Pereiti į pagrindinį turinį

Bendruomenės darže – savos daržovės

2014-05-07 09:59

Klaipėdiečiai prie daugiabučių namų ketina įrengti bendruomenių daržus, kuriems jau augina sodinukus. Daigeliai stiebiasi ant gyventojų butų palangių, netrukus jie bus perkelti į lysves. Klaipėdoje kol kas numatoma įrengti vieną bendruomenės daržą, tačiau tikimasi, kad tokia iniciatyva užsikrės ir daugiau žmonių.

Artūro Morozovo nuotr.

Klaipėdiečiai prie daugiabučių namų ketina įrengti bendruomenių daržus, kuriems jau augina sodinukus. Daigeliai stiebiasi ant gyventojų butų palangių, netrukus jie bus perkelti į lysves. Klaipėdoje kol kas numatoma įrengti vieną bendruomenės daržą, tačiau tikimasi, kad tokia iniciatyva užsikrės ir daugiau žmonių.

Išdalijo sėklų

Šių metų pradžioje susivienijimo Žali.lt atstovai klaipėdiečiams pristatė kituose miestuose sparčiai populiarėjančią veiklą – bendruomenės daržus.

Iš visų uostamiesčio bendruomenių galimybe turėti savą daržą susidomėjo Sulupės seniūnaitija. Planuojant šių metų vietos bendruomenės darbus ir išlaidas jiems, daržo įrengimas buvo įtrauktas į veiklos sąrašą.

"Šiuo metu daržo dar neturime. Finansavimas numatytas iš savivaldybės lėšų, o ši dar nėra pasirašiusi sutarties su atitinkamomis institucijomis. Manau, kad artimiausiu metu su judėjimo Žali.lt savanoriais mes bandysime tai įgyvendinti savo jėgomis", – patikino Sulupės seniūnaitis Saulius Liekis.

Bendruomenės daržu taps sukalta ar kitaip suręsta keturkampė lysvė, pripildyta žemių. Joje gyventojai susodins jau dabar lapelius leidžiančius sodinukus.
Simboliškas pirmasis bendruomenės daržų įrengimo etapas jau įvyko – gyventojams buvo išdalytos būsimų augalų sėklos.

"Žmonės namuose jau augina daigelius", – informavo pašnekovas.

Planuojama, kad lysvėje bus pasodinta saulėgrąžų, paprikų, pomidorų, žirnių, ridikėlių, prieskoninių augalų – petražolių, krapų.

"Dabar jau suskubsime, bandysime ieškoti paramos iš įvairių sodo prekėmis prekiaujančių verslininkų. Taip pat planuojame surengti ir bendruomenės šventę", – patikino S.Liekis.

Aiškinsis, kaip auga

Planuojama, kad prie Neringos gatvės 40 namo bus įrengta viena ar dvi lysvės.

Gyventojų atstovas tikino, kad kelios lysvės yra tik bandymas, siekiant išsiaiškinti, ar daržovės toje vietoje gerai auga, ar daržas neniokojamas. Jei nekils jokių problemų, daržą planuojama praplėsti.

"Nusprendėme, kad daržą sodinsime šalia tokio namo, kurio gyventojai galėtų prižiūrėti aktyviau, sekti, ar nepasitaiko vandalizmo atvejų. Be to, netoli ten yra senos medinės dėžės, iš jų ir formuosime lysves", – dėstė seniūnaitis.

Derlius – rudens šventei

Bendruomenės daržo tikslas nėra užauginti kuo gausesnį derlių, o suburti žmones bendrai veiklai.
Daržas sodinamas taip, kad šiam nereikėtų ypatingos priežiūros. Laukiama, kad bendruomenės gyventojai noriai rūpinsis augančiomis daržovėmis, o ne seks, kuris dirba daugiau.

"Kiekvienas žmogus galės ateiti, pasidžiaugti augančiomis daržovėmis, palaistyti, paravėti. Bandysime į šią veiklą įtraukti ir netoli įsikūrusius vaikų darželius, kad mažieji matytų, kaip auga daržovės, kurias vėliau jie valgo", – aiškino S.Liekis.

Sostinėje bendruomenių daržai gyvuoja jau ne pirmą sezoną, todėl idėja susidomėję klaipėdiečiai sėmėsi žinių ir iš vilniečių.

Jų patirtis parodė, kad ilgainiui bendruomenės daržas tampa gyventojų susibūrimo vieta, vis dažniau daugelis miestiečių prie jo traukia leisti laisvalaikį.

Klaipėdietiškų bendruomenės daržų kūrėjai tikino apie derlių dar negalvoję, tačiau tai galėtų tapti vienu pagrindinių rudens švenčių akcentu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų