E. Gentvilas Klaipėdos uoste toliau ieško korupcijos apraiškų

Būdamas Seime Eugenijus Gentvilas Klaipėdos uoste toliau ieško korupcijos apraiškų. Panašu, kad jis šiuo metu "šaudo pro šalį", o gal yra klaidinamas?

Būdamas Seime Eugenijus Gentvilas Klaipėdos uoste toliau ieško korupcijos apraiškų. Panašu, kad jis šiuo metu "šaudo pro šalį", o gal yra klaidinamas?

Skandalai išsikvėpdavo

Nuo 2009 metų vidurio iki 2012 metų spalio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai vadovavęs Eugenijus Gentvilas pasižymėjo kaip ryžtingas kovotojas prieš korupciją.
Uosto direkciją sudrebino skandalingi pareiškimai apie klanus, korupcinio tinklo apipintus darbuotojus. Iš Uosto direkcijos po skambių paviešinimų žiniasklaidos priemonėms būdavo atleidžiami arba patys pasitraukdavo darbuotojai, netgi tie, kurie, atrodė, kartu atėjo rauti korupcijos šaknų.

Garsių skandalų rezultatas šiandien toks, kad E.Gentvilo atleisti darbuotojai nebuvo nuteisti. Su dauguma atleistų darbuotojų teismuose buvo pasirašytos taikos sutartys. Su dviem atleistais darbuotojais dar tebevyksta teismo procesai. Kai kurie kaltinti žmonės po konkursų vėl grįžo į Uosto direkciją.

Dar E.Gentvilui vadovaujant, žlugo ir dalis bandytų inicijuoti bylų dėl uoste iškeltų pažeidimų. Dėl stringančių tyrimų E.Gentvilas "duodavo pipirų" ir teisėsaugos institucijoms.

Realus E.Gentvilo kovos uoste nuopelnas yra tai, kad jis sugebėjo su kyšio siūlymo lapeliu "paimti už pakarpos" buvusį "Klaipėdos hidrotechnikos" vadovą Pranciškų Jurgutį. Taip pat po garsiojo liberalo inicijuotų tikrinimų, fiksuotų degalų vagysčių uoste dvigubai sumažėjo ir iki šiol nekinta tas pats locmanų katerių sunaudojamų degalų kiekis.

Eugenijus Gentvilas sugrįžo

E.Gentvilas vėl tarsi grįžta į uostą „kovoti su korupcija". Rugsėjį Uosto direkcija gavo Seimo nario E.Gentvilo paklausimą. Jis reikalavo atsakyti į tris klausimus, kurie susiję su Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statyba prie Kiaulės Nugaros.

Pirma, E.Gentvilas tikino, kad turįs informacijos iš dujotiekio tiesimo darbus laimėjusios Vokietijos kompanijos "PPS Pipeline Systems", jog povandeninis šlaitas po gilinimo prie Kiaulės Nugaros tapo per status (jo duomenimis nuolydis 1:4, kai turėtų būti 1:7). E.Gentvilas klausė, ar gilinant pažeistas techninis projektas ir kokios sankcijos už tai pritaikytos rangovui?
Antra, remdamasis konkrečiai neįvardintais specialistais, E.Gentvilas tikino, kad dėl nestabilaus Kiaulės Nugaros šlaito vėluosiantys darbai, atsiranda ir rizikos faktorius.

Trečia, domėtasi, kada bus sutvirtintas šlaitas.

Į šiuos Seimo nario klausimus dabartinis Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus atsakė trumpai: E.Gentvilo turimi duomenys dėl Kiaulės Nugaros šlaito nuolydžio skiriasi nuo tų duomenų, kuriuos turi Uosto direkcija. Buvo nurodyta, kad direkcijos interneto svetainėje viešai skelbiama Kiaulės Nugaros šlaito tyrėjų medžiaga ir siūlymai dėl jo sutvirtinimo.

E.Gentvilas tikino, jog rašydamas šiuos paklausimus jis rėmęsis keliais šaltiniais. Esą 2013 m. liepos 3 dieną Uosto direkcijos pasitarimo protokole yra užfiksuoti bendrovės "Geoprojektas" vadovo Artūro Šliauterio žodžiai, kad Kiaulės Nugaros šlaitas esantis nestabilus, vykdyti prie jo darbus pavojinga. Tą patį teigęs ir Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto direktoriaus pavaduotojas Saulius Gulbinskas, bendrovės "Sweco Lietuva" viceprezidentas Aidas Vaišnoras.

Kitu šaltiniu E.Gentvilas įvardino "PPS Pipeline Systems" SGD terminalo projekto direktoriaus Mindaugo Zakaro teiginį, jog esant problemai prie Kiaulės Nugaros ir tiesiant dujotiekio vamzdį, nestabilų šlaitą jiems teksią apeiti. Energetikos viceministras Aleksandras Sprogis E.Gentvilui taip pat tvirtinęs, kad jiems žinoma Kiaulės Nugaros šlaito problema.

"Specialistai" neigė

Gavęs atsakymą dėl pirmojo paklausimo, po kelių dienų E.Gentvilas vėl parašė laišką uosto direkcijos vadovui A.Vaitkui. Vėl tie patys teiginiai, kad Kiaulės Nugaros šlaitas per status, kad rangovas gilindamas nesilaikė techninio projekto reikalavimų, per daug nukasė. Pasitelkti ir jau minėti specialistai – A.Šlauteris, A.Vaišnoras, S.Gulbinskas. Vėl tas pats klausimas: kada bus sutvirtintas Kiaulės Nugaros šlaitas?



NAUJAUSI KOMENTARAI

JONAS LIETUVIS

JONAS LIETUVIS portretas
Ugnies nebūna be dūmų. Kuo didesnė įmonė ar įstaiga ,tuom sunkiau pastebima korupcija, ir didesni patiriami visuomenės nuostoliai. O proporcija maždaug- šokoladukas daktarui , uoste -milijonas , smulkmenos ,atseit.

Klaipedos gyventojas

Klaipedos gyventojas portretas
Kažkaip nusibosti ima pono Gentvilo nenumaldomas noras pasikelti reitingus..

:)

:) portretas
Gentvilo reklama pries rinkimus...Nebloga strategija pries rinkimus atkreipti demesi..
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių