Dangės upėje žvejai nebetampys dėžių

Po ilgokai užsitęsusių prašymų pagaliau žengiamas realus žingsnis Dangės upėje įrengti žuvų iškrovimo vietą.

Civilizuotas žuvų iškrovimas

Biudžetinė įstaiga "Klaipėdos paplūdimiai", kuriai pavesta Klaipėdoje rūpintis su vandeniu susijusia infrastruktūra, vasario 22 d. paskelbė rangovo konkursą Dangės upėje, kairėje pusėje prie Pilies tilto įrengti žuvų iškrovimo vietą.

Teoriškai toje vietoje ir iki šiol būdavo iškraunamos iš Baltijos jūros parplukdytos sugautos žuvys. Tai buvo daroma primityviai – žuvų dėžės iš laivų iškeliamos rankomis.

"Klaipėdos paplūdimiai" planuoja įrengti civilizuotą žuvų iškrovimo vietą su pontonine prieplauka, persirengimo nameliu, užlipimo ant pontoninės prieplaukos laiptais, lauko elektros tinklu prie krantinės. Svarbiausia tai, kad bus įrengtas kranas-gervė ir žvejams nebereikės į krantą tampyti sunkių dėžių su žuvimis.

Sėkmė priklauso nuo menkių

Iki šiol žvejų laivų iškrovimas Klaipėdoje vyko primityviai – žuvų dėžės iškeliamos rankomis.

Jei paskelbtas konkursas vyks sklandžiai, rangovas gali būti žinomas jau kovą. Numatyta, kad žuvų iškrovimo vieta po sutarties pasirašymo gali būti įrengta per 6 mėnesius.

Tikėtina, kad užbaigta rengti žuvų iškrovimo vieta žvejai galės naudotis dar šiemet. Rudeninis žvejybos sezonas prasideda nuo rugsėjo, tačiau pagrindiniai laimikiai būna spalio, lapkričio, gruodžio mėnesiais.

Yra ir tam tikrų niuansų. Nuo seno Klaipėdos žvejai daugiausia gaudė menkes, tačiau jau kelerius metus jų žvejyba uždrausta. Dėl to netgi buvo kilę abejonių, ar būtina, jei nėra menkių, įrengti žuvų iškrovimo vietą.

Žvejai tikisi, kad menkių draudimai nebus amžini. Be menkių, klaipėdiečiai gaudo ir kitokias žuvis, todėl iškrovimo vieta miesto centre jiems yra itin reikalinga.

Žuvis parduoda krantinėse

Kai kuriose šalyse uostamiesčiuose prie žuvų iškrovimo vietų įrengiama ir su žuvų naudojimu susijusi infrastruktūra.

Pavyzdžiui, Švedijos Geteborge sugautos žuvys iškraunamos prie specialaus turgaus pastato, kur jos iš karto ir pardavinėjamos. Įdomu tai, kad tame pastate veikia aukščiausios kategorijos žuvų patiekalų restoranas. Jis itin vertinamas, nes visi žino, kad ten žuvies patiekalai – iš šviežiai sugautų žuvų.

Sprendimas: uždaras šviežių žuvų turgus Švedijos Geteborgo centre.

Šviežių žuvų pateikimo kultūra stebina lenkai. Darlove šviežios žuvys yra skrodžiamos prie pat krantinės. Jų atliekos metamos į upę, kur puotauti atskrenda vandens paukščiai. Sugautas žuvis pardavinėja patys žvejai.

Šiame mieste šalia laivų pastatyti net keli kioskai, kur pardavinėjamos ir šviežios, ir rūkytos žuvys.

Pačių įvairiausių žuvų šalia krantinių galima įsigyti ir Baltijos jūros pakrančių miesteliuose Vokietijoje. Išskirtinis akcentas – žuvys kioskuose pardavinėjamos ir gabaliukais po 100 gramų. 2–3 eurų kaina už 100 gramų neatrodo didelė, nors, kai paskaičiuoji už kilogramą, ji atrodo kosminė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
jie čia jau nieko nebetampys:D)

vasia

vasia portretas
Kuo prekiausit mieli žvejai,kai pas mus Lietuvoje vien draudimai ir biurokratu kurie už nieka neatsako.

o

o portretas
iš kur gaus žuvies, nebent kraus užšaldytą perekupčikai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių