Klaipėdiečiai turės grąžinti už vaikus gautus pinigus

Per pusantro tūkstančio klaipėdiečių į valstybės biudžetą turės grąžinti už savo vaikus gautas išmokas, nes sumelavo apie savo pajamas.

Nuo šių metų kovo išmokos vaikams yra skiriamos tik toms šeimoms, kurių vidutinės pajamos 2008 metais vienam šeimos nariui per mėnesį neviršijo 1050 litų.

Norėdami gauti tokias išmokas už savo vaikus klaipėdiečiai savivaldybėje turėjo užpildyti prašymus. Tačiau savivaldybės darbuotojai nereikalavo pateikti duomenų apie šeimos pajamas. Pakako, jog asmuo savo parašu patvirtino, kad vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį neviršija 1050 litų. 

„Įstatymai mums liepia pasitikėti interesantais, todėl kai jie užpildo prašymą, netikriname jo pajamų, o skiriame išmoką už šeimoje augančius vaikus - po 52 litus“, - teigė savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nusprendė patikrinti, ar žmonės nepiktnaudžiauja vaikams skirtais pinigais. Ministerijos valdininkai patys atliko patikrinimą, ar sutampa prašymuose ir įvairiuose duomenų bazėse pateikti duomenys apie šeimų pajamas.

Nustatyta, kad daugiau nei pusantro tūkstančio klaipėdiečių pamelavo, jog 2008 metais jų vidutinės šeimos pajamos vienam asmeniui neviršijo 1050 litų.

„Tiems žmonėms išmokų mokėjimas yra sustabdytas. Juos turėsime kviestis ir aiškintis, kaip atsirado deklaruotų pajamų neatitikimai. Galbūt kai kur įsivėlė tik skaičiavimo klaidos, o kitais atvejais gali būti ir apgaulė“, - aiškino A.Liesytė.

Kai kuriais atvejais vidutinės šeimos pajamos per mėnesį vienam asmeniui siekia vos kelias litais daugiau nei leidžiama norint gauti išmoka. Tačiau yra tokių pažeidimų, kai nustatytas pajamų limitas viršijamas ir keliasi šimtais litų.

Anot A.Liesytės, asmenims, kurių pajamos prašymuose ir duomenų bazėse nesutapo dėl skaičiavimo klaidų, išmokų už vaikus mokėjimas bus atnaujintas, po pinigai už tuos mėnesius, kai pašalpos nebuvo mokamos, grąžinti.

Tačiau jei bus nustatyta, jog klaipėdiečiai melavo apie savo pajamas, norėdami gauti išmokas už vaikus, jiems pinigus, kuriuos gavo nuo kovo 1 iki lapkričio 1 dienos, reikės grąžinti į valstybės biudžetą. Suma - 416 litų.

52 litus siekianti mėnesio už kiekvieną šeimoje augantį vaiką skiriama tuomet, jei šeimos vidutinės pajamos už praėjusius kalendorinius metus per mėnesį vienam asmeniui neviršijo 1050 litų.

Klaipėdoje kas mėnesį sumokama per 7 tūkst. 600 tokių išmokų.


Šiame straipsnyje: vaiko pinigai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių