Jūroje - Karinių jūrų pajėgų ir pasieniečių pratybos

Trečiadienį LR teritorinėje jūroje vyko bendros Lietuvos kariuomenės (LK) Karinių jūrų pajėgų (KJP) ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės (PAR) pratybos.

Pratybų metu Karinių jūrų pajėgų ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės laivai P11 „Žemaitis“ ir “Kihu” bei minėtų institucijų pareigūnai vykdė bendrus veiksmus dengiant valstybės sienos teritorinėje jūroje kontrolę - įtartino laivo identifikavimą, apklausą, apžiūrą jūroje ir sulaikymą bei laivo pažeidėjo lydėjimą į Klaipėdos uostą.


Šių pratybų tikslas - praktiškai patikrinti VSAT PAR ir KJP pasirengimą atlikti bendrus veiksmus vykdant kontrolę jūroje esant įvestam griežčiausiam valstybės sienos apsaugos režimui ir vadovautis bendru sąveikos planu.

Šios pratybos yra planinis 2013m. bendradarbiavimo tarp Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerijos ir Lietuvos Kariuomenės priemonių plano renginys.

Lietuvos krašto apsaugos sistemos pagrindą sudaro Lietuvos kariuomenė, o įvedus karo padėtį ar karo atveju sistemą sudaro ir kitos ginkluotosios pajėgos: VSAT, policijos viešojo saugumo tarnyba, koviniai Šaulių sąjungos būriai, kiti koviniai piliečių pasipriešinimo vienetai, pavaldūs ginkluotųjų pajėgų vadovybei.

Taikos meto užduočių operacinės pajėgos (TMU OP) sudarytos iš Sausumos, Jūrų, Oro ir Specialiųjų operacijų pajėgų elementų. Jūrų elemente pastoviai budi vienas Karinių jūrų pajėgų laivas su įgula.

TMU OP gali reaguoti į Lietuvos Respublikos suvereniteto pažeidimus, esant būtinybei, stiprinti valstybinės sienos apsaugą, vykdyti svarbių valstybės ar savivaldybių objektų apsaugą, jų gynybą nuo teroro ar masinio pobūdžio smurtinių išpuolių, teikti pagalbą valstybės institucijoms ekstremalių situacijų atveju.

Šios pajėgos nėra skirtos visos Lietuvos teritorijos gynybai karo atveju, jos skirtos suduoti kuo greitesnį akcentuotą atkirtį lokalių incidentų, neteisėtų karinių veiksmų ar agresijos atvejais. Reaguodamos į incidentą TMU OP turi stengtis savo atkirčiu laimėti laiko kol, reikalui esant, bus priimti sprendimai dėl didesnių pajėgų ar kitų jėgos struktūrų, institucijų panaudojimo. Savo pobūdžiu ir iškeltomis užduotimis jos yra panašios į NATO greitojo reagavimo pajėgas.


Šiame straipsnyje: KJPVSATpratyboslaivas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių