Dėl nugriautų statinių siūlo taiką

Uostamiesčio savivaldybė ketina susitaikyti su įmone, savavališkai nugriovusia miestui priklausančius statinius. Verslininkai už su žeme sulygintus prastos būklės buvusius statinius atsipirks miestui sumokėdami pusę rinkos kainos.

Nugriovė be leidimo

Savivaldybės ir bendrovės "Kamineros krovinių terminalas" konfliktas kilo dėl statinių Perkėlos g. 3.

Ten buvę prastos būklės statiniai – Klaipėdos savivaldybės nuosavybė, o minėta įmonė, ten vykdžiusi statybas, pastatų ar jų likučių vietoje suplanavo automobilių stovėjimo aikštelę. Savivaldybė aikštelę bendrovei leido įrengti, tačiau nugriauti statinių – ne.

"Įmonė suprato, kad savivaldybė leidžia nugriauti ir tuos menkaverčius statinius. Taip ir padarė. Viskas paaiškėjo tik vėliau, vykdant inventorizaciją", – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas.

Rado aukso vidurį

Tuomet prasidėjo ilgas savivaldybės ir bendrovės susirašinėjimas bei aiškinimasis, kas šioje situacijoje yra kaltas.

Bendrovė savo veiksmus motyvavo tuo, kad statiniai neva buvo avariniai ir kėlė pavojų žmonių sveikatai bei gyvybei, todėl juos nedelsiant reikėjo likviduoti. Vis dėlto po kurio laiko bendrovė pripažino, jog leidimo griauti statinius neturėjo.

A.Kačalino teigimu, prasidėjus teisminiams ginčams paaiškėjo, kad bylai jau galima taikyti senaties terminą, todėl savivaldybė panūdo susitaikyti su bendrove ir taip atgauti bent pusę to, ko buvo verti statiniai. Derėtis dėl taikos esą siūlė ir pati bendrovė.

"Įvertinę visas aplinkybes sutarėme nuolaidų būdu rasti kompromisą – aukso viduriuką", – pasakojo Teisės skyriaus vedėjas.

Gaus pusę rinkos vertės

Pašnekovo teigimu, teritorijoje, kurioje savo veiklą vykdo minėta bendrovė, dar yra likę statinių. Jie taip pat esą menkaverčiai, todėl verslininkai siūlo ir juos nugriauti, tai esą padarytų savomis lėšomis. Tiesa, savivalda dar sprendžia, ar to prireiks.

"Priklauso nuo to, kaip traktuosime. Jeigu taip, kad savivaldybė tą turtą aukcione galėjo parduoti, tuomet būtų patiriami nuostoliai. O jeigu savivaldybė būtų nusprendusi griauti statinius, reikėtų viešojo pirkimo, reikėtų samdyti rangovus. Tada savivaldybė patirtų išlaidų. Tokiu atveju išeitų, kad įmonė paramą suteikia. Tokia dviprasmiška situacija", – dėstė A.Kačalinas.

Taikos sutarčiai liepos 10 d. dar turi pritarti Klaipėdos savivaldybės taryba. Politikams apsisprendus susitaikyti su verslininkais, byla būtų nutraukta, o bendrovė savivaldai per mėnesį turėtų sumokėti 5 tūkst. eurų. Tai yra pusė sumos, kurią šiuo metu būtų galima gauti rinkoje už tokius statinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių