Pereiti į pagrindinį turinį

Kaimynai užliejo klaipėdietės butą ir ją sumušė (papildyta)

2010-09-07 06:00
Realybė: I.Morozova liko šokiruota, kad devintą kartą užpylus butą, ji dar buvo ir sumušta.
Realybė: I.Morozova liko šokiruota, kad devintą kartą užpylus butą, ji dar buvo ir sumušta. / Vytauto Petriko nuotr.

Devintą kartą užliejamo buto gyventoja, pabandžiusi pasiaiškinti, kodėl kaimynai nesusitvarko santechnikos, gavo smūgį į veidą.

Kaltas lietus?

"Per ketverius metus jau devintą kartą per lubas ir sienas kliokia vanduo. Bandžiau aiškintis, kviečiau tarnybas, visi numoja ranka – antrajame aukšte gyvenantys kaimynai atsisako remontuoti santechniką, nes esą nėra priėjimo, jų grindys esą užbetonuotos", – šoko ištikta pasakojo Danės g. 33 namo gyventoja Irina Morozova.

Moteris penktadienį, apie šeštą ryte, išvydo vonioje vandens balas.

"Vanduo pasipylė per plastiko lentelėmis iškaltas lubas ir sienas. Ant grindų tuoj pat atsirado balos. Net bijau įjungti elektrą, nes perdengimai pilni vandens", – nuogąstavo moteris.

Gyventoja, sulaukusi avarinių tarnybų ir namo administratoriaus atstovų, paprašė surašyti aktą apie vandentiekio avariją.

"Namą aptarnaujančios bendrovės atstovas palypėjo į antrą aukštą ir pabandė pasikalbėti su ten gyvenančiais buto nuomininkais. Angliškai kalbantis užsienietis pareiškė, kad mano butą, matyt, užliejo lietus", – pasakojo gyventoja.

Vietoj atsakymo – smurtas

Klaipėdietė, visą rytą šluosčiusi nuo lubų bėgantį vandenį, galiausiai pabandė pati pasibelsti į kaimyno duris.

"Galbūt ten vandenį užsukti reikėtų. Kaimynui pravėrus duris, pabandžiau paaiškinti, kad mano butą apipylė, ir vanduo laša jau kelias valandas. Tačiau vyriškis, kažką surikęs anglų kalba, kirto ranka man per veidą ir, paėmęs už alkūnių, pastūmė nuo laiptų. Gerai, kad nenubildėjau", – pasakojo Irina.

Moteris tuoj pat išsikvietė policijos ekipažą. Surašiusi pareiškimą, nukentėjusioji paklausė, ar pareigūnai užeis į smurtautojo namus.

"Šie atsakė, kad jiems ten nėra ko eiti", – aiškino moteris.

Gavę moters skundą, apžiūrėti situacijos atvyko "Mūsų namų valdos" atstovai.

"Užėjus į butą jaučiamas drėgmės kvapas. Jo nebeišvėdinsi, namuose įsiveisė pelėsis. Remonto išlaidų kaimynai nesiteikia kompensuoti. Aš net to ir nebereikalaučiau, kad tik patys susiremontuotų", – tikino I.Morozova.

Apipylė ir per Kalėdas

Moteris skaičiavo, kad devynis kartus bandžius susitarti su kaimynais, nė karto į jos reikalavimus nebuvo sureaguota.

"Kartą užpylė per pačias Kalėdas. Kitą kartą teko išsukti elektros lemputę koridoriuje, kurios gaubtas buvo iki kraštų prisipildęs vandens. Visi tapetai nubėgę, tik spėju, kas dedasi po plastiko lentelėmis. Ir taip ketverius metus, net drebu, kai išgirstu kaimynus leidžiant vonioje vandenį", – tikino moteris.

Virš nukentėjusiųjų nuosavybę turintys Vaclovas ir Dalia Siutilai esą bute negyvena, jo raktus yra patikėję dukros šeimai. Tačiau ir ši čia ilgai neužsibuvo, butą išnuomojo.

"Iš jūsų pusės bus labai nemandagu šią istoriją viešinti", – telefonu žurnalistams puolė aiškinti D.Siutilienė.

Esą moteris nežinojo, kad jos bute vandentiekio avarija, tačiau į klausimą, ar ji pasiruošusi atlyginti nukentėjusiajai devynių užpylimų nuostolius teisme, moteris puolė aiškinti, kad ieškos santechniko.

"Aš net nuompinigių negavau, o jau čia tokie nemalonumai. Gal čia senas namas, ir visai ne mūsų kaltė? Tačiau bandysime su kaimyne aiškintis, ką čia dabar daryti. Svarbiausia surasti, pro kur bėga", – dėstė D.Siutilienė.

Policija ieško smurtautojo

Pirmojo policijos komisariato nuovadai laikinai vadovaujantis Arūnas Pužauskas tikino, kad pareiškimas dėl patirto smurto daugiabutyje tikrai yra užregistruotas policijoje.

"Situaciją išsiaiškinsime, reikia nustatyti asmenį, kuris tame bute gyvena. Jei nuomos sutartis su šiuo asmeniu nėra sudaryta, tikriausiai turėtų atsakyti buto savininkas", – kalbėjo A.Pužauskas.

Tačiau pareigūnai dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo gyventojams pataria kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

"Tai ne tik materialiniai nuostoliai, jei butas apipilamas jau devintą kartą, tai – ir moralinė žala. Tai jau baisu, – gali išvesti iš kantrybės. Priklausys nuo to, ar gyventojas turės kantrybės dėl žalos bylinėtis teisme", – svarstė A.Pužauskas.

Nors pareigūnai dėl panašaus pobūdžio gyventojų konfliktų skundų gauna kone kasdien, tačiau net ir visko mačiusius pareigūnus pribloškė klaipėdietės pareiškime nurodyti faktai.

"Tai, kad žmogų apipylė ir jis, nuėjęs aiškintis, gauna per veidą smūgį, yra absurdas. Žinoma, tikrinsime, ar moters nurodyti faktai yra teisingi", – pastebėjo pareigūnas.

Pareigūnai dar spręs, ar nereikėtų šio užsienio šalies piliečio už švaistymąsi kumščiais prieš moterį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

"Viskas įvyko laiptinėje, vadinasi tai yra vieša vieta. Taip pat reikia išsiaiškinti, ar pastumta moteris nukrito ir galbūt susižalojo", – dėstė A.Pužauskas.

Buto niekas nedraudžia

Devynis kartus kenčianti nuo vandentiekio avarijos I.Morozova tikino, kad nesurado draudimo kompanijos, kuri apdraustų jos butą. Tokiu atveju dėl padarytos žalos su nuostolių pridarančiais kaimynais santykius aiškintųsi draudikai arba antstoliai.

Nepriklausomas draudimo brokeris Gintaras Rukuiža tikino net nesistebintis tokiu draudimo kompanijų sprendimu.

"Per didelė rizika. Sudarydamas sutartį su kompanija, gyventojas turi nurodyti, kada buvo darytas remontas bute, ar buvo vandentiekio avarijų", – aiškino G.Rukuiža.

Esą jei žmogus nuslėptų, kad jo butas buvo užpiltas vandeniu, jis būtų apkaltintas sukčiavimu ir apgaule.

"Draudimo kompanijai ši sutartis būtų nenaudinga. Kam jai patirti nuostolius?" – aiškino G.Rukuiža.

Ką daryti pakliuvus į tokią beviltišką padėtį, kai nebėra būdų priversti kaltininką susitvarkyti savo būste?

"Belieka pasibelsti į kaimyno duris ir pasisiūlyti už savo pinigus suremontuoti jų santechniką. O kaip kitaip? Turi sau pasakyti: negerbiu aš tokių kaimynų, bet tam, kad vėl nebūtų nuostolių, pats sumokėsiu už kiaurus vamzdžius", – rėžė G.Rukuiža.

Po penktadienį nutikusios vandentiekio avarijos per savaitgalį niekas nepasikeitė.

"Užsuktas karštas vanduo, ir tiek. Kaimynė penktadienį žadėjo, kad jau savaitgalį ateis santechnikas ir sutvarkys. Kol kas antrame aukšte – tylu", – vakar sakė I.Morozova.

Papildyta

Tarp būto savininkų – privatūs santykiai

Klaipėdos apskrities pirmojo policijos komisariato vadovo pareigas laikinai einantis Kęstas Kubilius aiškino, kad mieste dėl užlietų būtų skundų – apstu.

„Tokie konfliktai ne retenybė. Tačiau policija čia nieko negali padaryti. Tarp dviejų būtų savininkų kylantys ginčai turi būti sprendžiami teisme. Tai civiliniai santykiai“, – aiškino K.Kubilius.

Kadangi moters sumušimas greičiausiai bus įvertintas, kaip lengvas kūno sužalojimas, klaipėdietei bus pasiūlyta kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

"Visą medžiagą gali surinkti ir policija. Tai pavedama apylinkės inspektoriams. Tačiau dėl tokio pobūdžio konflikto baudžiamoji byla nekeliama“, – aiškino K.Kubilius.

Pareigūnas pastebėjo, kad miestiečiai aiškindamiesi apipiltų butų nuostolius iki muštynių neprieina.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų