Pereiti į pagrindinį turinį

Kapinėse – kova dėl erdvės negailestinga

2013-04-14 06:00
Kapinėse – kova dėl erdvės negailestinga
Kapinėse – kova dėl erdvės negailestinga / KNNP archyvo nuotr.

Mirusiems artimiesiems per didelę kapavietę įrengę žmonės dingo lyg į vandenį – jų negali rasti nei kapinių prižiūrėtojai, nei policija. Greta esančius kapus prižiūrintys klaipėdiečiai skundžiasi, kad prie jų negali prieiti, nes net ir takelis užgrobtas.

Neranda artimųjų

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros poskyrio užsakymu spaudoje pasirodė skelbimas, kuriuo ieškoma Joniškės kapinėse palaidotų dviejų žmonių artimųjų.

„Prašome skubiai atsiliepti Vladimiro Pozniakovo, mirusio 1970 metais, ir Moriso Pozniakovo, mirusio 2000 metais, ir palaidotų Klaipėdos Joniškės kapinėse, 51 kvartale, artimuosius dėl kapavietės statinių įrengimo. Neatsiliepus gali būti imamasi teisės aktuose nustatytų veiksmų“, – dėstoma viešame skelbime.

Kapinių priežiūros poskyrio vedėja Zina Stankienė aiškino, jog tokį skelbimą inspiravo tai, kad minėtų palaidotų žmonių artimųjų niekaip nepavyksta rasti, nors bandyta įvairiais būdais.

„Kapinių tvarkymo žurnale yra palikti už kapavietės priežiūrą atsakingo žmogaus kontaktai. Tačiau į siunčiamus laiškus niekas neatsako, o telefonu niekas neatsiliepia. Kreipėmės ir į policiją, bet pareigūnams taip pat nepavyko rasti kapavietės prižiūrėtojų“, – teigė Z.Stankienė.

Bėda – asmens kodas

Jų ieškoti suskubta todėl, kad iš greta minimos kapavietės esantį kapą prižiūrinčios garbaus amžiaus moters gautas skundas, jog ji negali tinkamai prieiti sutvarkyti savo brolio amžinojo poilsio vietos.

„Išties ta kapavietė, kurioje palaidoti V. ir M.Pozniakovai, užima daug vietos, visas paviršius užbetonuotas. Panašu, kad užimtas ir takelis. Todėl senyva moteris, kuri nori prieiti sutvarkyti šalia esantį brolio kapą, turi mindyti svetimų žmonių amžinojo poilsio vietą“, – problemą nupasakojo Z.Stankienė.

Ji vylėsi, jog Pozniakovų kapavietės prižiūrėtojai galiausiai atsilieps ir problema bus išspręsta.

„Jei artimųjų nepavyks rasti, tuomet ieškosime kitų teisėtų ir civilizuotų būdų, kaip išspręsti šią nemalonią situaciją“, – žadėjo Z.Stankienė.

Anot jos, problema ta, kad kapinių tvarkymo žurnale kapavietes prižiūrėti įsipareigojantys artimieji turi įrašyti tik vardą, pavardę, gyvenamosios vietos adresą ir telefono numerį. Asmens kodo nenurodoma, nes Kapinių priežiūros poskyrio specialistai net negali jo reikalauti.

„Jei žinotume asmens kodą, artimuosius rasti būtų nesunku. Bet yra kaip yra“, – pečiais gūžtelėjo Z.Stankienė.

Užlaidoti – tik po 25 metų

Anot jos, ir Joniškės, ir Lėbartų kapinėse pasitaiko nemažai situacijų, kai artimiesiems sunku patekti prie savo mirusio giminaičio kapo.

„Tai ypač aktualu Joniškės kapinėse, nes jos – daug senesnės, kapavietės įrengtos ne pagal schemas. Bet greta vienas kito esančių kapų prižiūrėtojai kažkaip tarpusavyje susitaria, iki mūsų tokie konfliktai neprieina. Nors būna visko“, – neslėpė Z.Stankienė.

Tačiau atvejai, kai surasti artimųjų kapų prižiūrėtojus pagalbos reikia kreiptis į policiją ar juo labiau – į spaudą, yra itin reti.

Kapinėse užlaidoti leidžiama tik tuos kapus, kuriuose žmonės amžinojo poilsio atgulė ne anksčiau nei prieš 25 metus ir kurie yra neprižiūrimi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų