Jūrininkų gerovė Lietuvoje – neišpręsta problema

Pasikeitus Uosto direkcijos vadovybei, jūrininkų socialinio aptarnavimo reikalai Klaipėdos uoste kiek pagerėjo. Tačiau iš esmės problema neišspręsta

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto įstatymo 11 straipsnis nurodo, kad viena pagrindinių uosto direkcijos funkcijų yra organizuoti socialinį-buitinį jūrininkų aptarnavimą, o 33 straipsnio 10 punktas apibrėžia, jo tam skiriamos uosto lėšos. Šių įstatymo nuostatų pastaraisiais metais buvo nepaisoma.

Šiemet birželio 13 d. Lietuvos Seimas ratifikavo 2006 m. Konvenciją dėl darbo jūrų laivyboje. Ji Lietuvoje įsigalios po metų, o pasaulyje galioja nuo šių metų rugpjūčio 20 dienos. Konvencija numato: privaloma užtikrinti, jog laive dirbantys jūrininkai galėtų naudotis krante esančiomis priemonėmis ir teikiamomis paslaugomis, užtikrinančiomis jų sveikatą ir gerovę. Kiekviena organizacijos narė privalės teikti ar užtikrinti, kad atitinkamuose šalies uostuose būtų teikiamos tokios gerovės priemonės ir paslaugos, kokių gali reikėti.

Klaipėdos uoste kol kas nėra nustatyta jūrininkų gerovės finansavimo tvarka, todėl ir gerovės priemonių ir paslaugų jūrininkams nėra suteikiama pakankamai. Neužtikrinamas jūrininkų saugumas uoste ir mieste; uoste veikiančios krovos kompanijos trukdo arba neįsileidžia į savo teritorijas jūrininkus aptarnaujančių darbuotojų; Lietuvoje iki šiol nėra įsteigta Jūrininkų gerovės taryba, nors to reikalauja Konvencija.

Jūrinės visuomeninės organizacijos kreipėsi į Uosto tarybą, kad būtų surengtas posėdis analizuoti šį reikalą. Siūloma kiekvienais metais Uosto direkcijos biudžete numatyti lėšas jūrininkų gerovei užtikrinti,  išduoti nuolatinius nemokamus leidimus įvažiuoti į Klaipėdos uostą jūrininkus aptarnaujantiems darbuotojams ir savanoriams Lietuvos jūrininkų sąjungos teikimu, spręsti klausimus dėl jūrininkų saugumo uoste ir mieste užtikrinimo, steigti Jūrininkų gerovės tarybą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Visai

to Visai portretas
Interklubas sovietmečiu buvo KGB filialas, tai ir pinigai iš tos "kontoros" buvo.

Visai

Visai portretas
jau jūrinių krovos organizacijų ir visokių sąjungų vadovai, klerkai neturi nei garbės, nei padorumo-nesugeba padėti tokiai įstaigai.Kaip kokie ubagai turi maldauti.Kažkada interklubas garsėjo kaip elitinė vieta kur paprasteims miestiečiams nepatekti,o dabar paliko kaip koks nususes karito kluonas.Turėtų prisidėti ir ministerijos-kai Jūros šventės parade žygiuoti, tai tokių valdininkų minia, o kai centrui padėti-nulis sveikų.O gal čia varijantas toks kaip visada mūsų stebuklų šalyje-nusižiūrėjo kas pastatą ar vietą ir smaugia-bankrotina po truputį?...

Ne jūrininkas

Ne jūrininkas portretas
Ten yra ir centras ,ir UAB?Gal net tokiu pat pavadinimu?UAB prekiauja alkoholiu?Tai štai ir remkite iš to pelno atvykusius jūrininkus.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių