B. Markauskas: dalyvaujamasis biudžetas. Jūs spręskite, ko labiausiai reikia

  • Teksto dydis:

Dalyvaujamasis biudžetas nėra kažkas naujo ar išskirtinio. Pirmieji jį pasaulyje prieš tris dešimtmečius pradėjo taikyti brazilai, kai Porto Alegrės miesto gyventojams buvo pasiūlyta patiems nuspręsti, kam ir kaip leisti biudžeto lėšas. Šiuo metu pasaulyje suskaičiuota pusantro tūkstančio dalyvaujamųjų biudžetų, o kitąmet prie šio skaičiaus prisijungsime ir mes – Klaipėdos rajonas.

Mintys apie dalyvaujamąjį biudžetą sukosi jau nuo praėjusių metų. Turbūt nėra nieko svarbiau nei tarpusavio pasitikėjimas, o kas, jei ne bendras darbas, jį kuria. Todėl ir siekiame, kad dalį Savivaldybės biudžeto skirstytumėte jūs – visi rajono gyventojai, kad patys galėtumėte nuspręsti, ko reikia jūsų miestui, miesteliui ar gyvenvietei.

Tai leis kiekvienam rajono gyventojui labiau įsitraukti į savivaldą, suprasti, kaip sudaromas biudžetas, siūlyti iniciatyvas ir priimti sprendimus. Net neabejoju, kad idėjų, kurios prisidės prie kokybiškesnės, tvarkingesnės ar gražesnės aplinkos, jūs turite daug. O dalyvaujamasis biudžetas ir bus tas įrankis, kuris leis jūsų idėjas realizuoti. Planuojame kitąmet tam skirti ne mažiau nei 300 tūkst. eurų.

Tad kaip viskas vyks? Šiuo metu esame numatę tris kategorijas, pagal kurias bus galima teikti idėjas. Į pirmą kategoriją pateks mažos apimties projektai visame Klaipėdos rajone – iniciatyvos, kurioms įgyvendinti reikia iki 20 tūkst. eurų. Antrai kategorijai priklausys tokios pačios apimties projektai, bet tik Gargždų seniūnijoje. O trečia kategorija – gerokai didesnės vertės projektai, kurių įgyvendinimas kainuos nuo 20 iki 100 tūkst. eurų.

Labai norisi, kad būtumėte aktyvūs. Kelkite idėjas, burkite bendraminčių ratą, siūlykite ir balsuokite už jums priimtinas iniciatyvas.

Tiesa, tai nereiškia, kad dalyvaujamuoju biudžetu nebus galima naudotis turint ir mažesnės vertės idėją. Nesvarbu, ar idėjos įgyvendinimas kainuos kelis šimtus, ar kelis tūkstančius eurų, jos visos yra laikomos svarbiomis ir įgyvendintos bus tos, kurios sulauks daugiausia Klaipėdos rajono gyventojų palaikymo. Idėjų lauksime iš Klaipėdos rajono gyventojų nuo 16 metų. Jūsų idėją  turės palaikyti bent 10 bendraminčių, gyvenančių rajone. Na o jau vėliau idėjos bus paskelbtos, už jas bus galima balsuoti ir, be abejonės, laimės tos, kurios surinks daugiausia balsų.

Beje, dalyvaujamasis biudžetas nėra skirtas tiesti šaligatviams, įrenginėti apšvietimui ar kitai infrastruktūrai. Jo esmė – įvairūs projektai rajono viešosiose erdvėse. Pavyzdžiui, Alytus, kuriame toks biudžetas startavo prieš kelerius metus, įgyvendino ne vieną gyventojų iniciatyvą ir taip mieste atsirado grilio zona, skulptūra, suoliukai, treniruokliai. Visa tai, kuo naudotis ir grožėtis gali miestiečiai.

Labai norisi, kad būtumėte aktyvūs. Kelkite idėjas, burkite bendraminčių ratą, siūlykite ir balsuokite už jums priimtinas iniciatyvas. Juk galutinis sprendimas, kokių pokyčių reikia rajonui, bus jūsų, o ne valdžios rankose.

Šiuo metu kaip tik rengiame dalyvaujamojo biudžeto tvarką. Dėl jos tarėmės ne tik su kitomis savivaldybėmis, kurios jau taiko tokį biudžetą, bet ir su kompetentingomis organizacijomis, pavyzdžiui „Transparency International“ ekspertais, turinčiomis nemažai patirties šioje srityje.

Klaipėdos rajono interneto svetainėje skiltyje „Gyventojams“ – „Tavo idėja“ nuo šiol rasite visą aktualią informaciją apie dalyvaujamąjį biudžetą. Būkite aktyvūs, priimant sprendimus, kurie liečia kiekvieną iš mūsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nepavoges - nenurimsiu. Be vogto milijono - nebusiu landzberginiu patriotu. Vot taip baudziauninkai. Kam nepatinka tokia tvarka tai NEZDINKITES is Lietuvos.

zenonui

zenonui portretas
gražiai čia jus apiplėšinėja mūsų ,,demokratiškoj" valstybėj, kurią turime būti pasiruošę ginti jeigu-ką. Ginti bankus, lietuvišką verslą, tokias sukčių įmones plėšiančias nežinia kaip skaičiuojamus mokesčius, valdžią niekinančią eilinį Žmogų...Turbūt čia toks Lietuvos kelias į Gerovę?:D).Kas dėl šiukšlių mokesčio tai akivaizdus sukčiavimas (kažkodėl prokuratūrai - viskas tvarkoj..), kuris vyksta ir Klaipėdoje ir kitose vietovėse. Štai ką reiškia kai valdžioje 30 metų pabūna tie patys veidmainiai dvasiniai kanibalai, kurie ir šiandien Tautos reikalauja ,,duot jėgos" kartu su tais, kurie eina ,,už galimybių Lietuvą"..:D)

zenonas išpriekulis

zenonas išpriekulis portretas
drg. B.Markauskai, mes dviese gyvename Klp. 4 kmb. bute, kur permokame už šiukšlių išvežimą ir visas kitas paslaugas, nes mokame už kv. Reketuoja "Gargždų švara", neva atlieka komunal. atliekų surinkimą. Kiek ir kada surenka nežino, nes jų kaime neturime, o jeigu ir kokia atsirastų, niekas nedraudžia parvežti į Klaipėdos konteinerį, už kurį permokame. Nusikalstama "Gargždų švara" gauja pasiūlė senelių sodybą parduoti, bet turiu vaikus, anūkus, gal kada grįš? Paskutinius 2-3 metus nebevežu į kaimą skalbti, lyginti, nes kitas kvapas kaime išdžiovinti, todėl nebeišnaudoju leistus 140 kilovatus. Deja net neklausę padavė į adm. teismą, kuris slaptame teismo posėdyje priteisė. Aišku paėmiau pažymas ir apskundžiau, kodėl privalau įrodinėti aš, o ne jie? Tuo pačiu Jums pranešu, kad šie nusikalstami veiksmai, iškraipantys statistiką, imamas mokestis už neatliekamą darbą. Adm. teismas nebeturėjo bylų ir reikėjo jį panaikinti, pakabino sodininkus, teismuose eilės. Vilkai sotūs, o avys?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių