Gynybai – vaizdo kameros

Daugiabučių namų gyventojų, kai žaibiškai buvo pavogtas kieme stovėjęs automobilis, o kitų langai išdaužyti, kantrybės taurė buvo perpildyta. Žmonės tvirtino įsitikinę, kad savo saugumu turi pasirūpinti patys, todėl prabilo apie vaizdo stebėjimo kamerų masinį įrengimą daugiabučių namų kiemuose.

Daugiabučių namų gyventojų, kai žaibiškai buvo pavogtas kieme stovėjęs automobilis, o kitų langai išdaužyti, kantrybės taurė buvo perpildyta. Žmonės tvirtino įsitikinę, kad savo saugumu turi pasirūpinti patys, todėl prabilo apie vaizdo stebėjimo kamerų masinį įrengimą daugiabučių namų kiemuose.

Sunerimti privertė vagystės

Iš Dragūnų gatvės 11 namo kiemo tamsiai mėlynas automobilis "Ford Galaxy", pagamintas 2006 m., pavogtas praėjusią savaitę. Dar 22 val. savininkas matė mašiną, o rytą jos nebebuvo.

Kelios dienos iki šio įvykio buvo apvogtas tame pačiame kvartale stovėjęs automobilis. Vagys išdaužė automobilio langą ir pagrobė grotuvą.

Dragūnų gatvės 11 namo gyventojas, Šilojų gatvės seniūnaitis Aurimas Mockus sakė, kad tokie įvykiai nemaloniai nustebino. Panašių yra buvę anksčiau.

"Prisimenu, jog kažkokie parazitai buvo įsimetę į Dragūnų gatvės 1 namo požeminę stovėjimo aikštelę. Ten jie buvo stipriai nusiaubę, atrodo, penkias mašinas. Po tokių įvykių tikrai nesijaučiame saugūs. Turime saugotis niekdarių", – pasakojo seniūnaitis.

A.Mockus pridūrė, kad po šių įvykių pradėta svarstyti galimybė kiemuose įrengti vaizdo stebėjimo kameras. Atlikta neoficiali apklausa rodo, kad jų atsiradimui pritartų nemaža dalis gyventojų.

"Jei dauguma gyventojų sutiktų, ieškotume būdų, kaip idėją įgyvendinti", – tvirtino seniūnaitis.

Kaina – įkandama

A.Mockus teigė, kad kiekviename kieme vaizdo stebėjimo kamerų gal ir nepavyktų įrengti, nes tai labai brangiai kainuotų. Galvojama, kad jas užtektų įrengti bent prie įvažiavimo į Dragūnų gyvenamąjį kvartalą ir išvažiavimo iš jo, arba kiemuose, kuriuose yra įvykdyta daugiausia vagysčių.

"Manau, kad tokia informacija padėtų išaiškinti nusikaltimą. Įvykus automobilio vagystei, bent būtų aišku, kur nuvažiavo vagys", – teigė seniūnaitis.

Svarstoma, jog vaizdo stebėjimo kameras būtų galima įrengti ant daugiaaukščio namo stogo. Ten niekas jų nepasiektų ir nepavogtų. Tačiau gyventojai baiminasi, ar nekils teisinių kliūčių, kiek tai kainuos.

A.Mockus tvirtino, kad skaitmeninė vaizdo stebėjimo kamera stebėti privačias valdas kainuoja 700 litų. Šiuo atveju reikėtų tokios, kuri filmuotų didesnę erdvę.

"Kiek tiksliai kainuoja kameros, dar nesidomėjau. Manau, kad minėtą sumą reikėtų dauginti iš dviejų ar trijų. Suma įkandama, juolab kad Dragūnai – didelis kvartalas. Vaizdo kameros būtų gera prevencinė priemonė vagims. Pričiupus juos, neabejoju, kad ir kitų mikrorajonų gyventojai sugalvotų įsirengti vaizdo kameras", – komentavo seniūnaitis.

Tačiau klaipėdietis pabrėžė, kad visada atsiras tokių žmonių, kurie bus nepatenkinti. Jei kils pasipiktinimas, tada bus bandoma apsaugoti tik tuos kiemus, kurių gyventojai sutiks, kad erdvė būtų filmuojama.

Mieste pasitvirtino

Klaipėdiečių idėją daugiabučių namų kiemuose įrengti vaizdo stebėjimo kameras teigiamai įvertino ir policijos pareigūnai, ir Klaipėdos savivaldybės specialistai.

"Mes siekiame, kad gyventojai ir patys rūpintųsi saugumu. Padedame steigti saugios kaimynystės grupes, akcentuojame, kad gyventojai namų laiptinėse įsirengtų kodines duris. Vaizdo kameros yra viena iš priemonių, padedančių užtikrinti saugumą. Prie kiekvieno namo ar gyventojo pareigūno juk negalime pastatyti", – komentavo Klaipėdos policijos Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Andrius Leliuga.

Uostamiesčio savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė pabrėžė, kad gyventojų įrengtos vaizdo stebėjimo kameros padėtų ir tvarkos prižiūrėtojams, kai jie aiškinasi tam tikrus pažeidimus.

Klaipėdoje viešosiose erdvėse yra įrengtos 57 vaizdo stebėjimo kameros. 27 iš jų yra valdomos, 30 – stacionarios. Visos yra sumontuotos miesto centre. Jų priežiūrai savivaldybė per metus išleidžia apie 0,5 mln. litų.

Pabrėžiama, kad vaizdo kameros labai pasitvirtino.

"Nauda yra akivaizdi. Tai leidžia teigti policijos pateikti duomenys. Vaizdo kameros ne tik padeda išaiškinti pažeidimus, bet veikia ir kaip prevencinė priemonė", – pabrėžė vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pro kur ooras

pro kur ooras portretas
video medžiaga nenaudojama teisme irodymui. todel tai tik pinigai išmesti i bala. geriau palengvinti ginklų isigijimo salygas zmones, turintiems aukštaji išsilavinima, t.y. ne dundukams. tada sumazes ir xuliganizmu ir vagysciu.

to hm

to hm portretas
as save naujame pase atpazinti negaliu, o tu galvoji ,kad nakti su kapisonu ar kitaip uzsimaskavusi tipeli ir nemanau kad naktini matyma turincia kamera , kazka galesi atpazinti ... o kaip apsisugot cia tavo fantazijos reikalas : kilimelis ant sedines su prisiutais zvejybiniais kabliukais, ijungtas telefonas pasleptas masinoje....t.t.

hm

hm portretas
viskas priklausys ar pasimatys veidas, jeigu pasimatys tada greit atpažins. O ką jūs siūlot daryt? Nes nieko nedaryt yra lengviausia, bet kai jūsų mašinas nuvarys ką tada kalbėsit? Arba jeigu labai nenorit kamerų tai pasiūlykit kitą variantą :D geriausia būtų pagavus vagį atiduot žmonių teismui :D aišku netokie dabar laikai, bet manau poto tas vagis nei 10 centų nenorėtų pakelt nuo žemės svetimų
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių