Jūrinių konteinerių byloje padėjo tašką: nurodymas teisėtas?

Pajūrio zona – ypatinga vieta, skirta visiems žmonėms, todėl ji negalėtų būti užgriozdinta kažkieno privačiais daiktais.

Ginčas tęsėsi dvejus metus

Šiemet spalio 21 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas baigė spręsti dvejus metus trukusį ginčą dėl pajūrio zonoje, Melnragėje, prie tako greta šiaurinio molo pastatytų konteinerių. Privalomasis nurodymas išvežti tuos konteinerius buvo duotas dar 2018 m. rugpjūtį–rugsėjį. Jie išvežti šiemet vasarą.

Tik dabar, praėjus dviem metams, priimta neskundžiama nutartis dėl to, teisėtas ar ne buvo aplinkosaugininkų nurodymas išvežti konteinerius.

Dėl privalomojo nurodymo išvežti konteinerius iš pajūrio zonos su Aplinkos apsaugos departamentu ginčijosi Klaipėdos krašto vandens sporto asociacija.

Ar teisėtas nurodymas?

Ginčas kilo todėl, kad Klaipėdos krašto vandens sporto asociacija buvo gavusi Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus leidimą 2018 m. nuo liepos 6 d. iki rugsėjo 30 d. pajūryje rengti sporto renginį „Aktyvus poilsis prie Baltijos jūros“. Dėl renginio buvo atvežti ir 4 konteineriai. Aplinkosaugininkai konstatavo, kad valstybinėje žemėje be žemės savininko sutikimo pastačius jūrinius konteinerius buvo pažeistas Pajūrio juostos įstatymas. Juo labiau kad nebuvo pateikta jokių derinimo dokumentų dėl konteinerių laikymo valstybinėje žemėje.

Rugpjūčio 20 d. buvo surašytas privalomasis aplinkosaugininkų nurodymas pašalinti iš pajūrio juostos konteinerius ir sutvarkyti aplinką.

Klaipėdos krašto vandens sporto asociacija privalomąjį aplinkos pareigūno nurodymą apskundė Aplinkos apsaugos departamentui. Šis liepė nurodymą surašyti iš naujo tam pačiam pareigūnui, nes jame nebuvo nurodytas konkretus pažeidimo punktas.

Naują nurodymą tas pats aplinkosaugos pareigūnas surašė 2018 m. rugsėjo 24 d.

Teismų argumentai sutapo

Dėl fakto, kad pradžioje buvęs netikslus nurodymas ne panaikintas, o jį liepta iš naujo surašyti tam pačiam pareigūnui, ir prasidėjo teismų maratonas. Kaip argumentas pridėta ir tai, kad nurodymas buvo duotas tuo metu, kai galiojo Klaipėdos miesto savivaldybės administratoriaus leidimas rengti renginį.

Nors Klaipėdos krašto vandens sporto asociacijos atstovai tikino, kad aplinkos apsaugos pareigūnų nurodymas buvęs nepagrįstas, nes jie turėję visų institucijų suderinimą, sprendimai per teismus ritosi ne šios asociacijos naudai.

Pralaimėta pirmosios instancijos Vilniaus apygardos administraciniame teisme 2019 m. kovo 28 d. Jis nusprendė, kad nebuvo pažeista tvarka, kai tas pats pareigūnas dar kartą priėmė jau tikslesnį privalomąjį nurodymą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas kaip nepagrįstą atmetė asociacijos argumentą, kad tas pats pareigūnas negalėjęs gauti užduoties taisyti ir naujai pateikti privalomojo nurodymo. Teisme konstatuota, kad papildomai pateiktas pareigūno nurodymas pašalinti jūrinius konteinerius buvęs teisėtas, kaip ir Vilniaus apygardos administracinio teismo 2019 m. kovo 28 d. sprendimas aplinkosaugininkų naudai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Autoriau kur klausimas???

Nepainiokite,

Nepainiokite, portretas
ne asociacija, o Germanas veikdamas kaip jam norisi visus šokdino ir pajūrio ruožą uzurpavo, va je... Baisu...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių