Kiaulių maras – po didinamuoju stiklu

Nors oficialiai atsargumo priemonių prieš afrikinį kiaulių marą Lietuvoje imtasi tik prieš pusantro mėnesio, uostamiesčio Maisto ir veterinarijos tarnyba jau nuo metų pradžios ypač atidžiai tiria Kuršių nerijoje sumedžiotų šernų mėsą.

Nors oficialiai atsargumo priemonių prieš afrikinį kiaulių marą Lietuvoje imtasi tik prieš pusantro mėnesio, uostamiesčio Maisto ir veterinarijos tarnyba jau nuo metų pradžios ypač atidžiai tiria Kuršių nerijoje sumedžiotų šernų mėsą.

Šios tarnybos atstovų teigimu, informaciją apie afrikinį kiaulių marą atsakingi darbuotojai ėmė sekti gerokai anksčiau, kai jis dar tik apėmė Rusiją.

"Tiriame sumedžiotus šernus, ypač pasienyje su Rusijos Federacija Kuršių nerijoje, kur jie gali migruoti. Nuo sausio iki dabar buvo paimti 42 mėginiai – gyvūnų kraujo ir vidaus organų.

Atsakymai neigiami, tai yra gyvuliai buvo neužkrėsti", – teigė Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Valantinas.

Lietuvoje įsakymas dėl taikomų afrikinio kiaulių maro apsaugos priemonių išleistas liepos 5 d. Dabar, kai pasireiškė didesnė užkrato grėsmė, medžioklės laimikių mėginius tarnyba esą ima dažniau.

"Ši liga atėjo iš Kaukazo, pasiekė Centrinę Rusiją ir persirito į Baltarusiją. Paskaičiuota, kad virusas per metus nukeliauja apie 300 km", – sakė V.Valantinas.

Pasak pašnekovo, Nidos pasienio poste numatyta iš Rusijos įvežtus maisto produktus perduoti veterinarijos tarnybai, kad ši juos utilizuotų. Tačiau per pusantro mėnesio esą to neprireikė, nes atvykėliai maisto neatsiveža.

Afrikinis kiaulių maras yra ypač pavojinga užkrečiamoji virusinė kiaulių liga, tačiau žmonėms pavojaus nekelia. Ja serga tik kiaulės ir šernai.

Lietuvoje ši ypač pavojinga liga niekada nebuvo nustatyta. Specialistų teigimu, vartoti kiaulieną – saugu. Afrikiniu kaulių maru sergančios kiaulės naikinamos ir į prekybą nepatenka.

"Jei jau atvažiuos iki Klaipėdos, galima sakyti, kad visa Lietuva – sugadinta. Kiauliena iš Baltarusijos mūsų pajūrio tikrai nepasiekia. Pas mus prekiaujama lietuviška produkcija", – tikino bendrovės "Senasis turgus" direktorius Arvydas Gaudiešius.

Čia kiaulieną iš viso esą pardavinėja mažai prekiautojų.

"Šeštadienį tokių buvo 18, ir visa skerdiena – lietuvių augintojų. Pirmadienį prekeivių buvo tik 5. Daugiausia kiauliena prekiaujama penktadieniais ir šeštadieniais", – antrino ir bendrovės "Naujasis turgus" laikinai direktorės pareigas einanti Zinaida Karpalo.

Įmanoma apsisaugoti

Afrikinio kiaulių maro inkubacinis laikotarpis trunka nuo 5 iki 15 dienų, bet gali užsitęsti ir ilgiau. Kiaulės nugaišta per 6–13 dienų nuo ligos pradžios.

Afrikinis kiaulių maras perduodamas tiesioginio kontakto būdu, taip pat virusą perneša erkės (Ornithodoros) bei netiesioginio kontakto būdu – per apkrėstą inventorių, rūbus, transportą ir panašiai, šeriant kiaules netinkamai apdorotomis virtuvių atliekomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių