Pereiti į pagrindinį turinį

Jūrų istorikus pradžiuginęs sensacingas radinys

2022-03-26 16:00

Rusijos invazija į Ukrainą gerokai užtemdė džiugią naujieną, kad šiemet kovo 5 d. buvo rastas prieš 107 metus nuskendęs mokslinis ekspedicinis laivas "HMS Endurance".

Radinys: "HMS Endurance" daugiau kaip 100 metų pragulėjo ir puikiai išsilaikė po ledu Antarkties Vedelio jūroje.
Radinys: "HMS Endurance" daugiau kaip 100 metų pragulėjo ir puikiai išsilaikė po ledu Antarkties Vedelio jūroje. / Nationalword.com nuotr.

Ypač sunki paieška

Laivas nuskendo 1915 m., kai vyko Pirmasis pasaulinis karas. Europoje (Ukrainoje) atsiradus naujam karo židiniui, šio laivo suradimas tarsi perduoda užkoduotą žinią, kad istorija viską iškelia.

"HMS Endurance" rastas Vedelio jūroje apie 100 km nuo Antarktidos. Šaltame vandenyje, 3 km gylyje, kur mažai gyvybės, laivas stebėtinai gerai išsilaikė. Nuotraukose ir filmuotoje medžiagoje nuolaužos atrodo taip, tarsi laivas būtų nuskendęs ne prieš 107 metus, o prieš kelias savaites.

Istorijomis apipinto, o svarbiausia, gerai išsilaikiusio mokslinio ekspedicinio laivo atradimas sukėlė didelį istorikų ir geografijos mokslininkų susidomėjimą. Tai suteikė vilties, kad ateityje gali būti rasta ir daugiau šaltuose vandenyse gerai išsilaikiusių laivų.

Istorija: taip 1915 m. atrodė ekspedicijai parengtas laivas "HMS Endurance".

"HMS Endurance" paieška buvo vykdoma nuo 2015 m. Per laivo žūties 100 metų jubiliejų buvo iškeltas tikslas surasti jį. Tai padaryti pavyko tik po 7 metų.

Laivo paieškos grupės vadovas Johnas Shearsas paiešką apibūdino kaip vieną sunkiausių kada nors vykdytų pasaulyje. Paiešką sunkino didelis gylis ir atšiaurios sąlygos. Nepaisant visuotinio klimato atšilimo, Vedelio jūra ir Antarktidos prieigos vis dar yra vieta, kur gamta nesvetinga.

Ekspedicijos įkvėpėjas – W.Churchillis

Laivo „HMS Endurance“ paieška vadinama viena sunkiausių kada nors vykdytų pasaulyje.

Neįtikėtina, kad vienas iš šios ekspedicijos įkvėpėjų dar 1914 m. buvo Winstonas Churchillis. Jis ypač išgarsėjo Antrojo pasaulinio karo metais, kai buvo Jungtinės Karalystės premjeru. Jo uždegančios kalbos, veiksmai ir draugystė su JAV prezidentu Franklinu D.Rooseveltu, kai iš Amerikos daug ką gaudavo skolon, padėjo jam ir Jungtinei Karalystei atsilaikyti prieš hitlerinę Vokietiją.

Tuomet, 1914 m., kai prabilta apie "HMS Endurance" ekspediciją į Antarktidą, 40-metis W. Churchillis buvo pirmasis Didžiosios Britanijos admiraliteto lordas. Jis skatino Ernestą Shackletoną laivu "HMS Endurance" leistis į ekspediciją.

Laivas į ekspediciją iš Jungtinės Karalystės išvyko 1914 m. rugpjūtį. Gruodžio pradžioje jis buvo Vedelio jūroje. "HMS Endurance", spaudžiamas ledų, joje pradingo 2015 m. vasarį.

Šios ekspedicijos vadovas buvo jau minėtas E.Shackletonas, o laivo "HMS Endurance" kapitonas – Frankas Worsley'is.

Sėkmė: tirpstant ir atsilaisvinant ledynams šiuolaikiniai paieškos laivai turi įrangą, kuria galima surasti atšiauriose vietose seniai nuskendusius laivus. "Nationalword.com" nuotr.

Didvyriškos gelbėjimosi pastangos

Dėl to, kad laivas "HMS Endurance" nuskendo, ekspedicija laikyta nesėkminga. Tačiau laivo įgula tapo išgyvenimo  atšiauriomis sąlygomis pavyzdžiu.

Skęstant laivui "HMS Endurance" 27 žmonių įgula iš jo pasiėmė įvairių daiktų ir gelbėjimosi valtį. Per ledus nusitempė valtį iki atviro vandens ir šeši žmonės, įskaitant E.Shackletoną, nuplaukė apie 1 200 km į Pietų Džordžijos salą Atlanto vandenyne, netoli Antarktidos. Ši sala, kurią dar 1775 m. atrado anglų kapitonas Jamesas Cookas, ir dabar priklauso Jungtinei Karalystei.

Iš Pietų Džordžijos salos E.Shackletonas surengė Vedelio jūroje ant ledų likusių kitų įgulos narių paiešką. Jie buvo išgelbėti po daugiau nei 1,5 metų – 2016-ųjų rugpjūtį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų