Dangę matuoja dronas

Šią savaitę virš Dangės zvimbia bepilotė skraidyklė. Aukštos raiškos nuotraukas darantis įrenginys padės greičiau sudaryti tikslius upės tvarkymo planus. Pastebėję droną klaipėdiečiai gali drąsiai jam pamoti – roboto darbo praeiviai neblaško.

„Žmonės bijo, kad pamatome visą jų turtą. Sako, kad iš dronų suskaičiuojamos kieme esančios kepsninės ir paskui išnešamos. Bet kiti priėję domisi mūsų darbu“, – pasakojo matavimus atliekančios bendrovės „Geo Planum“ direktorius Tomas Smalys.

Tačiau dažniausiai praeiviai skraidyklės net nepastebi. Vidury dienos jos dūzgimą lengvai užgožia važiuojantys automobiliai.

Bendrovės direktorius ramina, kad miestiečių turtas drono nedomina. Nors įrenginys – ir itin akylas.

„Gauname labai ryškų planą. Centimetro tikslumu galime matyti viską – kad ir trinkeles suskaičiuoti pas žmones kiemuose“, – juokavo T.Smalys.

Pagal drono surinktus duomenis bus braižomi topografiniai planai.

Informacija bus naudojama poveikiui aplinkai vertinti valant Dangę.

Pagal skraidyklės surinktus duomenis vandentvarkos projektą ruošiantys specialistai galės viską tiksliau paskaičiuoti.

Dronas fotografuos visą Dangės ilgį – apie 12 km. Jei teritoriją tektų išmatuoti be drono, darbai truktų mažiausiai du mėnesius. Dronas per dieną įveikia apie 100 hektarų plotą.

„Kažkur bus skleidžiamas dumblas, reikės įvertinti, kur jį padėti. Kad vienoje vietoje supylę kalnus, kam nors nepakenktų“, – paaiškino T.Smalys.

Dronas fotografuos visą Dangės ilgį – apie 12 km. Jei teritoriją tektų išmatuoti be drono, darbai truktų mažiausiai du mėnesius. Dronas per dieną įveikia apie 100 hektarų plotą.

„Paleidžiame užprogramuotu maršrutu, jis atlieka „kvadratinės gyvatukės“ formos skrydį. Gausime medžiagos, aprėpiančios apie keturis penkis šimtus hektarų“, – paaiškino T.Smalys.

Tiesa, vien drono duomenų dažniausiai neužtenka. Po medžiais ar aukšta žole pasislėpusius šulinius ar kitus objektus vis dėlto tenka matuoti žmonėms.

Dangę fotografuoja vidutinės klasės dronas „Autel EVO II“.

„Yra ir brangesnių, kurie skrenda patys pagal tikslius GPS daviklius. Jų efektyvumas – gal kokie 200 hektarų. Mūsų irgi skrenda pats, tačiau jam reikia žymių žemėje“, – teigė T.Smalys.

Skraidyklės surinktus duomenis dar mažiausiai savaitę apdoros programa. Iš nuotraukų vadinamuoju fotogrametrijos būdu bus kuriami erdviniai modeliai.

„Gausime apie 200 gigabaitų medžiagos. Skraidyklė daro daug nuotraukų, iš kurių suformuoja trimatį modelį. Visai kaip trimačiame kine“, – paaiškino „Geo Planum“ direktorius.

Į skraidyklės objektyvą patekę judantys objektai automatiškai pašalinami.

Tad pravažiuojančios mašinos ar mojantys klaipėdiečiai žemėlapyje įamžinti nebus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čerlis

Čerlis portretas
Danės upės klaipėda puoše ja reiktu atgaivinti išvalyti paleisti laivyba mažu laiveliu galėtu būti baidaru plaukiojimas, organizuojami rengineio

gintariuks

gintariuks portretas
taigi parašyta jeigu bėga ar teka reiškias juda bus automatiškai ištrinta

Įdomu!

Įdomu! portretas
O tas , ypatingai ryškiai filmuojantis dronas, ar matys į Danės upę sutekančius teršalus iš visokių vamzdžių, vamzdukų, upeliukų ir tt. ....Ar jų tiesiog nenorima matyt!! O gal ir ištrint pasiseks!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių