Pereiti į pagrindinį turinį

Gyventojų indėliai bankų nebevilioja

2010-03-19 05:00
Ištirpo: šalies bankams sukaupus pinigų perteklių, iki neregėtų žemumų nukrito ir už indėlius mokamos palūkanos.
Ištirpo: šalies bankams sukaupus pinigų perteklių, iki neregėtų žemumų nukrito ir už indėlius mokamos palūkanos. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Bankams jau kurį laiką ribojant paskolų išdavimą bei vis mažėjant tarpbankinėms palūkanų normoms, gerokai sumenko ir už litais laikomus indėlius mokamos palūkanos.

Laikai, kai šalies bankai, norėdami pritraukti kuo daugiau pinigų, klientus viliojo itin aukštomis už indėlius mokamomis palūkanomis, baigėsi.

Sukaupę pakankamai lėšų šalies bankai dėl žmonių santaupų nebesivaržo, tad pastaruoju metu už indėlius mokamos palūkanos sumenko iki minimumo. Dar prieš gerą pusmetį už litų indėlius dažnas šalies bankas siūlė po 8–9 proc. metinių palūkanų. Tačiau per pastaruosius kelis mėnesius jos nukrito daugiau nei perpus. Šiuo metu už indėlius mokamų palūkanų normos svyruoja nuo 0,1 iki 5 proc.

Anot "Swedbank" Iždo departamento direktoriaus Viktoro Baltuškonio, tai yra normalu, nes pinigų, kaip ir bet kurios kitos prekės, kaina priklauso nuo paklausos ir pasiūlos rinkoje.

"Pernai pinigų paklausa buvo didelė, todėl beveik visus 2009 m. bankai mokėjo aukštas palūkanas už klientų indėlius – tai padėjo pritraukti arba išlaikyti klientų lėšas bankuose, kai buvo jaučiamas jų trūkumas", – paaiškino V.Baltuškonis.

Dėl pinigų trūkumo pernai itin brango ir paskolos, nes, pasak V.Baltuškonio, bankas yra tik tarpininkas tarp indėlininkų ir paskolas imančių klientų, tad tuo pačiu metu pasikeitus ekonominei situacijai klientai mažiau skolinosi iš bankų.

Specialistas pabrėžė, jog pastaruoju metu dėl mažėjančių skolinimo apimčių ir santykinai didelio indėlių kiekio jų kaina sumažėjo. Tačiau jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad dėl to vis mažėja ir VILIBOR (vidutinės tarpbankinės palūkanų normos, kuriomis Lietuvos komerciniai bankai pageidauja paskolinti lėšų litais kitiems bankams), nuo ko priklauso paskolų kaina.

"Vis dėlto teigti, kad visi bankai turi pinigų perteklių dar per anksti, tačiau sparčiai mažėjančios palūkanos ir jų artėjimas prie euro palūkanų rodo, kad rinkoje nusistovi pusiausvyra. Taigi šiuo metu palūkanų normos tampa palankesnės besiskolinantiems nei taupantiems", – komentavo V.Baltuškonis.

Kitas ekspertas SEB banko Produktų plėtros departamento direktorius Justinas Murauskas patikino, jog už indėlius mokamų palūkanų mažėjimą lėmė ne tik pastaruosius mėnesius fiksuojamas VILIBOR mažėjimas, bet ir sėkmingas valstybės skolinimasis užsienio rinkose, kuris padidino litų kiekį tarpbankinėje rinkoje.


Šiuo metu mokamos terminuotojų indėlių palūkanos (proc.)

Litais Eurais

Bankas 1 mėn. 6 mėn. 12 mėn. 1 mėn. 6 mėn. 12 mėn.

SEB 0,1 1,7 2,5 0,05 0,4 0,6

"Swedbank" 0,2 2 2,5 0,15 0,4 0,7

"Danske" bankas 0,2 1,8 2,4 0,3 0,85 1,15

"Nordea" 0,15 0,75 1,55 0,1 0,7 0,9

"DnB Nord" bankas 0,1 0,2 1 0,1 0,75 0,9

Šiaulių bankas 1 4 4,9 1 2,6 3,2

Ūkio bankas 1 3,7 4,7 1 2,2 2,8

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų