Jūrininkų sąjunga – pakeliui į šimtmetį

Prieš 99 metus, balandžio pradžioje, mūsų šalyje įkurta Lietuvos jūrininkų sąjunga. Tai – pusantro tūkstančio narių šiandien vienijanti profesinė sąjunga, kuri atstovauja ir gina Lietuvos jūrininkų bei kitų profesijų darbuotojų, susijusių su laivyba, darbo, ekonomines ir socialines teises bei interesus Lietuvoje ir užsienyje.

Lietuvos registre yra apie 5 tūkst. jūrininkų – didžioji jų dalis dirba užsienio laivuose.

Laivuose su Lietuvos vėliava dirba apie tūkstantis jūrininkų.

"Šiandien kaip niekada yra aktualus Lietuvos jūrininkų sąjungos (LJS) šūkis – "Mūsų jėga yra vienybėje". Ir prieš 99 metus, ir dabar visus jūros žmones buria noras kurti stiprią ir darnią jūrinę politiką, palaikyti vieniems kitus, skatinti jaunimą drąsiau rinktis jūrininko kelią. Žengiant į šimtmetį, LJS užsibrėžė tikslą – dar labiau garsinti Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, vardą ir taip stiprinti šalies jūrinį identitetą", – kalbėjo LJS pirmininkas Aleksandras Kaupas.

LJS 1923 m. balandžio 8 d. Kaune įkūrė garsūs tarpukario Lietuvos jūrų kapitonai – Juozas Andžejauskas, Vladas Nagevičius, Teodoras Daukantas ir kiti.

Tų pačių metų birželio 15 d. sąjungos skyrius įsteigtas ir Klaipėdoje.

Tęstinumas: vienoje fotografijoje – trys jūrininkų kartos: buvęs LJS pirmininkas Petras Bekėža (kairėje), dabartinis sąjungos vadovas A.Kaupas ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos moksleivis. LJS nuotr.

Sąjunga rūpinosi profesiniais narių reikalais. Dar po kelerių metų buvo suorganizuota Lietuvos jūrininkų savišalpos kasa, sąjungos iniciatyva įkurta Lietuvos jūrininkavimo ir prekybos bendrovė.

1935–1939 m. LJS kas mėnesį leido žurnalą "Jūra", kuris vėliau pervadintas "Mūsų jūra".

Pirmuoju LJS pirmininku buvo V.Nagevičius. Sovietams okupavus Lietuvą 1940 m., sąjunga buvo uždaryta.

Po karo išeivijos lietuviai Flensburgo lietuvių jūreivystės mokykloje sąjungos veiklą atnaujino.

1989 m. LJS atkurta Klaipėdoje. Tuomet buvo priimtas sprendimas atkurti iki 1940 m. veikusią LJS, iškelti laivuose Lietuvos trispalvę ir pereiti prie lietuvių kalbos vartojimo.

Nuo 1992 m. pabaigos LJS veikia kaip jūrininkų profsąjunga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių