Pereiti į pagrindinį turinį

Dievo litų geidžia net architektai

2009-11-02 09:02
Kaina: geriausią bažnyčios ir vienuolyno komplekso projektą sukūrė bendrovės "Andrijauskas ir partneriai" architektai, tačiau už statinio projektavimą prašoma pusės milijono litų....
Kaina: geriausią bažnyčios ir vienuolyno komplekso projektą sukūrė bendrovės "Andrijauskas ir partneriai" architektai, tačiau už statinio projektavimą prašoma pusės milijono litų.... / Redakcijos archyvo nuotr.

Naujos bažnyčios Debreceno gatvėje statybas stabdo architektų siekis kuo daugiau užsidirbti. Jie iš parapijos nori gauti pinigų net už tas paslaugas, kurios yra nemokamos.

Konkursas – 20 tūkst. litų

Šv. Brunono Kverfurtiečio parapijos, vienijančios per 40 tūkst. klaipėdiečių, žmonės jau kelerius metus svajoja apie bažnyčią, kurioje galėtų melstis.

Atrodė, kad maldos namų statybos jau turėtų įgauti pagreitį, nes birželį buvo išrinkta geriausia parapijos bažnyčios ir pranciškonų konventualų vienuolyno architektūrinė idėja.

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities skyriaus ir parapijos paskelbtam konkursui buvo pateiktos net 22 idėjos. Dvasininkai ir architektai vieningai sutarė, kad geriausią projektą sukūrė klaipėdiečių bendrovės „Andrijauskas ir partneriai“ architektai Mantė Černiūtė-Amšiejienė ir Ramūnas Amšiejus.

Jų sukurtas bažnyčios ir vienuolyno komplekso projektas, komisijos nuomone, geriausiai atspindėjo sakralinę paskirtį ir darniai įsilieja į aplinką.

Projekte numatyta, kad bažnyčios ir vienuolyno kompleksas susidarys iš keturių dalių. Bus pastatyta 300 kv. m koplyčia, kurios salėje tilps apie 150 žmonių, su bendruomenės centru.

Jame ketinama įrengti kino salę, patalpas suaugusiųjų ugdymo centrui, vaikų ir jaunimo bei anoniminių alkoholikų grupėms. Taip pat turėtų iškilti 500 kv. m ploto bažnyčia, kurioje tilptų apie 300 žmonių, vienuolynas ir varpinė. Vienuolyne nuolat gyventų penki vienuoliai.

Pirmiausiai ketinama pastatyti koplyčią ir varpinę, vėliau – vienuolyną, o paskiausiai – bažnyčią. Kai bus pastatyta pastaroji, tuomet koplyčioje bus įkurtas ir bendruomenės centras.

„Tokie konkursai nėra privalomi, bet tai pati geriausia praktika. Be to, užsakovui šis konkursas kainavo labai nedaug, o buvo net 22 pasiūlymai. Architektai dalyvavo dėl kūrybinio entuziazmo“, – teigė Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos vadovė Ramunė Stasevičiūtė.

Šv. Brunono Kverfurtiečio parapijos klebono Stanislavo Švaikovskio teigimu, surengti tokį konkursą atsiėjo apie 20 tūkst. litų.

Mokėti ir už nemokamą

Anot R.Stasevičiūtės, toks konkursas užsakovą įpareigojo vesti derybas dėl tolimesnių projektavimo darbų su jo laimėtoju.

Norint pradėti statyti bažnyčią ir vienuolyno kompleksą, reikia parengti teritorijos, kur objektas iškils, detalųjį planą, pastatų techninį projektą.

Būsimas bažnyčios ir vienuolyno kompleksas turėtų iškilti Debreceno gatvėje esančiame „Draugystės“ parke, už Ledo arenos. Sklypą maldos namams skyrė savivaldybė.

Parapijos klebonas S.Švaikovskis dėl detaliojo plano rengimo ir techninio statinio projekto pradėjo derybas su konkurso laimėtoja – bendrove „Andrijauskas ir partneriai“. Tačiau jos pasiūlyta kaina šokiravo. Architektai už savo paslaugas paprašė 487 tūkst. litų.

„Sutarties dar nepasirašėme. Aišku, pagrindinis trukdis yra kaina“, – teigė S.Švaikovskis.

Anot architekto Edmundo Andrijausko, pasiūlyta kaina yra pirminė, galimos ir derybos, tačiau parapijos klebonas esą nesiima jokių veiksmų.

„Jei gerai prisimenu, bažnyčios ir vienuolyno komplekso statybų kaina yra 10 mln. litų, todėl suma už mūsų paslaugas nėra laužta iš piršto“, – tikino E.Andrijauskas.

Tačiau sutartyje, kurią jis nori pasirašyti su parapijos klebonu, yra numatyta imti pinigus už tokias paslaugas, kurios yra nemokamos.

Pavyzdžiui, vien 25 tūkst. litų prašoma už tai, kad architektai pateiks žemės sklypo detalųjį planą Teritorijų planavimo komitetui. Dar 25 tūkst. litų norima už tai, kad detalusis planas būtų pateiktas Klaipėdos apskrities viršininko administracijai. Projektavimo sąlygų sąvado techniniam projektui gavimas įkainotas 50 tūkst. litų.

Detaliojo plano derinimas Teritorijų planavimo komitete, Nuolatinėje statybų komisijoje, tikrinimas Klaipėdos apskrities viršininko administracijoje nieko nekainuoja. Savivaldybė nemokamai išduoda ir statinio techninio projekto sąlygų sąvadą.

Siūlo ir pigiau

„Jei sutarties projekte yra tokios sumos, kurias vardijate, tai nereiškia, jog gauti sąlygų sąvadą kainuoja. Tačiau mums reikia kažkokio atskaitos taško, kaip iš užsakovo gauti užmokestį už darbą. Negaliu paimti didelės sumos avansu ar laukti porą metų, kol projektas bus įgyvendintas, ir tada gauti apmokėjimą už mūsų paslaugas. Todėl sutartyje ir atsirado tokie įrašai“, – teigė E.Andrijauskas.

R.Stasevičiūtė tikino, kad pusė milijono litų už detaliojo plano parengimą ir bažnyčios bei vienuolyno komplekso techninį projektą yra normali kaina.

„Kaina nustatoma pagal objekto sąmatinę vertę. Jei projektas labai didelis, įprasta, kad už detalųjį planą ir techninį projektą prašoma 7 proc. nuo sąmatinės vertės. Tas pusė milijono litų gal ir skamba labai išdidžiai, bet darbų yra labai daug“, – teigė R.Stasevičiūtė.

E.Andrijauskas tikino, kad parapijos klebonui yra pateikęs dar porą pasiūlymų, kurie yra pigesni. Esą siūloma projektuoti ne visą bažnyčios ir vienuolyno kompleksą, o šiuos darbus atlikti dalimis, todėl ir kaina būtų mažesnė.

„Tačiau iš parapijos nesulaukiu jokių žinių“, – tikino E.Andrijauskas.

Parapijos klebonas S.Švaikovskis teigė, kad galutinį sprendimą dėl sklypo detaliojo plano ir statinio techninio projekto kainos turi priimti brolių pranciškonų ordino, kuris ir pasišovė pastatyti bažnyčią, vadovybė. Tačiau klebonas neslėpė, jog svarstoma galimybė rinktis kitus architektus, o ne bendrovę „Andrijauskas ir partneriai“.

Nors sutartis dar nepasirašyta, E.Andrijauskas teigė, kad jo bendrovė dirba avansu. Esą jis iš savivaldybės jau gavo sąlygų detaliajam planui rengti sąvadą. „Dirbame. Tiek, kad sutarties nėra. Aišku, yra rizika, jog mums už atliktus darbus nesumokės“, – neslėpė E.Andrijauskas.

Kurs laikiną koplyčią

Įstrigus planavimo procedūroms ir todėl vis tolstant naujos bažnyčios statybų pradžiai, S.Švaikovskis ėmėsi žygių pastatyti laikiną koplyčią.

„Anksčiau laikai buvo kiti ir buvo galima ręsti medines bažnytėles. Tačiau dabar reikia įteisinti kiekvieną statinį. Pirmiausiai reikia žemės sklypo, ant kurio stovėtų ta bažnytėlė, detaliojo plano. Reikia ir koplyčios techninio projekto“, – Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius paaiškino priežastį, kodėl savivaldybė neleidžia klebonui pastatyti laikinos koplyčios.

Neseniai vykusiame susitikime R.Taraškevičius ir S.Švaikovskis rado dar vieną išeitį, kur įkurti laikinuosius maldos namus.

„Prie Ledo arenos yra toks pastatėlis, kur buvo administracinės patalpos. Jį keleriems metams ir galėtume atiduoti parapijai. Šiek tiek patvarkius tas patalpas, jos tikrai galėtų tarnauti žmonėms“, – teigė R.Taraškevičius.

Tačiau bėda ta, kad savivaldybė religinėms bendruomenėms negali panaudai duoti jokių patalpų. Todėl reikėtų skelbti konkursą toms patalpoms išnuomoti ir imti nuomos mokestį.

„Reikia sukurti parapijos labdaros ir paramos fondą, tuomet jis galės gauti tą pastatą panaudai“, – išeitį įvardijo problemą padedantis spręsti Seimo narys Evaldas Jurkevičius.

Jo teigimu, tokio fondo kūrimas prasidės jau šią savaitę.

Kol kas naujausios Klaipėdoje parapijos žmonės meldžiasi išsinuomotose ankštose patalpose, esančiose Daugiavaikių šeimų paramos centre.

Vien 25 tūkst. litų prašoma už tai, kad architektai pateiks žemės sklypo detalųjį planą Teritorijų planavimo komitetui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų