Pereiti į pagrindinį turinį

Į pensiją išleidžiami prokurorai dar turi pasitikrinti kvalifikaciją

2010-05-17 05:00
Persistengė: kai kurie teisingumo klerkų sprendimai kelia nusistebėjimą.
Persistengė: kai kurie teisingumo klerkų sprendimai kelia nusistebėjimą. / Shutterstock nuotr.

Pranešimo apie atleidimą iš darbo sulaukę prokurorai prieš pensiją dar siunčiami į tobulinimosi kursus arba pasitikrinti kvalifikacijos. Toks keistas taupymo būdas stebina ir verčia abejoti, ar Generalinėje prokuratūroje dešinė žino, ką daro kairė.

Ilgiau dirbti neleis

Vargu ar kas nors pavadintų logišku tokį elgesį, kai ketinamą per prievartą į pensiją išlydėti darbuotoją darbdavys prieš tai dar siųstų mokytis bei tikrintų jo gebėjimus dirbti.

Tačiau Lietuvoje, kur taupymas jau seniai tapo absurdu, tai įmanoma.

Liepos 9-ąją Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorei Veronikai Poškuvienei sukaks 60 metų. Moteris jau yra gavusi įspėjimą apie tai, kad sulaukusi pensinio amžiaus bus atleista.

Tokio paties pranešimo sulaukė ir jos kolegė Anaida Piltojan. Penktadienį ji jau atsisveikino su kolegomis.

Abi šios prokurorės norėtų dirbti dar pustrečių metų, tai yra tiek, kiek leidžia įstatymas. V.Poškuvienė net raštu paprašė leisti tęsti tarnybą. Tačiau vilčių, kad gerai vertinamos prokurorės dar dirbs, nėra.

Įspėjimus apie būsimą atleidimą iš darbo pasirašė generalinio prokuroro pareigas laikinai einantis Raimondas Petrauskas.

Patikrino dar ir sveikatą

Įspėjimas apie atleidimą sulaukus 60 metų – ne vienintelis netikėtumas pareigūnėms.

Nors iki jubiliejinio gimtadienio liko pusantro mėnesio, V.Poškuvienė bene kartu su įspėjimu apie atleidimą gavo žinią, jog yra siunčiama į kursus, kurie vyks Molėtuose.

Be to, dabar, be tiesioginio darbo, prokurorė ruošiasi atestacijai, kuri atliekama kas tam tikrą laiką.

Panašiai pasielgta ir su pernai rudenį į pensiją išlydėta ilgamete Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros 1-ojo skyriaus vadove prokurore Regina Morozova.

Ji į pensiją išėjo būdama 6-ejų su puse.

Nepaisant to, kad jau praėjusių metų pradžioje buvo aišku, jog ilgiau dirbti jai nebus leista, pavasarį R.Morozova išsiųsta tikrintis sveikatos. Tokios patikros prokurorams privalomos kas penkerius metus.

Kodėl prokuratūroje vyksta logikos dėsniais nepaaiškinami dalykai, iš Generalinės prokuratūros, kur dirba visas Viešųjų ryšių skyrius ir generalinio prokuroro atstovė spaudai, sužinoti taip ir nepavyko.

Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius pasakojo, kad į kursus vyksiančių žmonių sąrašas buvo sudarytas anksčiau, nei prokurorė gavo įspėjimą apie atleidimą. Juos ruošia Generalinės prokuratūros darbuotojai.

Panašiai atsitiko ir dėl R.Morozovos sveikatos patikrinimo.

Darbe – nė dienos ilgiau

Ne paslaptis, kad vos sulaukusius pensinio amžiaus prokurorus jėga palydėti užtarnauto poilsio ir į jų vietą nepriimti jaunų siekiama taupymo sumetimais.

Šių metų prokuratūros biudžetas buvo tvirtinamas žinant, kad viskam pinigų neužteks. Todėl teko galvoti, kaip galima sutaupyti.

Tai padaryti nutarta prokurorams neleidžiant dirbti ilgiau nei iki 60 metų ir į jų vietas nepriimant jaunų pareigūnų.

„Viešai pareikšta, kad pradedama prokuratūros reforma. Nors ta reforma egzistuoja tik eskizų pavidalu. Vienas taupymo būdų – nebepriimti naujų prokurorų vietoje išlydėtų užtarnauto poilsio. Be to, visoje Lietuvoje nedaroma išlygų ir nebeleidžiama dirbti ilgiau nei iki 60 metų“, – aiškino G.Danėlius.

„A.Piltojan ir V.Poškuvienę galėčiau apibūdinti tik iš gerosios pusės – jokių pretenzijų dėl jų darbo neturiu. Jos visada viską suspėja. Tai bitės, kurios neša medų. Praktika jau parodė, kad be vyriausiojo prokuroro galima dirbti ilgai, bet be tokių darbuotojų mums tikrai bus nelengva, – tikino G.Danėlius. – A.Piltojan kuravo dabar labai aktualią sritį – kontrabandos bylas. Tai didelės apimties bylos, jas tiriant reikia išmanyti daugybę dalykų. Prokurorė visada pasižymi dinamišku teisinių žinių supratimu, be to, puikiai žino kontrabandos tyrimo specifiką.“

Taps skundų tikrintojais

G.Danėlius neabejojo, kad nuostatos atleisti pensinio amžiaus sulaukusias darbuotojas Generalinė prokuratūra nekeis.

Jis pasakojo, jog dabar išgyvenamas pereinamasis laikotarpis. Netrukus apygardų prokuratūrų laukia didelės permainos, gali būti, kad keisis jų funkcijos.

Kol kas 30 Klaipėdos apygardos prokurorų per metus turi parašyti apie 150 kaltinamųjų išvadų ir dalyvauti nagrinėjant apie 2 tūkst. apeliacinių skundų.

Be to, prokurorams tenka dirbti nemažai viešai nepastebimo darbo, vykdant tarptautinę teisinę pagalbą.

Kol kas neaišku, kokios funkcijos bus paliktos prokurorams įvykdžius reformą.

Yra kalbų, kad prokurorams teks tikrinti visus nutrauktus ikiteisminius tyrimus, o jų apygardoje būna iki 11 tūkst. Gali tekti tikrinti skundus, kurių būna apie pusė tūkstančio.

Visą straipsnį skaitykite dienraštyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų