Kapitonui L. Stulpinui norėtų daugiau dėmesio ir Klaipėdoje, ir Vilniuje

Liudvikas Stulpinas yra vienas žymiausių visų laikų Lietuvos jūrų tolimojo plaukiojimo kapitonų.

Trijų laivų ir uosto kapitonas

Gruodžio 4 d. sukaks 150 metų, kai L.Stulpinas 1871 m. gimė Jomantuose, dabartiniame Telšių rajone. 15 metų pradėjęs jūrininko karjerą nuo jaunesniojo jūreivio Liepojos uoste, jis pakilo iki kapitono.

1908 m. 37 metų šturmanui pirmą kartą patikėtos kapitono pareigos Rusijos Rytų Azijos laivininkystės bendrovės laive „LitLiudvikas Stulpinas yra vienas žymiausių visų laikų Lietuvos jūrų tolimojo plaukiojimo kapitonų.huania“. Vėliau, 1909–1913 m., jis laivo „Birma“ kapitonas. Tai laivas, su kuriuo plaukė gelbėti „Titaniko“, bet pagalbos nebeprireikė.

1913–1918 m. vadovavo didžiausiam Rusijos Rytų Azijos laivininkystės bendrovės laivui „Russia“. Tai rodo, kad jis kaip kapitonas buvo vertinamas.

Įvertinimas: aukščiausias jūrinis apdovanojimas Lietuvoje – L.Stulpino vardu pavadintas medalis. (sumin.lt nuotr.)

Revoliucija Rusijoje paveikė jo jūrinę karjerą. Grįžo į Lietuvą 1918 m., tapo Lietuvos konsulu Liepojoje. 1923 m. Lietuvai atgavus Klaipėdos kraštą, tapo pirmuoju Klaipėdos uosto viršininku, pirmuoju Klaipėdos uosto kapitonu. Šias pareigas ėjo iki pat mirties 1934 m. liepos 15 d.

Mažai istorinių faktų

Jūrinės kultūros koordinacinėje taryboje svarstant, kaip bus paminėtas žymiojo jūrų kapitono gimimo 150 metinės, buvęs Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius, Klaipėdos miesto tarybos narys Viktoras Senčila pabrėžė, kad apie L.Stulpiną yra mažai istorinių faktų. Koks jis buvo, ką galvojo apie Klaipėdos uostą, jo vystymą, jūreivystės reikšmę, Klaipėdos miestą?

Pranešimas: 1912 m. leidinyje, kur nurodyta, kad Rusijos olimpiečių delegacija vyksta į Stokholmą laivu „Birma“, minimas ir kapitonas L.Stulpinas. (photoship.ru nuotr.)

Tikimasi, kad istorines spragas dėl L.Stulpino labiau galėtų užpildyti istorikai. Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pavaduotojas Romualdas Adomavičius teigė, kad įdomios medžiagos apie L.Stulpiną yra muziejaus archyvuose.

Lietuvos jūrų muziejus ketina parengti ir šiemet spalį pristatyti virtualią parodą apie L.Stulpiną, kur bus pateikta daugiau dabar visuomenei mažai žinomų faktų apie jį. Nemažai istorinės medžiagos apie L.Stulpiną yra surinkusi ir jo vardu pavadinta Klaipėdos mokykla.

Švietimo ir visuomenininkų iniciatyvos

Savo renginių apie L.Stulpiną programą turi Telšių savivaldybė. Ji garsaus žemiečio 150 metų jubiliejaus proga jau šių metų vasarą medinėje Viešvėnų bažnytėlėje planuoja atidengti L.Stulpinui skirtą atminimo lentą.

Istorija: laivas „Rossija“ 1916 m. buvo paskutinysis, kuriam vadovavo jūrų kapitonas L.Stulpinas. (collectioner.ru nuotr.)

Kol kas jokių planų dėl L.Stulpino 150-ųjų gimimo metinių minėjimo neturi Klaipėdos miesto savivaldybė. Ir, matyt, jau nieko nebus, nes ta data ją užklumpa tarsi netikėtai.

Prieš birželio mėnesio Klaipėdos miesto tarybos posėdį istorikas R.Adomavičius rengiasi pateikti nedidelį pristatymą jos nariams apie tai, kuo L.Stulpinas buvo reikšmingas Klaipėdai.

L.Stulpino 150-ųjų gimimo metinių minėjimo renginiai Klaipėdoje daugiausia guls ant švietimo įstaigų ir visuomenininkų pečių. Savo programas yra parengusios Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazija, Klaipėdos kadetų mokykla. Pastaroji netgi planuoja surengti šalies masto konferenciją apie žymųjį jūrų kapitoną. L.Stulpino gimimo dienos išvakarėse – gruodžio 3-ąją planuojama surengti L.Stulpinui skirtą šventinį koncertą.

Paminklas: Jomantų miške akmuo ir vėjo rožė primena, kad čia prieš 150 metų gimė L.Stulpinas. (lt.Vikipedia.org nuotr.)

Lietuvos jūrininkų sąjungos, Jūrų veteranų organizacijos, Jūrų kapitonų asociacijos nariai pasižadėjo dalyvauti visuose L.Stulpino garbei organizuojamuose renginiuose. Patys tęs tradiciją pagerbti garbingo kapitono atminimą prie jo kapo Kopgalio kapinaitėse.

Mindaugo Rimeikio nuomone, L.Stulpino asmenybė svarbi ne tik Klaipėdai, Telšiams, bet ir visai Lietuvai, nes joje ne tiek daug istorinių jūrinių kapitonų. Jo nuomone, tą dieną bent nedidelis akcentas turėtų būti ir Seime, kokią nors laidą apie L.Stulpiną visai šaliai privalėtų parodyti ir nacionalinis transliuotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fura

Fura portretas
Na, ne visai kaip vairuotojas. Pasiskaitykite apie tolimojo plaukiojimo kapitonų pareigas, teisės ir įgaliojimus, gal aiškiau taps.

Sureikšminimas souvietu

Sureikšminimas souvietu portretas
Kas yra laivo kapitonas? Kaip dideles furos vairuotojas tik ant vandens
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių