Į Slaugos ligoninę – semtis sveikatos ir paguodos

Klaipėdos miesto savivaldybė 2015 metus paskelbė Senjorų metais - visuomenė kviečiama atsigręžti į garbaus amžiaus klaipėdiečių problemas bei padėti jas spręsti. “O pas mus Senjorų metai yra kasmet, kiekvieną dieną”, - šypsojosi Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės slaugytojos. Jų pareiga - gydyti, slaugyti, rūpintis daugiau kaip pusantro šimto ligotų žmonių.

Didžioji dalis pacientų – senatvinių ligų kamuojami klaipėdiečiai. Ne vienam senjorui ši ligoninė jau yra tapusi lyg antraisiais namais, kuriuose skausmus apramina ne tik vaistai, bet ir geras žodis ar šiltas apkabinimas.

Šiuolaikiškai įrengtoje, moderniausiomis slaugos priemonėmis aprūpintoje gydymo įstaigoje slaugomi ir gydomi patys sunkiausi ligoniai. Atvyksta čia tie, kurie turi vilties pasveikti:  po traumų, operacijų, insultų, infarktų. Ir pasveiksta – vežimėliais atvežti, išvyksta namo laimingi, savo kojomis. Į šią ligoninę daug atkeliauja ir tokių žmonių, ypač garbaus amžiaus, kurių gyvenimo kelias jau baigiasi – dėl senatvės, ligų. Nė vienas juk nesame amžinas.

Dirba iš pašaukimo

“Prie mirčių priprasti neįmanoma. Užtat ir sakome, jog mūsų darbas yra sunkus ne tiek fiziškai, kiek emociškai. Senais laikais ligonius teko nešioti laiptais ant rankų, sauskelnių nebuvo, visko trūko…Dabar turime gražią ligoninę, savo skalbyklėlę, liftą bei daug pagalbinių slaugos priemonių. Tačiau sunkiau dirbti emociškai. Šiais laikais žmonės yra labiau ligoti, ilgėja amžius, daugėja senatvinių demencijų, kitų sunkių ligų, jų pacientai turi ne po vieną. Labai skauda širdį, kai matai, kaip artimieji atstumia ligotus senukus, jais nesirūpina, atveža mums ir pasako: darykite ką norite... Tačiau nebėgioja mūsų slaugytojos lengvesnės duonelės ieškoti. Mes tiesiog mylime savo darbą. O ir kolektyvas geras, dirbame ranka rankon, kaip viena komanda, į kurią įsilieja ir ką tik mokslus baigusios jaunos slaugytojos. Pas mus jos įgyja neįkainojamos patirties”, - pasakojo Tatjana Litoš,  ligoninės vyriausioji slaugos administratorė, baltą medikės chalatą vilkinti jau 40 metų.

Didžiosios jos pagalbininkės – trijų ligoninės skyrių vyresniosios slaugos administratorės Vera Klimenkova, Laima Petniūnienė, Laima Cvetkova ir Svetlana Kuliešė – slaugytoja, meistriškai gydanti žaizdas.  Visos jos – aukštos kvalifikacijos slaugytojos profesionalės, čia dirbančios po 20-30 metų.

Gydosi iki 4 mėnesių

“Valstybėje sveikatos politika nėra palanki pagyvenusiems žmonėms: palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos finansuojamos blogiausiai (paros įkainis pats mažiausias), nors šiose ligoninėse gydomi pačiomis sunkiausiomis ligų formomis sergantys pacientai. Paliatyviosios pagalbos paslaugų poreikis daug didesnis negu Ligonių kasa jas finansuoja“,- sakė ligoninės vyriausioji gydytoja prof. dr.  Danguolė Drungilienė.

 Maksimalus slaugos ir palaikomojo gydymo laikotarpis - 4 mėnesiai per metus. Tačiau kiek konkrečiai laiko pacientas gydysis ligoninėje priklauso nuo jo sveikatos būklės – gydytojas gali išleisti namo ir gerokai anksčiau. Pacientams skiriamas atitinkamas gydymo kursas, fizioterapija, masažai ir kt.

“Per tą laiką pripranta žmonės ligoninėje, ima jaustis kaip šeimoje, nebenori net namo grįžti. Visiems kaip oro reikia bendravimo: pokalbio, paglostymo, bent pataisyti patalynę turi, kai užeini į palatą“,- pasakojo L. Cvetkova, dirbanti ligoninėje jau per 20 metų.

Aukštuosius slaugos mokslus kartu su psichologija krimtusi slaugytoja S. Kuliešė – medikė iš pašaukimo. Tvarstomajame kabinete dirbančios slaugytojos kasdienybė - pacientų žaizdos ir kraujas. “Būna emociškai sunku, kai iš namų atveža seną močiutę, su jau pūti pradėjusiom pragulų žaizdom… Klausi, kas prižiūrėjo, sako, anūkai. Todėl sunkių ligonių slauga turi būti tik profesionalų darbas”, - pabrėžė medikė.

“Tačiau mūsų darbe pasitaiko tokių laimingų akimirkų, kurios visus vargus atperka. Ypač gera tada, kai pavyksta ant kojų pastatyti sunkius ligonius. Nors kančių, išgyvenamos skaudžios vienatvės atvejų matome daug, tačiau gražių istorijų apie tai, kas yra tikroji artimo meilė irgi galime nemažai papasakoti”, - kalbėjo slaugos skyrių administratorės V. Klimenkova ir L. Petniūnienė..

Patyrusios medikės akcentavo, jog būtina nuolat rūpintis savo sveikata, kol dar esame jauni, nealinti organizmo stresais, netinkama mityba, žalingais įpročiais. Tuomet ir senatvėje nereikės kamuotis dėl begalės ligų, kurių bent dalies tikrai galėjome išvengti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių