Kardinaliai mitybą pakeitęs klaipėdietis P. Naujokas: „Gyventi sveikai – nesunku“

Dar prieš kelerius metus klaipėdietis Paulius Naujokas skeptiškai žiūrėjo į žmones, kurie nevalgo mėsos ir net tyliai pasišaipydavo iš tokį gyvenimo būdą pasirinkusiųjų. Pradėjęs kamuoti antsvoris vaikiną privertė susimąstyti, jog permainos – būtinos.

Dar prieš kelerius metus klaipėdietis Paulius Naujokas skeptiškai žiūrėjo į žmones, kurie nevalgo mėsos ir net tyliai pasišaipydavo iš tokį gyvenimo būdą pasirinkusiųjų. Pradėjęs kamuoti antsvoris vaikiną privertė susimąstyti, jog permainos – būtinos.

Suteikė energijos

Kada susidomėjote sveika gyvensena, vegetarizmu ir žaliavalgyste?

Kitokia mityba, padidėjęs fizinis aktyvumas į mano gyvenimą atėjo 2007 m., vegetarizmas – 2009 m., o žaliavalgystė – praėjusiais. Teigiamus fizinės ir psichinės sveikatos pokyčius pastebėjau greičiau nei tikėjausi, todėl nauji įpročiai įsitvirtino ilgam. Esu sveikas ir laimingas. Džiaugiuosi, jog energijos užtenka aktyviam gyvenimui, sportui, savo hobiams ir darbui. Jaučiuosi lengvai. Net ir dienos pabaigoje manęs neapima mieguistumas. Esu kupinas entuziazmo ir noro judėti pirmyn.

Ar sunku buvo pakeisti mąstymą ir gyvenimo būdą?

Gal nuskambės ir keistai, tačiau procesas buvo lengvas ir malonus. Manau, čia ir glūdi visa paslaptis. Jei keitiesi po truputį, lydimas teigiamų emocijų, savo gyvenimą pasukti kita linkme tampa paprasta. O jeigu permainos vyksta greitai ir tenka save prievartauti, vėliau dažniausiai vėl sugrįžti prie senų įpročių. Tai – ilgas ir smagus procesas. Kelyje į sveiką gyvenseną kiekviename žingsnyje atrandu kuo pasidžiaugti.

Kas buvo tas lūžio taškas, privertęs pakeisti požiūrį?

Viskas prasidėjo dar 2003 metais, kai baigiau gimnaziją uostamiestyje ir pradėjau savarankišką gyvenimą Vilniuje. Per ketverius mokymosi metus sėkmingai "auginau" savo svorį ir kai pamačiau svarstyklių ekrane degantį skaičių – 100, jau kitą dieną nusipirkau abonementą į sporto klubą ir pradėjau savo kelionę svorio metimo ir energingumo didinimo keliu.

Serga ir sveikuoliai

Kokiais principais, kalbant apie sveikatą, vadovaudamasis gyvenate?

Esu vegetaras, nevalgau nieko, kas turėjo akis ir širdį. Kasdien išgeriu po žaliavalgišką kokteilį. Vartoju maisto papildus. Lankausi sporto salėje ir aktyviai leidžiu laisvalaikį gryname ore. Nevartoju alkoholio, nikotino, kofeino, narkotikų ir vaisvandenių. Kasdien geriu vandenį ir natūralias sultis. Nevartoju vaistų. Stengiuosi laiku eiti miegoti ir keltis.

Atėjo ruduo. Žmonės pradeda skųstis įvairiomis ligomis, prasta nuotaika. Ar sveika gyvensena padeda išvengti tykančių šaltojo sezono pavojų?

Kaip ir turtuoliai kartais verkia, taip ir sveikuoliai suserga, tačiau, be abejo, jie sunegaluoja žymiai rečiau, nes jų organizmas greičiau prisitaiko prie aplinkos poveikio ir lengviau įveikia sunkumus. Be to, sveikuolis sveikuoliui nelygus, juk kiekvienas žmogus yra individualus. Tačiau pasaulyje jau nuo senų laikų žinoma, kad žmonės, gyvenantys aktyviai ir besilaikantys sveikos mitybos principų, serga kur kas mažiau. O nuotaika taip pat priklauso ir nuo gyvenimo filosofijos, ir žmogaus minčių, ir aplinkos. Tačiau mano atsakymas būtų vienareikšmiškas: sveika gyvensena tikrai padeda nesirgti.

Daugelis skeptiškai žiūri į vegetarizmą ar žaliavalgystę. Kaip į tokius pasisakymus žvelgi tu?

Su šypsena, nes kažkada ir pats šaipydavausi iš žmonių, kurie nevalgo mėsos. Dabar esu laimingas, kad pasirinkau būtent tokį mitybos racioną. Mokslininkai iki šiol ginčijasi dėl vegetarizmo: vieni sako, jog bandymas gyventi be gyvulinės kilmės produktų yra sveikintinas, kiti siekia įtikinti, kad tai nėra gerai. Tačiau mes nežinome, kurie eksperimentai ir tyrimai yra nupirkti, o kurie atlikti iš tiesų. Todėl aš kiekvienam patariu stebėti tai, ką jis pats valgo, ir kokią įtaką maistas daro žmogaus organizmui.

Autoritetai padeda

Koks tavo santykis su sveika gyvensena ir mityba buvo vaikystėje ir paauglystėje?

Šeimoje apie tai nekalbėdavome. Galima sakyti, kad augau beveik  nieko nežinodamas apie galimybę gyventi kitaip. Buvau itin aktyvus vaikas, todėl judėjimo man tikrai užteko. Ant stalo namuose visada būdavo vaisių ir daržovių. Manau, paauglystėje, kai tėvai duodavo kišenpinigių mokyklai, o dešrainiai, picos, traškučiai ir gazuoti vaisvandeniai buvo paauglio svajonė, maitinausi taip, jog save galėjau pavadinti idealiu klientu, teikiančiu džiaugsmą rinkodaros specialistams. Matyt, šie netinkami mitybos įpročiai ir padėjo susirūpinti, o kas yra sveika gyvensena?

Ar svarbu nuo mažų dienų formuoti kitokį požiūrį į maistą ar judėjimą? O gal žmogui pačiam reikia atrasti savo kelią ir mokytis iš asmeninių klaidų?

Kai žmogus, ypač jei jis yra vyresnio amžiaus, pradeda ieškoti savo kelio, gali būti, jog kažką pakeisti taps sudėtinga, nes klaidingi įpročiai jau bus susiformavę. Labai svarbu, kad iš pradžių tėvai būtų tas geras ir sektinas pavyzdys vaikui, o tada jau ir apie auklėjimą galima  pasišnekučiuoti. Pripažinkime, ar neatrodo keista, kai rūkantis ir taurelę keliantis tėvas savo atžalai aiškina, kad taip daryti nederėtų. Kai gimdytojai neturi valios gyventi sveikai, vaikui pastangų turbūt reikės įdėti dar daugiau.

Būtinas saikas

Prisiminkite, kaip gyvenote, kai nebuvote susidomėjęs sveika gyvensena. Kokios problemos kamavo?

Kažkokių rimtų bėdų neturėjau. Galbūt akivaizdžiausia buvo antsvoris ir spuogai. Pakeitęs mitybą ir pradėjęs sportuoti, pamačiau, kad tai lengvai išsprendžiama.

Kokios didžiausios blogybės mums kenkia labiausiai? Kaip išmokti kovoti su jomis?

Manau, didžiausia blogybė yra saiko praradimas. Būtų idealu, jei  psichologinius stabdžius atrastume ne kovodami su savimi, o suvokdami, jog tai, kas per daug, yra nesveika.

Ką, jūsų manymu, apima sąvoka "sveikas gyvenimo būdas"?

Sportas, subalansuota mityba, miegas, turiningas laisvalaikis, šeima ir draugai.

Kokie būtų jūsų patarimai žmogui, kuris nesijaučia gerai? Nuo ko pradėti, ką keisti?

Jeigu nesijauti gerai, tai jau – pasekmė. Manau, svarbu suvokti priežastį, kodėl taip yra. O jei to nepavyksta padaryti, siūlyčiau giliai įkvėpti oro ir leisti išgaruoti negerumui. Vėliau belieka nuspresti, ką nuo šiol daryti kitaip, jog rytoj galėtumei džiaugtis rezultatais – gera savijauta.

Ar sveika mityba ir sveika gyvensena apskritai nėra tik praeinanti mada?

Jei gyveni sveikai tik dėl mados, tada kankiniesi, nes stengiesi apgauti save. Jei tokį gyvenimo būdą pasirenki todėl, kad džiaugiesi teigiamais pokyčiais, gera savijauta ir tokios gyvensenos nauda, tada tu teisingame kelyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paulius Naujokas

Paulius Naujokas portretas
Vaiduli - Pilnai su tavimi sutinku, LLL - Galim palenktiniauti :) Deimantee - YEEE !!!! :))) Na na - vartoju spirulinos ir peruvinės pipirnės miltelius. Juose gausu maistinių medžiagų, kadangi žiema, kai naturalių uogų ir daržovių beveik nėra, tenka pasistiprinti aplinkiniais keliais ;)

na na

na na portretas
sveika mityba ir papildai?:))))

Deimanteee

Deimanteee portretas
Šaunuolis! Daug ištvermės reikalauja perėjimas prie sveikos gyvensenos. Jeigu atsisakai tam tikrų produktų, ir nėra iš kur kitur gauti juose esančių mikroelementų, tuomet ir vartoji maisto papildus, jie tikrai nėra blogai, vaikinai :) Ir kaip galima tvirtinti savo tiesą, jei pats to niekada nebandei? Tikiuosi per laiką ir aš gyvensiu sveiką gyvenimą. O Paulius - puikus pavyzdys :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių