Kas pasirūpins sienos su Rusija plūdurais?

Lietuvos siena su Rusija Kuršių mariose yra specifinė, ant jos fiksuojama ir nemažai netyčinių pažeidimų.

Vieta rinkti baudoms

Kuršių mariose Lietuva su Rusija turi 18,5 kilometro ilgio sieną, kuri pažymėta plūdurais. Ant sienos linijos yra išdėstytas 31 plūduras.

Nepaisant to, būna atvejų, kai Rusijos, o kartais ir Lietuvos žvejai perplaukia šalių ribas. Tai dažniausiai nutinka esant nepalankioms oro sąlygoms.

Dažnai tokių nutikimų pasitaiko ir žiemą, kai abiejų šalių vandens sieną Kuršių mariose žymintys plūdurai yra nuimti. Kartais žvejai, ypač tamsiu paros metu, pasiklysta. Kai kurie netgi ir nežino, kad sienos zonoje ir 600 metrų atstumu nuo sienos linijos bet kokia žvejyba yra draudžiama. Norėdami žvejoti pasienio ruože, asmenys privalo pranešti Valstybės sienos apsaugos tarnybai apie išvykimą ir sugrįžimą. Nesilaikantiems šios tvarkos yra numatytos iki 90 eurų baudos.

Pažeidimų pasienio ruože fiksuojama ir žiemą, kai ledas atrodo vienodas ir sunku susigaudyti, kur yra siena su Rusija.

Trejų metų sutartis

Valstybės sienos apsaugos tarnyba prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos kaip tik šiomis dienomis yra paskelbusi konkursą dėl Lietuvos ir Rusijos sieną žyminčių plūdurų statymo pavasarį, jų nuėmimo rudenį ir šių plūdurų saugojimo per žiemą.

Plūdurų statymo, nuėmimo, saugojimo konkursas skelbiamas trjų metų laikotarpiui. Tokiai paslaugai atlikti numatyta iki 65 tūkst. eurų. Į šią paslaugą įtrauktas ir plūdurų paruošimas. Rudenį iš Kuršių marių surinkti plūdurai turi būti nuplauti. Reikalui esant turi būti sutvarkytos ar pakeistos plūdurų grandinės ir kilpos, perdažyti ir atnaujinti plūdurų užrašai. Patys plūdurai, jei jie yra pažeisti, turi būti suvirinti, paruošti kitų metų sezonui.

Dauguma sienos – vandenyse

Iš 297,1 kilometro sienos su Rusija net 252 kilometrai eina vandenimis.

Be jau minėtų 18,5 kilometro Kuršių mariose dar 22,2 kilometro sienos su Rusija eina teritorine jūra Baltijoje.

Tačiau didžioji dalis sienos su Rusija eina upėmis – Nemunu, Skirvyte, Šešupe, Širvinta, Liepona, Matlaukio tvenkiniu ir Vištyčio ežeru, taip pat Kuršių mariomis ir Baltijos jūra.

Neįtikėtina, bet sausuma su Rusija yra atskiri ruožai, kurie bendrai sudaro vos 22,9 kilometro.

Upėse nėra sieną su Rusija žyminčių plūdurų, tačiau prie upių pastatyti sienos ženklai. Pasienyje su Rusija iš viso išdėstyti 1 158 sienos stulpai ir 559 sienos ženklai.

Vandens dalies sienoje Lietuvoje pastatyti 48 plūdurai. Iš jų didžioji dalis – 31 –sienos dalyje Kuršių mariose.


Šiame straipsnyje: siena su rusijaplūdurai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar pastebėjote?

Ar pastebėjote? portretas
Dar tebevyksta konkursas dėl to, kas pavasarį statys, o rudenį nuiminės plūdurus Lietuvos pasienyje Kuršių mariose, o kažkoks Anonimas jau reikalauja skelbti, kas laimėjo konkursą. Arba tas anonimas straipsnio neskaitė, o tik paplavas pila? Arba tas anonimas yra susipykęs su proteliu ir rašinėja iš psichuškės palatos?

Pastebėjimas po Pastebėjimo

Pastebėjimas po Pastebėjimo portretas
Gali suprasti, kad kai kurie skaitytojai taip ir nesugebėjo išsiristi iš sovietinio kiauto, nors Lietuva jau daugiau nei 30 metų yra laisva ir nepriklausoma. Paduok tu jiems viską sukramtytą ir dar veltui, kaip sovietų laikais. Veltui per internetą gauna žinias ir dar piktinasi, kodėl antraštėse klaustukas, o ne šauktukas. Įprato, kad partiniai bosai, kaip sovietmetį, jiems rėkte rėktų, ką daryti.

>

> portretas
Manau,galetu parasyti kaip A+A AMB dovanojo Ru.Fed. dali Lietuvos teritorijos,kaip klaupciukai parceliavo Lietuvos Valstybe.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių