Pereiti į pagrindinį turinį

Karo veteranai patys išnarpliojo detektyvą

2012-11-15 15:41
Karo veteranai patys išnarpliojo detektyvą
Karo veteranai patys išnarpliojo detektyvą

Prie Klaipėdos žuvusio tarybinės armijos kapitono Piotro Ignatjevičiaus Novikovo Maskvoje gyvenanti sesuo po 67 metų pagaliau tiksliai sužinojo, kad jos brolis palaidotas Lietuvos uostamiestyje.

Kapo paieškos

Dienraštis „Klaipėda“ rašė (A.Dykovienė. „Žuvusiųjų kare paieškos tębesitęsia“, 2012 11 09), kad redakcija sulaukė kolegų žurnalistų prašymo iš Oriolo miesto Rusijoje padėti surasti, kur palaidotas 1945 m. sausio 29 d. prie Klaipėdos žuvęs P. I. Novikovas.

Žuvusio kario palaidojimo vietos ieškojo sesuo, taip pat Antrojo pasaulinio karo dalyvė Ana Ignatjevna Minakova, šiuo metu gyvenanti Maskvoje.

Dienraštis „Klaipėda“ kreipėsi į Rusijos Federacijos generalinį konsulatą, kurio darbuotojas Sergejus Kuznecovas patarė ieškomo P. I. Novikovo pavardę patikrinti interneto tinklalapyje www.db.militaryheritage.eu. Šiame portale yra visi Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje žuvę ir čia palaidoti tarybinės armijos kariai.

Užrašas broliškame kape

Paaiškėjo, kad kažkoks kapitonas P.I.Novikovas yra palaidotas broliškame kape Klaipėdoje, Daukanto gatvėje.

Teigiama, kad Lietuvoje yra žuvęs ir palaidotas ne vienas Novikovas, bet pagal inicialus, atitinkantis Piotro Ignatjevičiaus vardą ir tėvavardį – tik vienas.

Apie tai pasirodžius publikacijai „Klaipėdoje“, į redakciją paskambino Antihitlerinės koalicijos karo veteranų tarybos Klaipėdos skyriaus atstovas Anfianas Antonovas ir patvirtino, kad ieškomasis P. I. Novikovas yra tas pats asmuo.

Karys ilsisi Klaipėdoje

Veteranų taryba turi oficialius per Antrąjį pasaulinį karą uostamiestyje žuvusių ir čia palaidotų karių sąrašus. Šiame dokumente Piotro Ignatjevičiaus Novikovo pavardė įrašyta 396 numeriu.

Sąraše pažymėta, kad P. I. Novikovas, gimęs 1922 metais, turėjo kapitono laipsnį.

Parašyta, kad jo tėvo pavardė buvo Ignatas Leonjevičius Minakovas, tokia pati ir P. I. Novikovo sesers, kuri ieško jo kapo, pavardė. P. I. Novikovo tėvas kilęs iš Briansko srities, kuri yra Oriolo srities kaimynystėje.

Dokumente rašoma, kad P. I. Novikovas žuvo 1945 m. sausio 29 d. ir palaidotas Klaipėdoje, S. Daukanto gatvėje, broliškame tarybinės armijos karių kape. Kodėl P. I. Novikovo pavardė nesutampa su jo artimųjų pavarde, čia jau šeimos reikalai.

Žinia, kad P. I. Novikovas tas pats ieškomas asmuo, pradžiugino ir Rusijos Federacijos generalinio konsulato darbuotoją Sergejų Kuznecovą. Nes ir konsulatas gavo oficialų paklausimą iš Oriolo dėl P.I.Novikovo palaidojimo vietos ir dabar jie turi tikslų atsakymą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų