Ir šiemet mokamus būrelius kompensuos krepšelis

Prasidėjus naujiems mokslo metams tėvams pravartu pagalvoti, kuo jų atžala užsiims po pamokų – lankys šokio užsiėmimus, patriotinio ugdymo būrelį, o gal lavins viešojo kalbėjimo įgūdžius.

Šiemet, kaip ir pernai, būreliams skiriamas neformaliojo vaikų švietimo krepšelis, o pasirinkimas – dar gausesnis. Norintiesiems pasinaudoti krepšeliu reikėtų suskubti – pasirašyti sutartis su finansuojamų būrelių organizatoriais būtina iki savivaldybės nustatytos datos.

Išaugo pasirinkimas

Neformaliojo vaikų švietimo veikloms nuo 2015 m. spalio 1 d. skiriamas tikslinis valstybės finansavimas bus tęsiamas ir šiais mokslo metais. Pernai krepšeliu naudojosi 58 tūkst. šalies mokinių, buvo finansuojama per 2 tūkst. būrelių.

„Krepšelis ypač pasiteisino regionuose, kur iki tol nebuvo didelės būrelių pasiūlos. Dabar ir mažuose miesteliuose atsirado robotikos užsiėmimai, šokio būreliai, – tai, kuo anksčiau džiaugėsi didžiuosiuose miestuose gyvenantys vaikai“, – sako Švietimo ir mokslo ministerijos Mokymosi visą gyvenimą departamento direktorius Saulius Zybartas.

Kaip ir pernai, kiekvienam neformaliojo švietimo veiklą lankančiam moksleiviui rekomenduojama suma – 15 eurų pasirinktai veiklai finansuoti. Ji, priklausomai nuo savivaldybės, gali svyruoti trečdaliu – vieno vaiko būreliui gali būti skirta nuo 10 iki 20 eurų. Krepšelio dydis taip pat gali kisti, atsižvelgus į būrelius lankančių mokinių skaičių savivaldybėje ar pačios savivaldybės nustatytus prioritetus.

Neformaliojo švietimo krepšelis finansuojamas iš dalies valstybės lėšomis, iš dalies iš ES struktūrinių fondų. Tam skirta 9,72 mln. eurų. Krepšelis suteikiamas vienam vaiko pasirinktam būreliui. Tačiau nereikia pamiršti, kad visos mokyklos siūlo visiškai nemokamų būrelių.

Užsiėmimai – ne tik mokyklose

Nuo sportinio šaudymo iki hiphopo šokių pamokų – šiais mokslo metais siūlomų būrelių pasirinkimas labai įvairus. Tiek įvairios organizacijos, tiek laisvieji teikėjai moksleiviams pasiūlė ne tik tradicinius laisvalaikio užsiėmimus, bet ir sportines treniruotes, pavyzdžiui, fechtavimą, aikido ar ledo ritulį. O tiems, kuriuos labiau domina proto mankšta, – loginio mąstymo, viešojo kalbėjimo būrelius ir kita.

Norimą veiklą moksleiviai ir jų tėvai gali pasirinkti pagal savivaldybę, kurioje gyvena, bei ugdymo kryptį. Sąrašai pateikiami savivaldybių interneto svetainėse. Pasirinkę vieną iš paskelbtų programų tėvai kartu su savo atžalomis kviečiami atvykti į nurodytą vietą ir su programos vykdytoju pasirašyti vaiko ugdymo sutartį, kad būtų apmokėtas jo dalyvavimas pasirinktame būrelyje.

Vaikai finansuojamą užklasinę veiklą gali lankyti ne tik ugdymo įstaigoje, bet ir kultūros centre, muziejuje, sporto klube ir pan., jei tik ta institucija yra pateikusi savivaldybei akredituoti būrelio programą ir ji įtraukta į finansuojamų veiklų savivaldybėje sąrašus. O jeigu vaikas jau lanko būrelį, kurį apmoka tėvai, jie gali inicijuoti, kad būrelio organizatoriai pateiktų būrelio programą įvertinti savivaldybei. Jei ji bus patvirtinta, jų atžala tai veiklai turės galimybę gauti neformaliojo vaikų švietimo tikslinį finansavimą.

Lavina ne vien ištvermę

Savivaldybėse siūlomi finansuojami būreliai – labai įvairūs. Pavyzdžiui, Šilalės rajone dirbantis laisvasis mokytojas Gintaras Cemnaliankis vaikams siūlo išmėginti kontaktinio karatė – kiokušin treniruotes.

Būrelį lanko ir šešiamečiai, ir jau aštuoniolikos sulaukę paaugliai – iš viso 29 rajono vaikai. Lankančiųjų gretos išaugo atsiradus galimybei pasinaudoti mokinio krepšeliu. Ir nors į užsiėmimus ateina daugiau berniukų, G.Cemnaliankio teigimu, mergaitės jiems ne tik nenusileidžia, bet neretai ir pralenkia savo atkaklumu ir drąsa.

Ką svarbu žinoti?

Neformaliojo vaikų švietimo krepšelio lėšomis vaikui finansuojamas tik vienas būrelis.

Krepšelio vidutinis dydis yra 15 eurų vienam vaikui per mėnesį.

Norintieji pasinaudoti mokinio krepšeliu turi pasirašyti sutartį dėl vaiko ugdymo tikslinėmis lėšomis.

Nepamirškite, kad kiekviena mokykla siūlo vaikams ir visiškai nemokamų būrelių.

Būreliai padeda vaikams ugdyti kūrybiškumą, lavinti bendravimo įgūdžius.


Šiame straipsnyje: švietimasbūreliaimokiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių