Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdą nuo taršos gelbsti vėjas

2010-01-22 05:00
Gigantas: vienas didžiausių miestą teršiančių šaltinių – uostas ir jo veikla.
Gigantas: vienas didžiausių miestą teršiančių šaltinių – uostas ir jo veikla. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Per penkerius pastaruosius metus Klaipėdoje įgyvendinta nemažai priemonių mažinti aplinkos taršą, tačiau jos rodikliai nedžiugina, nors ir nėra tragiški.

Šiandien savivaldybėje bus pristatyti praėjusių metų uostamiesčio aplinkos monitoringo rezultatai bei apibendrinti pastarųjų penkerių metų rodikliai, nes tiek laiko buvo atliekami aplinkos taršos tyrimai.

Rezultatus pristatys Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto direktorė Zita Gasiūnaitė, nes ši įstaiga penkerius metus ir tyrė uostamiesčio aplinkos taršą.

Ne vienus metus instituto darbuotojai tyrė, ar mieste neviršijamas leistinas triukšmo lygis, oro, dirvožemio, vandens telkinių tarša.

"Situacija tikrai nėra tragiška. Nors tarša ir yra, bet ji beveik neviršija leistinų rodiklių", – teigė Z.Gasiūnaitė.

Atliekant triukšmo lygio tyrimus, jis buvo matuojamas 40 miesto vietų. Nustatyta, kad keliose vietose prie pagrindinių miesto magistralių, triukšmo lygis keliais decibelais viršijo leistinas normas. Ramiausiai ir tyliausiai gyvena pietinių ir šiaurinių miesto rajonų gyventojai.

Z.Gasiūnaitė negalėjo pasakyti, ar per kelerius pastaruosius metus mieste padidėjo oro tarša. Priežastis paprasta – tyrimai pastarąjį kartą buvo atlikti tik 2006 metais. Oro tarša vėl bus tiriama šiemet. "2006 metais buvo nustatyta, kad Klaipėdoje oras labiausiai užterštas azoto dioksidų, o pagrindinis taršos šaltinis – automobilių išmetamosios dujos. Todėl labiausiai oras užterštas yra tose vietose, kur susidaro automobilių spūstys", – tvirtino Z.Gasiūnaitė.

Tiriant dirvožemį netikėtumų taip pat nebuvo. Dirvožemis sunkiaisiais metalais ir naftos produktais labiausiai užterštas teritorijose prie uosto. Tačiau tik keliose vietose tarša yra pavojingo lygio.

Pernai buvo ištirta ir mieste esančių dešimties vandens telkinių būklė. "Situacija tikrai nėra bloga, tvenkiniais rūpinamasi, jie valomi, todėl jie nėra labai užteršti", – aiškino mokslininkė.

Paklausta, ar Klaipėdoje yra saugu gyventi, ar sveikatai nekenkia aplinkos tarša, Z.Gasiūnaitė patikino, kad viskas yra gerai. "Gyvename vėjo prapučiamame mieste, todėl tarša yra greitai išsklaidoma", – teigė Z.Gasiūnaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų