Pereiti į pagrindinį turinį

Gyventojai jau ieško respiratorių: perka ir po kelis vienetus, ir dėžėmis

2022-01-19 18:00

Įsigaliojus sprendimui dėl privalomo respiratorių dėvėjimo renginiuose, į vaistines vėl plūsta minios. Nors panikos nėra, vaistininkai jau nerimauja, nes išparduoda paskutinius likučius.

Prasidės: respiratorių žmonės ieško ir prekybos centruose.
Prasidės: respiratorių žmonės ieško ir prekybos centruose. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kaukės nebetinka

Pasak vaistininkų, respiratoriai perkami ne tik po kelis vienetus, bet ir dėžėmis. Keliose uostamiesčio vaistinėse dėl per didelio perkamumo šios prekės užsakymai laikinai negalimi.

Sveikatos apsaugos ministerija sausio 14-ąją paskelbė, kad dėl plintančios koronaviruso omikron atmainos nuo sausio 17 d. uždarose vietose vykstančiuose renginiuose privaloma dėvėti respiratorius. Medicininės kaukės nebetinka.

Apie būsimą pasikeitimą dar pernai prieš Kalėdas prasitarė premjerės Ingridos Šimonytės patarėja sveikatos klausimais Živilė Gudlevičienė.

Patarėjos žodžiai išsipildė. Toks sprendimas sukėlė gyventojų pasipiktinimą, esą medicininė kaukė apsaugo ne blogiau negu respiratoriai, o ir kaukių kaina – mažesnė.

Vis dėlto, specialistų teigimu, respiratoriai apsaugo geriau.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro skyriaus vedėjas Zigmas Nagys pranešime dar pernai nurodė, kad medicininių kaukių efektyvumas siekia iki 95 proc., o respiratorių – net iki 99 proc.

Jau per savaitgalį įsigyta tris kartus daugiau respiratorių, lyginant su dienomis prieš priimant šį sprendimą.

Masinio pirkimo nebuvo

Susisiekus su keliomis uostamiesčio vaistinėmis paaiškėjo, kad visi respiratoriai yra išpirkti, užsakyti negalima, nes tiekėjai jų neturi.

"Šią minutę respiratorių neturime. Kiek turėjome, visus išpirko. Pasižiūrėjau, tiekėjai neturi, galbūt dar atveš kelis vakare. Veikiausiai kelias dienas gali būti didesnis žmonių sujudimas", – pirmadienį sakė "Gintarinės vaistinės" darbuotoja.

Kita vaistininkė tikino, kad masinio pirkimo nesulaukė.

"Respiratorių gausime rytoj, bet labai nedaug. Kiek turėjome, visus pardavėme. Iš tiesų juos išpirko vos tik paskelbus informaciją apie įsigaliosiantį sprendimą. Tiekėjai jų neturi. Tačiau situacija keičiasi kasdien, gal rytoj jau turės. Masinio respiratorių pirkimo dar nebuvo", – teigė Naujakiemio vaistinės atstovė.

Išaugo susidomėjimas

Pasak "Eurovaistinės" komunikacijos turinio vadovės Lauros Čiginskaitės, per praėjusį savaitgalį respiratorių pardavimai išaugo tris kartus.

"Priėmus sprendimą dėl respiratorių dėvėjimo, mūsų tinklo vaistinėse pastebėjome, kad klientai reagavo ir apsaugos priemonėmis pasirūpino iškart. Jau per savaitgalį įsigyta tris kartus daugiau respiratorių, lyginant su dienomis prieš priimant šį sprendimą. Respiratorių trūkumo šiuo metu mūsų tinklo vaistinėse nėra, jų likučiai nuolat papildomi", – patikino L.Čiginskaitė.

Jai paantrino ir "Eurovaistinės" vaistininkas Dainius Viederis.

Įsigydami klientai dažnai pasiteirauja, kaip atpažinti, kad respiratorius tinkamas naudoti.

"Tikrai pastebime didesnį susidomėjimą. Tikėtina, kad jis tik augs per šią savaitę, kai daugiau žmonių praktiškai susidurs su įsigaliojusiu nauju sprendimu, tam vaistinėje ruošiamės. Įsigydami klientai dažnai pasiteirauja, kaip atpažinti, kad respiratorius tinkamas naudoti. Jiems patariame atkreipti dėmesį, jog tai būtų sertifikatus atitinkantis produktas, pažymėtas CE ženkliuku, taip pat ant pakuotės turėtų būti nurodytas dalelių sulaikymo skaičius – FFP2. Visa tai užtikrina, kad priemonė atlieka savo funkciją. Mūsų vaistinėje įsigyti respiratoriai atitinka šiuos kriterijus. Svarbu atkreipti dėmesį, kad respiratoriai, nors ir gali būti dėvimi ilgiau nei medicininės kaukės – iki 8 val., yra vienkartiniai ir nusiėmus neturėtų būti dėvimi pakartotinai. Naujus respiratorius rekomenduojame nešioti maišelyje, kad jis nesiliestų su kitais daiktais", – patarė D.Viederis.

Vaistinėse "Camelia" respiratorių trūkumo taip pat nėra.

"Turime pakankamus šių apsaugos priemonių kiekius. Jei šiuo metu kai kuriose vaistinėse respiratorių nerasite, galima paprašyti vaistinės personalo, kad pažiūrėtų, kurioje kitoje mūsų vaistinėje jų yra. Apskritai turime pakankamai respiratorių, tačiau galbūt per kurį laiką kai kurios vaistinės yra išpardavusios savo likučius, galbūt nespėjo atkeliauti iš mūsų sandėlio. Stebime paklausą ir kol kas tikrai ją patenkiname", – paaiškino "Camelia" vaistinės Komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė.

Baudos – iki 6 tūkst. eurų.

Respiratorių kainos viršija vieną eurą, įprastai parduodamos po du vienetus vienoje pakuotėje, jų dydžiai – vienodi.

Vaistinėse kainos už du respiratorius svyruoja nuo 1,59 iki 1,99 euro.

Kai kuriose vaistinėse už vieną respiratorių teks sumokėti nuo 99 centų iki 3,59 euro.

SAM perspėjo, kad už Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo bei kitų teisės aktų pažeidimus asmuo bus baudžiamas 500–1,5 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovai ar kiti atsakingi asmenys –  nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų bauda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų