Cukrinis diabetas – sparčiai plintanti liga

Šiandien minint Pasaulinę diabeto dieną, Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) specialistai įspėja, jog laiku nepastebėta cukraligė ir jos sukeltos komplikacijos gali turėti skaudžių pasekmių.

Šiandien minint Pasaulinę diabeto dieną, Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) specialistai įspėja, jog laiku nepastebėta cukraligė ir jos sukeltos komplikacijos gali turėti skaudžių pasekmių. Pasaulyje kas 10 sekundžių nuo šio susirgimo miršta vienas žmogus. Todėl medikai pataria susirūpinti cukrinio diabeto profilaktika bei ankstyva diagnostika kuo anksčiau.

Diagnozė – per vėlai

KUL Endokrinologijos skyriaus gydytoja endokrinologė Rima Zarankienė pasakojo, kad cukrinis diabetas yra angliavandenių apykaitos sutrikimo liga, kuri atsiranda dėl kasos gaminamo hormono insulino trūkumo arba dėl sutrikusio jo veikimo organizmo audiniuose. Tai lemia gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą arba sumažėjimą.

Lietuvoje cukriniu diabetu serga apie 5–10 proc. visų gyventojų.

"Pagrindiniai cukrinio diabeto tipai yra du – I ir II. I tipo diabetas diagnozuojamas tik maždaug 10 proc. visų šia liga sergančiųjų – dažniausiai vaikams ir paaugliams. Pats susirgimas dažniausiai nustatomas anksti, nes ūmiai pasireiškę ligos simptomai – troškulys, dažnas šlapinimasis, svorio kritimas ir nuovargis – priverčia operatyviai kreiptis į medikus", – sakė R.Zarankienė.

II tipo cukriniu diabetu serga apie 90 proc. visų, kuriuos užklupo ši liga. Įprastai šio tipo cukrinio diabeto simptomai pasireiškia vėlai, nesimptominė ligos eiga trunka apie 5–7 metus, todėl jį sunku diagnozuoti.

II tipo cukrinio diabeto simptomai yra tokie patys, kaip ir I tipo, tik ne tokie ryškūs arba jų nebūna iš viso. Žmonės, sergantys II tipo diabetu, neretai nekreipia dėmesio į ankstyvus ligos simptomus, todėl jis dažnai diagnozuojamas per vėlai, kai jau pasireiškia komplikacijos. Pažengusi liga diagnozuojama apie 50 proc. tyrimus atlikusių žmonių.

Rizikos grupėje – daugelis gyventojų

KUL Endokrinologijos skyriaus medikai visiems rekomenduoja kartą per metus atlikti kraujo tyrimą, kurio metu nustatomas gliukozės kiekis kraujyje.

"Didesnį dėmesį dėl cukrinio diabeto turėtų atkreipti žmonės, patenkantys į rizikos grupę. Tai – asmenys, varginami antsvorio, turintys aiškiai padidėjusią liemens apimtį, turintys giminių, sergančių cukralige, pacientai, kamuojami kardiovaskulinių (širdies ir kraujagyslių) ligų, moterys, gimdžiusios naujagimius, svėrusius daugiau nei keturis kilogramus arba nėštumo metu joms buvo diagnozuotas gestacinis diabetas", – kalbėjo R. Zarankienė.

Gydytojas endokrinologas Arūnas Pangonis patikino, kad, pagerėjus diagnostikai, besilaukiančioms moterims vis dažniau nustatomas angliavandenių apykaitos sutrikimas. Anot jo, tai gali lemti mitybos sutrikimai, kūno svorio pasikeitimas, mažas fizinis aktyvumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kazys ragū glėbys

kazys ragū glėbys portretas
kokios ponios leškos, mmm ,ybrukčiau anai savo cukrinuką :D
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių