kaklu. O darželyje vaikai organizuotai turėdavo atsidaryti indėlius ir karts nuo karto česnaką pauostyti. Sakė grupeje nei vienas vaikas ne susirgo jokia peršalimo liga. Ar ne gera idėja?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių