Pereiti į pagrindinį turinį

Kalėdinis dėmesys reikalingas ir senjorams, ir vaikams

2012-12-14 05:00
Kalėdinis dėmesys reikalingas ir senjorams, ir vaikams
Kalėdinis dėmesys reikalingas ir senjorams, ir vaikams / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Laukiamiausia dovana prieš didžiausias metų šventes – netikėtumas, džiaugsmas, bendravimas. Tai sutartinai tvirtina visi vaikų ir pagyvenusių žmonių globos namų darbuotojai. Nei maisto, nei skanumynų nestokojantys globotiniai labiausiai ilgisi dėmesio bei buvimo drauge.

Į laukus – visureigiais

Ištisus metus vaikų globos namų „Smiltelė“ auklėtiniai prisimena visureigių klubo „4x4 pajūris“ surengtą išvyką, kuri paprastai organizuojama laukiant Kalėdų.

Klubo prezidentas Algirdas Rima jau nebesuskaičiuoja, kiek metų bendrauja su šių namų vaikais. Truputį pagalvojęs jis prisiminė, kaip užsimezgė vyriško pomėgio klubo narių ir vaikų draugystė.

„Vieno klubo narių žmona šiuose namuose dirbo. Kažkada paklausėme, ar vaikams būtų įdomus bendravimas su mumis ir surengėme jiems pirmąją iškylą. Nuo tada kasmet parengiame kelionės maršrutą, o tai būna važinėjimas galingais sportiniais visureigiais“, – pasakojo klubo atstovas.

Vaikams šios išvykos kur kas brangesnės už bet kokią dovaną. Pernai keturiolikamečiui už prasižengimą auklėtojos neleido važiuoti visureigiu. Paauglys stovėjo atokiai ir ašarojo, kol draugai sveikinosi su senais pažįstamais.

A.Rima iki šiol prisimena, kaip pražydo šio vaiko veidas, kai pavyko pedagogę įkalbėti atšaukti šią nuobaudą.

Pavėžina ir apdovanoja

Šiemet 25 vyresnieji vaikai tilpo į 17 automobilių, kurie važinėjo Priekulės apylinkėmis. Galingų variklių gausmas bei nesunkiai jų įveikiamos kliūtys suteikė mažiesiems daug džiaugsmo.

Vyrai tikino, kad stengiasi rengti neilgus pasivažinėjimus, nes baiminasi sušaldyti vaikus. Po pasivažinėjimo šiemet jų laukė dar viena staigmena – žirgyne jie galėjo pajodinėti ant žirgų.

„Tą dieną staigmena keitė staigmeną. Po šių atrakcijų Vėžaičiuose, vienoje kaimo turizmo sodyboje laukė pietūs – kareiviškoje virtuvėje išvirta košė. Ten vaikus aplankė Kalėdų Senelis. Mes visada paruošiame jiems dovanų, Nieko ypatingo, bet širdžiai mielų dalykų, tokių kaip puodelis, rašiklis, ir, aišku, saldumynų. Beveik visi dirbame įmonių vadovais, tad dovanoms susimetame pinigus ir jas nuperkame patys. Be to, į tokias iškylas vežamės ir savo vaikus. Tiesiog tam, kad pabendrautų“, – pasakojo A.Rimas.

Visureigių savininkai neskuba girtis pačių rengiamomis linksmybėmis globos namų auklėtiniams, apie ketinimą pradžiuginti globotinius skelbiasi tik savo tinklalapyje tam, kad prie jų prisijungtų ir klubui nepriklausantys žmonės.

„Klaipėdos rajone jau visus keliukus išvažinėjome. Vaikai jau maudėsi “Lino„ baseine, lankėsi Gintaro muziejuje, elnyne, laivų statykloje. Žinote, mums patiems šios išvykos teikia daug džiaugsmo, nes vaikų akys viską pasako. Jie būna tokie laimingi, kad didesnės padėkos net nesugalvotum“, – atviravo klubo prezidentas.

Dragūnams – ant kelių

Jau visai nerukus į „Smiltelės“ globos namus atvažiuos nuolatiniai čia gyvenančių vaikų draugai – kariškiai iš mokomojo dragūnų pulko.

Uniformuoti vyrai atveža dovanų, bet ne jos labiausiai pradžiugina likimo nuskriaustus vaikus. Drauge pažaisti, užsikabaroti ant kelių, pakviesti į savo kambarius, parodyti brangiausius daiktus ir tiesiog paplepėti – tai yra džiugiausios akimirkos.

Panašų džiaugsmą šių globos namų auklėtiniai patiria, kai juos aplanko rankinio klubo „Dragūnas“ sportininkai. Vyrai šiuose namuose lankosi nuo 1993 m.

Ruošia ypatingą staigmeną

Mini Zoo vadovas Edvardas Legeckas, jau daug metų bendraujantis su vaikų globos namų „Rytas“ auklėtiniais, ir šiemet rengia staigmeną. Panašu, kad kalėdinės šventės stalui jis šį kartą paruoš ypatingų vaišių.

Šių globos namų direktorė Regina Milašienė džiaugėsi, kad ne pirmus metus į Kalėdų eglutę auklėtinius pakviečia šokių klubo „Žingsnis“ nariai. Advento vakaronę rengia ir vaikų laisvalaikio centras.

Ne visi globos namai turi tokius ypatingus draugus, tačiau džiaugiasi kiekvienu bandymu pradžiuginti vaikus ir suteikti jiems ypatingų emocijų.

Visų uostamiestyje veikiančių vaikų globos namų vadovai geru žodžiu minėjo studentus. Būsimosios kirpėjos prieš šventes padeda mergaitėms tapti gražesnėms, o būsimos siuvėjos pamoko, kaip pasipuošti šventėms.

Išmokė užsidirbti pinigų

Šiaurinėje miesto dalyje įsikūrę vaikų globos namai „Danė“ dažnai sulaukia kaimynystėje esančio LCC tarptautinio universiteto studentų. Šiemet jie paragino mažuosius klaipėdiečius pagaminti rankdarbių ir priėmė juos į Advento mugę.

Taip valdiškuose namuose augantys mažieji klaipėdiečiai gavo galimybę savo darbu užsidirbti šiek tiek pinigų. Bet, ko gero, ne tai vaikus labiausiai viliojo. Kaip mokėdami jie bando susikalbėti su iš tolimiausių kraštų atvykusiais studentais.

„Šio universiteto studentai yra ne vienkartiniai mūsų draugai. Jaučiame jų artumą ir varge, ir džiaugsme. Vaikai labai stengiasi repetuodami spektaklį, nes žino, kad jo pasižiūrėti ateis bičiuliai iš universiteto“, – pasakojo šių globos namų direktoriaus pavaduotoja Ilona Bubokienė.

Emocijas žadino šuneliai

Advento metu globos namus užplūsta lankytojai. Senelius globojančių įstaigų vadovai stengiasi su kiekvienu jų pakalbėti iš anksto.

„Tikrai ne visus priimame, nes kartais pajuntame, kad žmonės tiesiog nori atlikti kažkokią susigalvotą pareigą padaryti gerą darbą. Seneliai labai jaučia tokį aplankymą iš pareigos, todėl mieliau laukiame lankytojų ir svečių, kurie dovanoja gerą nuotaiką“, – atviravo Klaipėdos miesto globos namų vadovas Ginteris Harneris.

Seneliams dažnai groja menų gimnazijų auklėtiniai, H.Zudermano gimnazijos bei „Versmės“ progimnazijos mokiniai.

Kartą Dailės akademijos studentai pakvietė į piešimo pamokas. Tada santūrius garbaus amžiaus žmones teko paraginti nesivaržyti bendravimo su būsimais menininkais. Studentai piešė šaržus ir surengė piešimo pamokas. Daugelis tąkart jose dalyvavusiųjų prisimena šį įvykį iki šiol.

Bene labiausiai netikėtas įvykis buvo gyvūnų globos draugijos darbuotojų apsilankymas. Tada keli ypač jaukūs ir draugiški šuneliai, kuriuos jie atsivedė, išjudino senolių emocijas.

„Neseniai turėjome ypač jautrų renginį, kai universiteto Sveikatos fakulteto dėstytoja ir studentė skaitė eiles ir grojo pianinu. Prodiuserių Bendžių organizuoti estrados atlikėjų koncertai ilgam įsiminė senoliams. Dažni svečiai būna tradicinės muzikos ansamblio “Senoliai„ muzikantai“, – prisiminė G.Harneris.

Grožio salone – senoliai

„Čia gyvena normalūs žmonės, tik jų gyvenimas yra sulėtėjęs, jiems aktualūs tie patys džiaugsmai. Vieno grožio salono kirpėjos prieš šventes vežėsi mūsų damas papuošti. Kad žinotumėte, kiek joms buvo džiaugsmo. Mes labiausiai vertiname tuos, kas senelius prisimena ne tik per šventes, bet kuria jiems gerą nuotaiką ištisus metus“, – tikino G.Harneris.

Net ir paliegę, sunkiai vaikštantys garbaus amžiaus žmonės nenori užuojautos, jiems kur kas svarbiau, kai gali pasikalbėti, išsipasakoti, net jeigu tos istorijos kasdien vis tos pačios.

Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos „Carito“ Senelių globos namų vadovė Rasa Senkienė pasakojo, kad būsimųjų kunigų skaitomos knygos būna įrašomos ir graibstyte graibstomos.

„Gulinčio senelio pasaulis susitraukia iki jo kambario sienų, todėl kiekvienas, kuris pasikalba, paskaito, pasėdi prie lovos yra labai brangus svečias. Apsimestinis gerumas sukelia priešišką reakciją“, – teigė R.Senkienė.

Gruodį valstybės globojami vaikai bei seneliai priversti švęsti net po kelis kartus per dieną, o sausį tampa panašu, kad pasaulis aplink juos išnyko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų