Pereiti į pagrindinį turinį

Gyventojų siaubas – konteinerių "auditoriai"

2009-07-28 08:06
Netvarka: prie Kauno gatvės 33 namo šiukšlių pilna ne tik konteineriuose, bet ir už kelių metrų nuo jų.
Netvarka: prie Kauno gatvės 33 namo šiukšlių pilna ne tik konteineriuose, bet ir už kelių metrų nuo jų. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Skundų dėl dvokiančių šiukšlių konteinerių ir netvarkos aplink juos daugėja. Tvirtinama, jog dėl šios situacijos kalti konteinerių auditoriais vadinami benamiai, paukščiai ir dangčių neuždarantys gyventojai.

Kvapai riečia nosį

Daugiabučių namų gyventojams, atėjus prie šiukšlių konteinerių, neretai nuo jų sklindantis dvokas ir vaizdai aplink užima kvapą. Šalia mėtosi maišeliai, popieriai, sugedę maisto produktai.

"Nemalonu net prie konteinerio prieiti. Reikia žiūrėti, kur koją dedi. Apie kvapą – nekalbu", – guodėsi Kauno gatvės 33 namo gyventoja.

Buitinių atliekų tvarkymu nepatenkinti ir Debreceno 60, 62 namų gyventojai. Klaipėdiečiai piktinasi, kad perpildytų antrinių atliekų konteinerių niekas neištuština du mėnesius. Jie pilni stiklo, plastiko, popieriaus. Gyventojams atliekas belieka dėti šalia konteinerio.

Anot Klaipėdos savivaldybės Sanitarinės kontrolės poskyrio vyresniosios specialistės Salomėjos Razutienės, nusiskundimų dėl konteinerių pastaruoju metu sulaukiama daug.

Specialistės teigimu, daugiausiai bėdų pridaro vadinamieji konteinerių auditoriai. Rausdamiesi po konteinerius jie suplėšo šiukšlių maišelius, išmėto atliekas.

Anot S.Razutienės, situacija būtų geresnė, jei gyventojai į konteinerius mestų užrištus maišelius su maistinėmis atliekomis ir uždarytų jų dangčius. Pastaruoju atveju atliekų neišnešiotų bent jau paukščiai.

"Patikrinimų metu matėme, kad ką tik konteineriai išplauti, o juose sumesti neužrišti maišeliai su uogomis, vaisiais. Vėl viskas teka. O vasaros sezono metu jie plaunami kartą per mėnesį", – pastabų turėjo specialistė.

S.Razutienė neslėpė, jog kai kuriais atvejais nustatomas ir vežėjų aplaidumas. Tačiau sunku išsiaiškinti, ar gyventojai intensyviai atliekas nešė, ar vežėjai praleido vežimą.

Tikrintojai pažeidimų nenustatė

Klaipėdoje atliekas veža dvi įmonės "Švaros diena" ir "Specialus autotransportas". Bendrovės rūpinasi ir konteinerių švara. Paskutinio patikrinimo, kaip jie plaunami ir dezinfekuojami, metu pažeidimų nenustatyta.

"Dėl kvapų, sklindančių nuo konteinerių, skundų skaičius visada padaugėja atšilus orams. Esame dėkingi žmonėms, kad jie rūpinasi savo aplinka ir praneša apie negeroves", – pabrėžė S.Razutienė.

Anot specialistės, gyventojai dėl perpildytų ir dvokiančių konteinerių pirmiausia turėtų kreiptis tiesiai į vežėjus. Ant konteinerių yra nurodyta, kam jie priklauso.

Vežėjai, anot S.Razutienės, visada stengiasi reaguoti į pranešimus. Dėl atliekų tvarkymo gyventojai gali kreiptis ir į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą, ir į savivaldybę.

Gyventojams trūksta sąmoningumo

Įmonės "Švaros diena" direktorius Raimundas Čigas gyventojams, pamačiusiems, jog benamiai neršia konteinerius, patarė iš karto kreiptis į policiją.

Vadovas pabrėžė, jog kiemų tvarka turi rūpintis namų valdos. Šiukšliavežės vairuotojas privalo sutvarkyti tik tas atliekas, kurios išsipylė, pilant jas į mašiną. Šiukšlių, kurias išmėtė benamiai, jie rinkti neprivalo.

"Mes nekalti, jei ištuštinus konteinerius, žmonės vėl šiukšlių privertė ant žemės. Tokius asmenis taip pat reikėtų bausti. Jie nesilaiko taisyklių. Sąmoningumą galima išugdyti tik baudomis. O kai toks elgesys toleruojamas – turime tai, ką turime. Rinkti atliekas nuo žemės – mūsų žmonėms papildomas darbas", – dėstė direktorius.

Įmonės "Specialus autotransportas" generalinis direktorius Ramūnas Balčiauskas pabrėžė, jog bendrovė buitines atliekas veža pagal grafiką ir griežtai jo laikosi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų