COVID-19 istorijos laivuose tapo kolekcija

Šiuo metu dažnai atrodo, kad pandemija tapo svarbiausia ir pagrindine tema įvairiose srityse.

Įdomus muziejaus sumanymas

Kai kuriose įstaigose pradėti vykdyti išskirtiniai, su pasauline pandemija susiję projektai.

Didžiosios Britanijos nacionaliniame jūrų muziejuje kaip šio muziejaus kolekcijos dalis pradėti rinkti pasakojimai iš jūrininkų apie tai, kaip COVID-19 veikia prekybos laivyną ir jūrininkų darbą.

Tai yra ne tik šio muziejaus sumanymas, o globalus projektas, vykdomas kartu su Tarptautine transporto darbuotojų federacija ir nacionalinėmis jūrininkų sąjungomis.

Nebūtų nieko nuostabaus, jei tarp įvairių šalių jūrininkų pasakojimų apie pasaulinės pandemijos įtaką jų darbui Didžiosios Britanijos nacionaliniame jūrų muziejuje atsidurtų ir Lietuvos jūrininkų pasakojimų.

Žvilgsnis: gyvenimas čia pat, ranka pasiekiamas, bet pandemija nuo jo skiria tarsi šviesmečiu. (rmg.co.uk nuotr.)

Galbūt būtų tikslinga tokius pasakojimus rinkti ir Lietuvoje. Prašau siųsti nuotraukas iš reisų elektroniniu paštu vidmantasmatutis@gmail.com.

Pandemijos poveikis jūrininkams

Vykdant šį projektą siekiama apibrėžti ne tik probleminį laikotarpį jūrų transporte, bet ir sukaupti bei ateities kartoms palikti supratimą apie šios ir kitų, ateityje galimų pandemijų poveikį jūrininkams.

Didžiosios Britanijos nacionalinio jūrų muziejaus pasakojimų kolekciją apie COVID-19 įtaką laivynui stengiamasi rinkti metodiškai, kaip galima tiksliau atspindint problemas.

Užrašomi įgulų narių pasakojimai apie sunkumus uostuose, išėjimą iš laivų į krantą, medicininę pagalbą, jūrininkų keitimą ir pasikeitusiųjų sugrąžinimo į namus niuansus.

Realybė: COVID-19 laikų jūrininko portretas. (rmg.co.uk nuotr.)

Jūrininkų apklausos procese dalyvauja ne tik muziejaus specialistai, bet ir jūrininkų profsąjungų, jūrininkų globos misijos atstovai.

Kai kuriuose pasakojimuose jūrininkai darbą ir gyvenimą laivuose per pandemiją įvardija kaip buvimą kalėjime, o jūrininkai vadinami COVID-19 kaliniais.

Jūrininkų vakcinavimo centras

Šiuo metu daugelyje pasaulio šalių dėl COVID-19 jūrininkai patiria sunkumų. Tik nedaugelis pasaulio šalių jūrininkus laiko svarbia verslo šaka ir suteikia jiems vakcinacijos prioritetus.

Yra šalių, kurios jūrininkus laiko tarsi užsieniečiais, nors jie yra savos šalies piliečiai, ir apsunkina jų grįžimą į šalį ir namus, jei jie yra užsikrėtę virusu.

Būsena: dėl pandemijos kai kurie jūrininkai laivuose jaučiasi lyg kalėjime. (rmg.co.uk nuotr.)

Neseniai pasigirdo nauja jūrininkų iniciatyva apie tai, kad Didžiojoje Britanijoje būtų įkurtas tarptautinis jūrininkų vakcinavimo centras, kuriame būtų skiepijami bet kurios šalies jūrininkai. Tai tarsi priekaištas kai kurioms šalims dėl jūrininkų vakcinacijos. Kartu atkreipiamas dėmesys, kad jūrininkų vakcinavimas yra iš tiesų labai svarbus.

Kodėl jūrininkų iniciatyvoms, susijusioms su COVID-19, pasirinktas Londonas ir Didžioji Britanija? Ji įrodė, kad geriau nei Europos Sąjunga sugebėjo vykdyti savo šalies gyventojų vakcinaciją. Kita priežastis – kad Londonas, nepaisant „Brexito“, buvo, yra ir išliks pasauliniu jūrininkų ir laivybos organizacijų centru.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Yra šalių, kurios jūrininkus laiko tarsi užsieniečiais, nors jie yra savos šalies piliečiai = Lietuva!!!

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Įdomus sumanymas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių