Pereiti į pagrindinį turinį

Jūrų muziejus - kukliausias, prašydamas pinigų eksponatams

2012-11-29 07:07
Jūrų muziejus - kukliausias, prašydamas pinigų eksponatams
Jūrų muziejus - kukliausias, prašydamas pinigų eksponatams

Kadenciją baigiantis kultūros ministras A.Gelūnas šalies muziejams naujiems eksponatams įsigyti padalijo beveik pusę milijono. Kukliausias šiame sąraše liko Lietuvos jūrų muziejus, paprašęs vos daugiau nei 6 tūkst. litų.

Kultūros ministerija iš įvairiausių šalies muziejų gavo 10 paraiškų naujiems eksponatams įsigyti. Tam skirta 470 tūkst. 380 litų.

Didžiausių sumų pageidavo Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus ir Lietuvos dailės muziejus, kurie prašė nuo 122 tūkst. iki 142 tūkst. litų. Pats kukliausias liko Lietuvos jūrų muziejus, naujiems eksponatams paprašęs vos 6 tūkst. 400 litų.

„Jau geriau prašyti mažiau, bet gauti tiek, kiek prašėme“, – įsitikinusi Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Muziejininkai šį kartą iš antikvarų planuoja pirkti retų atvirukų ir senų nuotraukų. Esą įvairių senų dalykų yra ir internetiniuose aukcionuose, bet iškyla autentiškumo klausimas. Ten paprastai nepateikiama daikto istorija ir nėra garantijų, kad jis nesusijęs su kriminaline praeitimi.

„Pirmiausia domimės perkamų eksponatų kilme. Kad jie nebūtų vogti, kad nebūtų su kokia nors kriminaline praeitimi, reikia nustatyti būklę ir įvertinti, ar tai kopija, ar originalas, nuo to ir priklauso kaina“, – teigė Lietuvos jūrų muziejaus istorikas Dainius Elertas.

Valstybės skiriamos lėšos eksponatams įsigyti gana kuklios. Pasitaiko atvejų, kai patys žmonės atneša ir padovanoja eksponatus muziejui. Nemažai jų yra gauta iš jūrų kapitonų asmeninių archyvų. Paskutinė dovana vos prieš savaitę į Lietuvos jūrų muziejų atkeliavo iš Švedijos. Ten gyvenanti buvusi klaipėdietė padovanojo Pirmojo pasaulinio karo metu iš Liepojos siųstų atvirukų kolekciją su Baltijos paplūdimių vaizdais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų