Išskirtiniai prestižinių jachtų metai

Išvariusi žmones iš kruizinių laivų, pasaulinė pandemija juos susodino į prabangias jachtas.

Jachtos ir plūduriuojantys namai

Šiemet pasauliniu mastu jachtų statybos užsakymų yra padaugėję apie 30 proc. Žmonės suprato, kad nedideli motoriniai laivai pandemijos sąlygomis yra viena iš saugiausių kelionių formų, nes galima išvengti kontaktų su išoriniu pasauliu.

Naujų burinių ir motorinių jachtų paklausa Baltijos jūros regione ypač ėmė didėti šiemet nuo gegužės. Patrauklios tapo ne tik burinės ar motorinės jachtos, bet ir gyvenamieji laivai, plūduriuojantys namai.

Pastebėta tendencija, kad šiemet laivus pirko ir žmonės, kurie sprendimus įsigyti laivus atidėliojo metų metus.

Laivų pirkimų sprendimams įtakos turėjo ir tai, kad, pandemijai uždarius įprastus poilsio maršrutus, susikaupė pinigų, kuriuos buvo galima išleisti laivams įsigyti.

Nemažai laivų įsigijo ir sporto, vandens turizmo verslo įmonės, nes pajuto, kad gerokai padidėjo jų nuomos paklausa.

Pirkinys: išskirtinis R.Nadalio laivas „80 Sunreef Power Great White“. (Redakcijos archyvo nuotr.)

Prestižinis R.Nadalio pirkinys

Naujų pramoginių laivų ir jachtų statybos tendencijos išryškės ir šiemet rugsėjo 22–25 dienomis rengiamoje prestižiškiausioje pasaulyje superjachtų parodoje „Monaco Yacht Show“. Skelbiama, kad joje bus pristatyta ir Ispanijos tenisininko Rafaelio Nadalio jachta-katamaranas „80 Sunreef Power Great White“. Kai kurie žurnalai ją jau paskelbė geriausiu 2021 m. katamaranu.

R.Nadalio jachta-katamaranas yra specialiai jam pritaikytas laivas su novatorišku garažu, privačiu balkonu savininko kajutėje ir poilsio zonomis saulės terasoje.

Tendencija: Lietuvos vandenyse daugėja ir naujų uostelių, ir naujų laivelių. (Redakcijos archyvo nuotr.)

Jachtoje yra 4 patogios kajutės, kur gali apsistoti 8 svečiai. Yra ir 8 žmonių valgomasis su dviem didžiuliais televizoriais. Terasoje įrengtos papildomos poilsio vietos. Čia svečiai gali naudotis lauko poilsio erdve, baru, deginimosi zona ir ištraukiamu televizoriumi.

Maistą taip pat galima valgyti galinėje kabinoje, apsaugotoje nuo vėjo ir saulės. Po ja yra garažas.

Jachtoje sumontuoti du varikliai, kurių kiekvieno galia yra 1200 AG. Tai leidžia jai pasiekti maksimalų 23 mazgų greitį ir 16 mazgų kreiserinį greitį.

Pokyčiai: naujų laivelių antplūdį pajuto ir nedideli Baltijos regiono uosteliai. (Redakcijos archyvo nuotr.)

Intensyvėjo laivyba mariose

Ne tokių prabangių ir, galbūt, ne tiek daug naujų laivų šiais metais buvo galima išvysti ir Lietuvoje. Vasarą ypač padaugėja pramoginių laivų Klaipėdoje, taip pat Kuršių marių pakrantėse, Nemuno žemupyje, Minijos (Mingės) kaime.

Nemaža dalis laivų į Vakarų Lietuvą vasaros sezonui specialiais tralais atgabenama iš Vilniaus, Kauno, kitų Lietuvos regionų. Dalis atgabenama ir uždarbiauti.

Iš visos Lietuvos atvykstantys poilsiautojai vis dažniau apsistoja žemyninėje pamario dalyje – Drevernoje, Svencelėje, Kintuose, Ventėje, Rusnėje. Pamatyti Nidą jie vis dažniau plaukia laivais iš Rusnės ar Ventės, kartais ir iš Drevernos.

Tai parodo, jog per pandemiją gerokai keitėsi ir Lietuvos poilsiautojų pomėgiai. Juos taip pat traukė vanduo. Laivai dažniau būdavo nuomojami. Naudotasi ir maršrutiniais linijiniais laivais. Tačiau ir Lietuvoje dalis turtingesnių žmonių ir patys įsigijo laivus.

Paskatino: pandemija nemažai daliai žmonių sužadino norą užsiimti buriavimu. (Vidmanto Matučio nuotr.)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu portretas
Tai, o kur to mūsų berankio jachta? Ar jis jūros nėra matęs?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių