Dėl paukščių gripo Klaipėdoje kol kas – tyla

Prieš pat Naujuosius Klaipėdoje radus tris negyvas gulbes ir praėjusią savaitę nustačius, kad jos krito nuo paukščių gripo, buvo viešai paskelbta apie ekstremalų įvykį. Nuo to laiko uostamiestyje aptikti dar du nugaišę paukščiai, tačiau jiems virusas nenustatytas.

Specialistų teigimu, kol kas situacija dėl paukščių gripo stabili, nors praėjusią savaitę paskelbta apie tris paukščių gripo atvejus Klaipėdoje.

Didelio patogeniškumo H5N8 tipo virusas nustatytas ištyrus mieste rastas nugaišusias gulbes.

Dvi gulbių gaišenos buvo rastos prie Žardės tvenkinio, viena – prie Lietuvos jūrų muziejaus.

Klaipėdos miesto Ekstremalių situacijų komisija dėl nustatytų paukščių gripo atvejų mieste paskelbė ekstremalų įvykį ir pritarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pasiūlytoms prevencijos bei kontrolės priemonėms – paukščių susitelkimo vietas pažymėti įspėjamaisiais ženklais, numatyti kritusių paukščių surinkimą ir gabenimą į utilizavimo vietas, jei tokie atvejai kartotųsi ateityje.

Pastebėjus kritusius paukščius, gyventojų prašyta pranešti VMVT.

Per pastarąsias dienas gauti pranešimai apie nugaišusius kirą ir antį. Abiem atvejais atlikti tyrimai.

"Kol kas ramu. Tų tyrimų rezultatai buvo neigiami. Tuo džiaugiamės. Dabar tvenkiniai užšalo, paukščiai pasitraukė kitur. Bet situaciją reikia stebėti. Beje, maitinti laukinių paukščių nerekomenduojame", – teigė VMVT Klaipėdos departamento vadovas Antanas Bauža.

Praėjusią savaitę paukščių gripo virusas nustatytas ir paukščių ūkyje Kaune.

Tarp paukščių šis užkratas gali plisti tiek tiesioginio kontakto būdu, tiek gali būti perneštas per inventorių, avalynę ar pašarus.

Specialistai patikino, kad žmonėms paukščių gripo virusas nepavojingas.

Pastarąjį kartą laukiniams paukščiams Lietuvoje paukščių gripas užfiksuotas 2017 m.

Pernai šis virusas Europoje pražudė beveik 9 mln. naminių sparnuočių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių